Презентація як покрокова інструкція щодо створення власноруч розумної грядки

Про матеріал
У сучасному веденні домашнього овочівництва є багато нових ідей, щоб зробити свою працю на городі не нудним заняттям, а справжнім відпочинком для душі від міського гаміру, навіть,мистецтвом. Грядка О. Розума, або тепла грядка, як її ще називають - один із варіантів отримання врожаю і спосіб залишитися чистим, працюючи на городі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розумна грядка власноруч (реалізований за безпосередньої участі батьків)

Номер слайду 2

Мета. Отримати максимальний урожай при мінімумі наших зусиль. Для цих цілей придумують все нові пристрої і гаджети, але і прийоми, перевірені часом, нікуди не йдуть. Теплі грядки – один із способів забезпечити необхідний температурний режим таким теплолюбивим культурам, як, наприклад, огірки. Розібратися, як правильно їх спорудити і що нам буде для цього потрібно.

Номер слайду 3

Класична будова високої грядки

Номер слайду 4

Вибір місця для теплої грядки

Номер слайду 5

Всі розуміють, що тепла грядка, як це видно із назви, повинна забезпечувати додаткове тепло. Але яким чином це відбувається, для багатьох залишається загадкою. Хтось же, не розібравшись до кінця в тонкощах біохімічних процесів, і зовсім вважає її простою витівкою. Але це не так. Вся справа в тому, що органіка, яка лежить в основі такої конструкції, дійсно виділяє тепло.

Номер слайду 6

Побудова короба для майбутньої грядки

Номер слайду 7

Ви помічали: якщо звалити листя в купу, то з часом воно почне гнити? Так ось у цьому процесі беруть участь мільйони бактерій, за рахунок яких це відбувається. Якби цього не було, листя б просто висохло і все. Процес розкладання і гниття під впливом мікроорганізмів супроводжується виділенням тепла. Це побічна реакція, але люди навчилися використовувати її у своїх цілях.

Номер слайду 8

Наповнення грядки гілочками, скошеною травою

Номер слайду 9

Тепла грядка – це своєрідний «пиріг», в якому є коричневий і зелений шар. Нескладно здогадатися, що перший буде складатися з гілок, дрібних пагонів і коріння, другий же включає в себе листя, бадилля, стебла і плоди.

Номер слайду 10

Почергове заповнення травою і чорноземом

Номер слайду 11

Така конструкція грядки абсолютно не випадкова. Секрет в тому, що більш волога і м’яка зелена частина при гнитті виділяє азот. Ця речовина прискорює весь процес, і реакція розкладання запускається і в більш твердій частині грядки, де сконцентровані корені і гілки. І все б добре, але є тут і своя ложка дьогтю, адже крім виділення азоту ще утворюється і така речовина, як аміак. Саме він може загальмувати розвиток всіх необхідних для нас процесів, убивши бактерії.

Номер слайду 12

Тепла грядка майже сформована

Номер слайду 13

У нижній коричневій частині відбуваються зовсім інші процеси – там накопичується вуглець. А як відомо з курсу шкільної фізики, при з’єднанні його з воднем, виходить не що інше, як природній газ метан.

Номер слайду 14

Дерновий шар укладаємо корінням рослин вгору

Номер слайду 15

Термін служби грядки визначається часом, протягом якого перегниє вся нижня її частина. Це відбувається не зовсім швидко. Згодом можна помітити, що тепла стає менше. При правильному співвідношенні і облаштуванні всієї конструкції ви зможете не переживати за свій урожай протягом 8 років. Іноді, звичайно, це відбувається швидше.

Номер слайду 16

Не зважаючи на загальну назву, такі розумні грядки можуть відрізнятися за своєю конструкцією. Одні господарі облаштовують їх у траншеї, інші, навпаки, віддають під них бочки або роблять височини.

Номер слайду 17

Скошена трава- теж гарний компост

Номер слайду 18

Багато людей із розумом підходять до наповнення таких грядок, і для них не існує проблеми знайти потрібний матеріал. Просапуючи огород і зрубуючи непотрібні кущі і дерева, вони не викидають їх, а використовують із користю.

Номер слайду 19

У перший рік сіємо рослини з неглибокою кореневою системою

Номер слайду 20

Найкраще для продуктивності грядки підготувати все необхідне восени. За зиму наш матеріал дозріє, і його можна буде відразу додати в грядку. Якщо ж вам, з яких-небудь причин, не вдалося цього зробити восени, то можна заготувати все і навесні. Але не менш, ніж за місяць до посадки. Зберіть листя, стебла та інший матеріал, рясно полийте його гарячою водою і укрийте темною плівкою.

Номер слайду 21

Насіння висіваємо у гарно пролиту землю

Номер слайду 22

Тепла грядка – це відособлена екосистема. Вона не тільки сама прогрівається, але і відводить зайву вологу. Справа в тому, що нижній шар складається з досить великих частин і забезпечує природний дренаж. Коренева ж система огірків не відрізняється високою стійкістю до вологи, і рослина може навіть загинути, якщо не буде забезпечено дренаж.

Номер слайду 23

Результат роботи- вже маємо перший врожай

Номер слайду 24

Розумна грядка буде забезпечувати подачу тепла знизу, але рослина не буде захищеною від раптового зниження температури. Тому якщо у вас є можливість спорудити щось на зразок парника над грядкою, то ви забезпечите їй подвійний захист ранньою весною чи восени.

Номер слайду 25

У наступні роки експлуатації такої грядки скошена трава розкладається між саджанцями в якості мульчі та від появи бур’янів і не викидається -залишається, щоб стати добривом. До роботи беруться дощові черви та бактерії-сапротрофи, які постійно перетворюють внесену органіку на природне добриво для наступних рослин. Полив грунту обов’язковий.

Номер слайду 26

Японська листова капуста пекой, салат, рукола, спаржа, огірки(насіння петрушки ще «спить»)

Номер слайду 27

Важливо: найкраще, якщо попередниками огірків були томати або капуста. Після помідорів чи огірків краще замінити верхній шар грунту. Під плівку огірки можна садити вже в середині травня. У відкриту теплу грядку краще висаджувати рослини в кінці травня. Навіть, якщо у вас немає можливості або бажання споруджувати над грядкою парник, можна просто накрити її чорною плівкою з прорізами. Це допоможе зберігати потрібну температуру, прискорить проростання і мінімізує кількість бур’янів. Навіть в теплій грядці не забувайте про додаткову підгодівлю і захист від шкідників, покривши рослини золою у період, коли з’явиться другий справжній лист.

Номер слайду 28

Чорна плівка збереже вологу і захистить від бур’яну

Номер слайду 29

Альтернативні варіанти грядки

Номер слайду 30

Траншейна тепла грядка

pptx
Пов’язані теми
Екологія, 10 клас, Майстер-класи
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
14 травня 2020
Переглядів
1004
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку