Презентація. Як темперамент впливає на виховання.

Про матеріал
Чи обираємо ми темперамент дитини при народженні? Чи можна його змінити. Як пристосуватись до природних властивостей дітей. Чи однакові засоби виховання для меланхоліка та сангвініка? Прояснюємо з батьками за допомогою презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Темперамент та виховання. Корольова Ганна Володимирівна. Практичний психолог, соціальний педагог ЛЗОШ І-ІІІ ст № 11

Номер слайду 2

Темперамент - вроджена і мало змінна властивість людської психіки, що визначає реакцію людини на інших людей та на обставини. Темперамент - це та особливість психіки людини, з якою вона народжується.

Номер слайду 3

РОЗРІЗНЯЮТЬ ЧОТИРИ ТИПИ ТЕМПЕРАМЕНТУХолерик. Флегматик. Меланхолік. Сангвінікrrrrr

Номер слайду 4

Меланхолік Такі діти на рідкість чутливі і ранимі , хоча при цьому добрі і чуйні. Легко відволікаються, швидко втомлюються. Чуйно реагують на гучні звуки, окрики … Ледь що – в сльози. Всього бояться, особливо чогось нового, зміни обстановки, нових людей.

Номер слайду 5

Річ їх тиха, але інтонаційно виразна, рухи невпевнені, бідні і часто метушливі. В знайомій обстановці здатні перевершити себе і досягти значних результатів. Меланхоліки люблять грати наодинці, вони повільніше ніж інші типи темпераменту звикають до людей. Ці діти відчувають особливу прихильність до м'яких іграшок, зазвичай у них є одна улюблена. Соромливі, боязкі, нерішучі. «Зациклюються» на власних невдачах, сприймають покарання як трагедію. Легко і часто ображаються.

Номер слайду 6

ПОРАДИНеобхідно обмежити кількість іграшок, нових знайомств. Потрібно залучати дитину до спокійного сприйняття чогось нового. Вкрай обмежити гучні покарання, зрівняння з досягненнями інших дітей. Слід частіше хвалити та заохочувати таких дітей. Потрібно допомогти дитині розвинути навички спілкування, частіше залучати до співпраці з дорослими.

Номер слайду 7

Флегматик. Спокійний «копуха», не виносить поспіху. Все робить з толком, з розстановкою, перевіреними способами . Цілком здатний довго і нудно робити щось одне, не відчуваючи при цьому втоми. Наполегливо йде до своєї мети, долаючи всі перешкоди. Свої рішення він не міняє, його складно переконати. Така дитина неймовірно стійка до зовнішніх подразників.

Номер слайду 8

Мова флегматика спокійна, некваплива, без жестів і сплесків емоцій, частозустрічаються паузи. Повільно і не без зусиль звикає до нової обстановки,не любить змін. Але якщо флегматик знайде заняття, яке його по-справжньому зацікавить, він віддасться йому на повну. У силу свого спокійного темпераменту флегматики бувають занадто повільними, вони раді тільки їсти і спати.

Номер слайду 9

ПОРАДИЧастіше заохочуйте дитину до активних дій, рухливих ігор, змагань. Заохочуйте до колективної праці. Таку дитину потрібно частіше підхвалювати за швидке та якісне виконання роботи. Не слід застосовувати загрози тазанадто підганяти таку дитину, це лишебуде пригнічувати нервову систему таспровокує ще більшу загальмованість. Заздалегідь попереджайте про зміну діяльності.

Номер слайду 10

Сангвінік Позитивний, активний, легкий у спілкуванні . Йому до всього є діло, легко пристосовується до будь-якої ситуації, вирішує конфлікти. Легко включається в будь-яку діяльність, але також легко переключається на щось інше.

Номер слайду 11

Мова – виразна, жива, з мімікою і жестами. Сумує рідко і недовго. Серед однолітків зазвичай займає положення лідера. Рухи – впевнені, точні. Сангвініки дуже люблять активні заняття. Але можуть через місяць йогокинути і перейти до іншого, нового. Люблять іграшки, які змушують їх думати або, в силу своєї егоцентричності, такі, яких немає в інших дітей.

Номер слайду 12

ПОРАДИНеобхідно проявляти наполегливість та систематичність вимог. Не залишати без уваги дрібні порушення, наполягати на виконанні ваших прохань. Слідкуйте за завершенням справ, які виконує сангвінік. Роз'яснюйте необхідність уважного відношення до почуттів іншої людини.

Номер слайду 13

Холерик. Завжди яскравий, колоритний, завжди «занадто» . Рухливий, заводиться з півоберта, його енергія невичерпна і витівки безграничні. Відмінною рисою маленьких холериків є прояв агресії стосовно інших дітей та нових умов, незадоволення ними. З часом такі діти стають лідерами у групі, однак вони можуть балуватися та погано себе поводити.

Номер слайду 14

Мова холериків уривчаста, швидка, вони можуть ковтають слова,говорять дуже емоційно і голосно. Настрій легко змінюється, залежно від обставин. Погано переносять обмеження волі. Холерикам потрібно давати грати в активні ігри на свіжому повітрі. Активні, але можуть кинути все заради чогось іншого, не менш цікавого.

Номер слайду 15

ПОРАДИРозмовляти з холериком слід тихо, спокійно, але без загравання, твердо. З розуміння відноситись до активності, але обмежувати її за годину до сну. Слід виключити речі, які надто збуджують нервову систему. Обов'язково слід приділяти увагу розвитку уваги та довільності. Навчати працювати у команді, відповідати правилам в тому числі денному розпорядку

Номер слайду 16

Сумісність темпераментів. Холерика краще всього заспокоює та доповнює флегматик. Меланхоліка добре підтримує та тонізує сангвінік. Холерик - сангвінік - можуть виникати проблеми лідерства. Флегматик – меланхолік - доволі інертна та пасивна пара. Більш проблемні пари. Холерик - меланхолік. Сангвінік - флегматик

Номер слайду 17

Людина – єдина істота на землі,яка не хоче бути самою собою. Альберт Камю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дорошева Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 травня 2019
Переглядів
2324
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку