Мета. Отримати максимальний урожай при мінімумі наших зусиль. Для цих цілей придумують все нові пристрої і гаджети, але і прийоми, перевірені часом, нікуди не йдуть. Теплі грядки – один із способів забезпечити необхідний температурний режим таким теплолюбивим культурам, як, наприклад, огірки. Розібратися, як правильно їх спорудити і що нам буде для цього потрібно.
Всі розуміють, що тепла грядка, як це видно із назви, повинна забезпечувати додаткове тепло. Але яким чином це відбувається, для багатьох залишається загадкою. Хтось же, не розібравшись до кінця в тонкощах біохімічних процесів, і зовсім вважає її простою витівкою. Але це не так. Вся справа в тому, що органіка, яка лежить в основі такої конструкції, дійсно виділяє тепло.
Ви помічали: якщо звалити листя в купу, то з часом воно почне гнити? Так ось у цьому процесі беруть участь мільйони бактерій, за рахунок яких це відбувається. Якби цього не було, листя б просто висохло і все. Процес розкладання і гниття під впливом мікроорганізмів супроводжується виділенням тепла. Це побічна реакція, але люди навчилися використовувати її у своїх цілях.
Така конструкція грядки абсолютно не випадкова. Секрет в тому, що більш волога і м’яка зелена частина при гнитті виділяє азот. Ця речовина прискорює весь процес, і реакція розкладання запускається і в більш твердій частині грядки, де сконцентровані корені і гілки. І все б добре, але є тут і своя ложка дьогтю, адже крім виділення азоту ще утворюється і така речовина, як аміак. Саме він може загальмувати розвиток всіх необхідних для нас процесів, убивши бактерії.
Термін служби грядки визначається часом, протягом якого перегниє вся нижня її частина. Це відбувається не зовсім швидко. Згодом можна помітити, що тепла стає менше. При правильному співвідношенні і облаштуванні всієї конструкції ви зможете не переживати за свій урожай протягом 8 років. Іноді, звичайно, це відбувається швидше.
Найкраще для продуктивності грядки підготувати все необхідне восени. За зиму наш матеріал дозріє, і його можна буде відразу додати в грядку. Якщо ж вам, з яких-небудь причин, не вдалося цього зробити восени, то можна заготувати все і навесні. Але не менш, ніж за місяць до посадки. Зберіть листя, стебла та інший матеріал, рясно полийте його гарячою водою і укрийте темною плівкою.
Тепла грядка – це відособлена екосистема. Вона не тільки сама прогрівається, але і відводить зайву вологу. Справа в тому, що нижній шар складається з досить великих частин і забезпечує природний дренаж. Коренева ж система огірків не відрізняється високою стійкістю до вологи, і рослина може навіть загинути, якщо не буде забезпечено дренаж.
У наступні роки експлуатації такої грядки скошена трава розкладається між саджанцями в якості мульчі та від появи бур’янів і не викидається -залишається, щоб стати добривом. До роботи беруться дощові черви та бактерії-сапротрофи, які постійно перетворюють внесену органіку на природне добриво для наступних рослин. Полив грунту обов’язковий.
Важливо: найкраще, якщо попередниками огірків були томати або капуста. Після помідорів чи огірків краще замінити верхній шар грунту. Під плівку огірки можна садити вже в середині травня. У відкриту теплу грядку краще висаджувати рослини в кінці травня. Навіть, якщо у вас немає можливості або бажання споруджувати над грядкою парник, можна просто накрити її чорною плівкою з прорізами. Це допоможе зберігати потрібну температуру, прискорить проростання і мінімізує кількість бур’янів. Навіть в теплій грядці не забувайте про додаткову підгодівлю і захист від шкідників, покривши рослини золою у період, коли з’явиться другий справжній лист.