Презентація "Як уберегтися від синдрому емоційного та професійного вигорання"

Про матеріал

В презентації розглядаються питання:

- Чим відрізняється професійне «вигорання» від емоційного? Які фактори спричиняють обидва ці явища?

-. Чи може людина сама визначити за симптомами професійне та емоційне «вигорання» і як саме? Які конкретні ознаки мають насторожити?

- Практичні поради людям, які хочуть уберегтися від синдрому «вигорання».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД СИНДРОМУ ПРОФЕСІЙНОГО ТА ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ

Номер слайду 2

1.Чим відрізняється професійне «вигорання» від емоційного? Які фактори спричиняють обидва ці явища? Фактично — це синоніми, оскільки сам термін «емоційне» вигорання з'явився у професійній сфері. Але, можна припустити, що емоційне вигорання - ширше поняття, тобто результат тривалої дії «терпимих» стресових факторів, пов'язаних передусім зі спілкуванням і напруженими ситуаціями.

Номер слайду 3

2. Чи може людина сама визначити за симптомами професійне та емоційне «вигорання» і як саме? Які конкретні ознаки мають насторожити? робота витісняє все інше («береться» додому і на вихідні, посідає головні теми розмов); колишня енергійність зміняється почуттям втоми, апатії, розчарування; розлади сну, нав'язливі думки, які стосуються роботи, прокручування подумки моментів, в які можна було б інакше вчинити-сказати; зниження уважності, збільшення кількості помилок, сповільнення темпів роботи, зниження продуктивності; спалахи агресивності, цинічності, байдужості стосовно колег, клієнтів, часто — родин; зниження настрою, почуття провини за реальні чи уявні помилки; поява хворобливих проявів (починаючи від частих ГРЗ, закінчуючи появою гіпертонії і проблем і серцем); небажання виконувати свої обов'язки.

Номер слайду 4

3.Практичні поради людям, які хочуть уберегтися від синдрому «вигорання». Сформулюйте і пропишіть на папері ваші особисті цілі (відмінні під професійних) - і досягайте їх. Пам'ятайте, робота — це засіб, а не мета. Спілкуйтесь поза роботою! Знайдіть собі хобі, яке може об'єднати вас з іншими. Займайтесь спортом. Ходіть у відпустки! Відпочивайте на вихідних. Правильно плануйте робочий час (читайте літературу, можете навіть сходити на тренінг) — не «беріть» роботу додому.

Номер слайду 5

Прийміть відповідальність за свій хороший настрій (дивіться, читайте, говоріть, думайте —позитивне). Спробуйте поставитись до роботи, як до гри. Візьміть тайм-аут - максимально змініть обстановку. Пропишіть плюси й мінуси теперішньої роботи, це допоможе більш відсторонено і об'єктивно оцінити ситуацію. Якщо вирішили змінити роботу — міняйте. Але не на аналогічну в сусідньому офісі.

Номер слайду 6

Зберіть гумористичні чи філософські вислови щодо роботи і зробіть з ними плакати Наприклад: «Працювати, щоб їсти, а не їсти, щоб працювати», «Робота не вовк - в ліс не утече», «Від роботи коні мруть!», «Якщо старанно працювати 8 годин на день, можна стати керівником і працювати 12 годин на день». Якщо у вас симптоми такі як депресія, синдром нав'язливих станів, психосоматичні захворювання - зверніться по кваліфіковану допомогу, оскільки зміна місця праці навряд чи буде ефективною.

Номер слайду 7

4- Окрім внутрішніх резервів, які ще існують джерела відновлення життєвих сил та наснаги? Як довго може тривати ефект самолікування? Відновити людину допомагає сама природа. Саме тому відпочивати люди їздять поближче до неї - у гори, на море-річки, до лісу. Особи, які на вихідних клопочуться на присадибних ділянках і городах також менше «вигорають». Цікаво, що метод, який використовують в психотерапії -символдрама - дозволяє набратися ресурсу природи, використовуючи можливості активної уяви, розслабляючись у кріслі, не виїжджаючи з міста. Ефект «самолікування» залежить від регулярності і від правильного способу життя, пріоритетів і цінностей, про які ішлось вище.

Номер слайду 8

5. Чи можливо уникнути рецидивних проявів «вигорання», чи цей процес рано чи пізно знову почнеться за циклічним природним законом? Все може бути. На жаль чи на щастя, щеплень від «вигорання» нема. Всі ці симптоми з'являються тоді, коли людина не слухає себе, залишається сліпою до того, що живе не у балансі із Собою.

Номер слайду 9

Природні способи регуляції: сон смачна їжа спілкування з природою і тваринами баня масаж РУХ танці музика

Номер слайду 10

Прийоми саморегуляції, які можна використовувати на роботі: посмішка, гумор, роздуми про хороше, приємне, різні рухи на кшталт потягування, розслаблення м'язів, спостереження за пейзажем за вікном, розглядання квітів у приміщенні, розглядання фотографій, мисленнєве звернення до Бога, "купання" в сонячних променях, вдихання свіжого повітря, читання віршів, висловлювання похвали, висловлювання компліментів.

Номер слайду 11

ДИХАЛЬНІ ПСИХОТЕХНІКИ Керування диханням - це ефективний засіб впливу на тонус м'язів. Повільне і глибоке дихання (за участю м'язів живота) знижує збудливість нервових центрів, сприяє м'язовому розслабленню, тобто релаксації. Часте грудне, навпаки, забезпечує високий рівень активності організму, підтримує нервово-психічну напруженість. Спосіб 1 Сидячи або стоячи, постарайтеся, по можливості, розслабити м'язи тіла н зосередьте увагу на диханні.На рахунок 1-2-3-4 робіть повільний глибокий вдих (при цьому живіт випинається вперед, а грудна клітка нерухома); На наступні чотири рахунки проводиться затримка подиху;Потім плавний видих на рахунок 1-2-3-4-5-6;Знову затримка перед наступним вдихом на рахунок 1-2-3-4.Вже через з~5 хвилин такого дихання ви помітите, що стали спокійнішими та врівноваженішими. Спосіб 2 Уявіть, що перед вашим носом на відстані 10-15 см висить пушинка. Дихайте тільки носом так, щоб пушинка не колихалася. Спосіб 3 -скільки в ситуації роздратування, гніву ми забуваємо робити повноцінний видих, то спробуємо цього навчитися: глибоко видихніть;затримайте подих так довго, як зможете; зробіть кілька глибоких вдихів; знову затримайте подих.

Номер слайду 12

М'ЯЗЕВІ ПСИХОТЕХНІКИ Під впливом психічних навантажень виникають м'язові затиски, напруга. Вміння їх розслаблювати дозволяє зняти нервово-психічну напруженість, швидко відновити сили. Спосіб 1 Сядьте зручно, якщо є можливість, заплющте очі; Дихайте глибоко й повільно; Пройдіться внутрішнім поглядом по всьому вашому тілу, починаючи від голови до кінчиків пальців ніг (або у зворотній послідовності) і знайдіть місця найбільшої напруги (часто це рот, губи, щелепи, шия, потилиця, плечі, живіт); Постарайтеся ще сильніше напружити місця затисків (до тремтіння м'язів), робіть це на вдиху; Відчуйте цю напругу;Різко скиньте напругу - робіть це на видиху;Зробіть так декілька разів.

Номер слайду 13

ВЕРБАЛЬНІ ПСИХОТЕХНІКИ Вербальні самовпливи - самоорганізація, самопідбадьорення, самонаказ, самонавіювання, самоопанування, самопрограмування, самообмеження, самокорекція, самозаспокоєння, самосхвалення, самозобов'язання Вербальний вплив запускає свідомий механізм самонавіювання, йде безпосередній вплив на психофізіологічні функції організму. Формулювання самонавіювань будуються у вигляді простих і коротких тверджень, з позитивною спрямованістю (без частки "не").

Номер слайду 14

Я- найкращий !!!

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1922
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку