Презентація "Як риби короля обирали. «Оселедець і камбала» (польська народна казка). (продовження)"

Про матеріал
Мета: формування предметних компетентностей: продовжити знайомити учнів із польською народною казкою; удосконалювати вміння давати характеристику герою; формувати вміння виразно читати казку, відтворювати зміст прочитаного, уміння висловлювати свою думку; збагачувати життєвий досвід дітей; розвивати увагу, пам'ять, уяву; виховувати чесність, скромність, порядність; засудити пихатість, нахабність; формування ключових компетентностей: уміння вчитися: уміння висловлювати рефлексивні та оцінні судження, уміння вчитися: виконувати завдання за інструкцією; переключатися з одного виду роботи на інший; комунікативної: уміти висловлювати свої думки; спілкуватися під час виконання завдань; інформаційної: уміти здобувати з підручника необхідну інформацію; здоров'язбережувальної: вміти правильно сидіти за партою; соціальної/громадянської: співпрацювати, планувати взаємодію з учасником спільної діяльності; загальнокультурної: дотримувати правил поведінки на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

15.11.2022 СьогодніУрок№35 Як риби короля обирали. «Оселедець і камбала» (польська народна казка).(продовження) Читання

Номер слайду 2

15.11.2022 Сьогодні Емоційне налаштування. Ось і дзвоник дав сигнал,Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо,І урок розпочинаймо!

Номер слайду 3

15.11.2022 СьогодніВправа на розвиток уваги до слова «Зашифровані слова» аммдакрктушгтш амасожжрасекроккиобоао д р у г р и б а м о р е — Щоб прочитати зашифровані слова, необхідно в кожному горизонтальному рядку закреслити однакові літери.

Номер слайду 4

Сьогодні15.11.2022 Робота над заголовком.— Над якою казкою ви працювали вдома?— Хто такі оселедець і камбала?— Де ми могли їх бачити?— Про що ця казка?

Номер слайду 5

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий і структурний аналіз тексту. Вибіркове читання. І частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Знайдіть і прочитайте пояснення, чому риби не хотіли обрати королем лосося.

Номер слайду 6

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий аналіз тексту. Вибіркове читання І частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Багато риби живе в Балтійському морі. Є там оселедці, ка́мбала, тріска, лосось, угрі, салака — всіх не перелічиш. Одного разу серед балтійських риб рознеслася чутка: звірі й птахи вибрали собі короля. Риби подивилися одна на одну і замислилися. І ось одна промовила: — У звірів є король, у птахів теж. Чим же ми, риби, гірші? І нам потрібний король. Тут наперед пропхався лосось. У думках він сподівався, що його виберуть королем.— Так, — каже, — це правильно, виберемо! — Але ж кого? Кого? І тут виявилося, що всі думають по-різному. — Лосося! Він найсильніший і найспритніший! — крикнув хтось із лососевої породи.— Ні, — заперечували інші. — Лосось — зрадник: весною він тікає з Балтійського моря і бродить невідомо де, якимись річками. Весною ми залишимося без короля. Довго вони ще махали хвостами і до втоми сперечалися, хоч людина тут нічого б не почула. А риби наперебій пропонували то одного, то іншого в королі, але до згоди дійти не змогли. І тут вони прийшли до такого висновку: — Хай королем нашого водяного царства буде той, хто швидше за всіх плаває. Добре плавати — це найголовніше для риб. Підручник. Сторінка 45-46

Номер слайду 7

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий і структурний аналіз тексту. Вибіркове читання. І частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Знайдіть і прочитайте, за яким критерієм риби вирішили обрати короля.

Номер слайду 8

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий аналіз тексту. Вибіркове читання. І частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Багато риби живе в Балтійському морі. Є там оселедці, ка́мбала, тріска, лосось, угрі, салака — всіх не перелічиш. Одного разу серед балтійських риб рознеслася чутка: звірі й птахи вибрали собі короля. Риби подивилися одна на одну і замислилися. І ось одна промовила: — У звірів є король, у птахів теж. Чим же ми, риби, гірші? І нам потрібний король. Тут наперед пропхався лосось. У думках він сподівався, що його виберуть королем.— Так, — каже, — це правильно, виберемо! — Але ж кого? Кого? І тут виявилося, що всі думають по-різному. — Лосося! Він найсильніший і найспритніший! — крикнув хтось із лососевої породи.— Ні, — заперечували інші. — Лосось — зрадник: весною він тікає з Балтійського моря і бродить невідомо де, якимись річками. Весною ми залишимося без короля. Довго вони ще махали хвостами і до втоми сперечалися, хоч людина тут нічого б не почула. А риби наперебій пропонували то одного, то іншого в королі, але до згоди дійти не змогли. І тут вони прийшли до такого висновку: — Хай королем нашого водяного царства буде той, хто швидше за всіх плаває. Добре плавати — це найголовніше для риб. Підручник. Сторінка 45-46

Номер слайду 9

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий і структурний аналіз тексту. Вибіркове читання ІІ частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Знайдіть і прочитайте пояснення, чому оселедець виявився найкращим плавцем.

Номер слайду 10

15.11.2022 Сьогодні Поглиблений смисловий аналіз тексту. Вибіркове читання ІІ частини польської народної казки «Оселедець і камбала» Сказано — зроблено. Призначили змагання. Кожна сім’я риб вибирала серед себе найсильнішого, найспритнішого. І ось усі посланці вишикувались у ряд. Спочатку всі пливли поруч. Потім деякі почали відставати, і табун риб перетворився на ланцюжок. Нарешті попереду залишилися лосось, тріска і, що вже зовсім дивно, худий і непримітний оселедець. Потім навіть лосось і тріска почали відставати. Оселедець, що звик до постійних мандрувань у Північному і Балтійському морях, плив і плив, ніби нічого й не трапилось. Риби зібралися біля великого каменя і з хвилюванням чекали, хто ж у них буде королем. А коли побачили, що першим іде оселедець, здивувалися. Кожний подумав: яка з оселедця користь? Але відразу з цим змирилися. Що не кажіть, а оселедець першим приплив до каменя. Судді вирішили одноголосно: — Переміг оселедець, він буде королем. Підручник. Сторінка 46

Номер слайду 11

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий аналіз тексту. Вибіркове читання ІІІ частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Знайдіть і прочитайте пояснення, чому спізнилася на змагання камбала.

Номер слайду 12

15.11.2022 СьогодніПоглиблений смисловий і структурний аналіз тексту. Вибіркове читання ІІІ частини польської народної казки «Оселедець і камбала»Незадоволеною залишилась тільки одна камбала. Вона хотіла для змагання краще одягтися і попливла додому за своїм синьо-сірим фартухом, яким дуже пишалася. Але коли повернулася до великого каменя, змагання вже закінчилося. Задихавшись, камбала закричала: — Хто переміг? Хто буде нами правити? Дізнавшись, що королем став оселедець, від образи скривила рота і процідила крізь зуби: — Що? Оселедець? Оцей худющий голодранець? Оце вже нічого сказати, король! Подивіться на мене! Яка широка я в стегнах, який красивий мій фартух. Не визнаю цих виборів! Як могли не почекати мене? Заперечую!Спочатку риби не звертали уваги на бурмотіння надутої камбали. Потім їй сказали: — Оселедець прийшов першим, він і залишається королем балтійських риб. З того часу оселедець править у Балтійському морі. А камбала назавжди залишилася у своєму фартусі. Підручник. Сторінка 47

Номер слайду 13

Сьогодні15.11.2022 Гімнастика для оченят.

Номер слайду 14

15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун»Головні герої казки План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок

Номер слайду 15

15.11.2022 Сьогодні Вправа «Шість капелюхів» Яка проблема виникла у риб в Балтійському морі? Наведіть рядки підтвердження цього.

Номер слайду 16

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів»Багато риби живе в Балтійському морі. Є там оселедці, ка́мбала, тріска, лосось, угрі, салака — всіх не перелічиш. Одного разу серед балтійських риб рознеслася чутка: звірі й птахи вибрали собі короля. Риби подивилися одна на одну і замислилися. І ось одна промовила: — У звірів є король, у птахів теж. Чим же ми, риби, гірші? І нам потрібний король. Тут наперед пропхався лосось. У думках він сподівався, що його виберуть королем.— Так, — каже, — це правильно, виберемо! — Але ж кого? Кого? І тут виявилося, що всі думають по-різному. — Лосося! Він найсильніший і найспритніший! — крикнув хтось із лососевої породи.— Ні, — заперечували інші. — Лосось — зрадник: весною він тікає з Балтійського моря і бродить невідомо де, якимись річками. Весною ми залишимося без короля. Довго вони ще махали хвостами і до втоми сперечалися, хоч людина тут нічого б не почула. А риби наперебій пропонували то одного, то іншого в королі, але до згоди дійти не змогли. І тут вони прийшли до такого висновку: — Хай королем нашого водяного царства буде той, хто швидше за всіх плаває. Добре плавати — це найголовніше для риб. Підручник. Сторінка 45-46

Номер слайду 17

15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун»Головні герої казки План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок. Нам потрібен король.

Номер слайду 18

15.11.2022 Сьогодні Вправа «Шість капелюхів» Хто претендував на місце короля? Наведіть фрагменти , що підтверджують ці факти.

Номер слайду 19

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів»Багато риби живе в Балтійському морі. Є там оселедці, ка́мбала, тріска, лосось, угрі, салака — всіх не перелічиш. Одного разу серед балтійських риб рознеслася чутка: звірі й птахи вибрали собі короля. Риби подивилися одна на одну і замислилися. І ось одна промовила: — У звірів є король, у птахів теж. Чим же ми, риби, гірші? І нам потрібний король. Тут наперед пропхався лосось. У думках він сподівався, що його виберуть королем.— Так, — каже, — це правильно, виберемо! — Але ж кого? Кого? І тут виявилося, що всі думають по-різному. — Лосося! Він найсильніший і найспритніший! — крикнув хтось із лососевої породи.— Ні, — заперечували інші. — Лосось — зрадник: весною він тікає з Балтійського моря і бродить невідомо де, якимись річками. Весною ми залишимося без короля. Довго вони ще махали хвостами і до втоми сперечалися, хоч людина тут нічого б не почула. А риби наперебій пропонували то одного, то іншого в королі, але до згоди дійти не змогли. І тут вони прийшли до такого висновку: — Хай королем нашого водяного царства буде той, хто швидше за всіх плаває. Добре плавати — це найголовніше для риб. Підручник. Сторінка 45-46

Номер слайду 20

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів» Сказано — зроблено. Призначили змагання. Кожна сім’я риб вибирала серед себе найсильнішого, найспритнішого. І ось усі посланці вишикувались у ряд. Спочатку всі пливли поруч. Потім деякі почали відставати, і табун риб перетворився на ланцюжок. Нарешті попереду залишилися лосось, тріска і, що вже зовсім дивно, худий і непримітний оселедець. Потім навіть лосось і тріска почали відставати. Оселедець, що звик до постійних мандрувань у Північному і Балтійському морях, плив і плив, ніби нічого й не трапилось. Риби зібралися біля великого каменя і з хвилюванням чекали, хто ж у них буде королем. А коли побачили, що першим іде оселедець, здивувалися. Кожний подумав: яка з оселедця користь? Але відразу з цим змирилися. Що не кажіть, а оселедець першим приплив до каменя. Судді вирішили одноголосно: — Переміг оселедець, він буде королем. Підручник. Сторінка 46

Номер слайду 21

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів»Незадоволеною залишилась тільки одна камбала. Вона хотіла для змагання краще одягтися і попливла додому за своїм синьо-сірим фартухом, яким дуже пишалася. Але коли повернулася до великого каменя, змагання вже закінчилося. Задихавшись, камбала закричала: — Хто переміг? Хто буде нами правити? Дізнавшись, що королем став оселедець, від образи скривила рота і процідила крізь зуби: — Що? Оселедець? Оцей худющий голодранець? Оце вже нічого сказати, король! Подивіться на мене! Яка широка я в стегнах, який красивий мій фартух. Не визнаю цих виборів! Як могли не почекати мене? Заперечую!Спочатку риби не звертали уваги на бурмотіння надутої камбали. Потім їй сказали: — Оселедець прийшов першим, він і залишається королем балтійських риб. З того часу оселедець править у Балтійському морі. А камбала назавжди залишилася у своєму фартусі. Підручник. Сторінка 48

Номер слайду 22

15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун» Претенденти на місце короля План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок. Нам потрібен король. ЛОСОСЬОСЕЛЕДЕЦЬКАМБАЛА

Номер слайду 23

15.11.2022 Сьогодні Вправа «Шість капелюхів» Скласти план казки

Номер слайду 24

3. Камбала проти 2. Змагання15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун» Претенденти на місце короля План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок. Нам потрібен король. ЛОСОСЬОСЕЛЕДЕЦЬКАМБАЛА 1. Вибори короля

Номер слайду 25

15.11.2022 СьогодніРухлива вправа.

Номер слайду 26

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів»Визнач головну думку казки Яке з них висловлює основну думку казки?·Зазнайство з ніг зіб'є, скромність на ноги поставить.·Скромних скрізь поважають, а хвальків зневажають.·У воді риби багато — всієї не виловиш.

Номер слайду 27

3. Камбала проти 2. Змагання15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун» Претенденти на місце короля План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок. Нам потрібен король. ЛОСОСЬОСЕЛЕДЕЦЬКАМБАЛА 1. Вибори короля. Скромних скрізь поважають, а хвальків зневажають.

Номер слайду 28

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів» Чого вчить нас ця казка?

Номер слайду 29

3. Камбала проти 2. Змагання15.11.2022 СьогодніВправа «Фішбоун» Претенденти на місце короля План казки Основна думка казки. Проб-лема. Висновок. Нам потрібен король. ЛОСОСЬОСЕЛЕДЕЦЬКАМБАЛА 1. Вибори короля. Скромних скрізь поважають, а хвальків зневажають. Скромності, наполегливості, працелюбності

Номер слайду 30

15.11.2022 СьогодніВправа «Шість капелюхів» Чому риби змирилися з перемогою оселедця?

Номер слайду 31

15.11.2022 СьогодніДискусія «Займи позицію» А. Не хотіли знову проводити перегони. Б. Дотримувалися визначеної угоди. В. Раділи, що в них є король.

Номер слайду 32

15.11.2022 Сьогодні Вправа «Незакінчене речення»- Сьогодні на уроці казка мене навчила … .- Вчинки героїв цієї казки, що мені не подобаються … .- Мене здивувало, як … .

Номер слайду 33

15.11.2022 Сьогодні Тренувальні домашні завдання. Перечитайте казку, розкажіть її батькам чи меншим братикам і сестричкам. За бажанням створіть ілюстрацію до казки.

Номер слайду 34

15.11.2022 СьогодніРефлексія. Вправа «Емоційна ромашка». У мене все вийшло. Було важко. Нічого не зрозумів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондар Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 червня 2023
Переглядів
530
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку