Презентація " Як упродовж історії змінилося життя в містах"

Про матеріал
сформувати в учнів уявлення про заняття та умови життя населення в українських містах і селах у минулому і тепер; створити умови для розуміння причин піднесення міст; визначити особливості життя в місті і селі; охарактеризувати найбільш відомі міста в Україні; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власну думку; удосконалювати навички роботи з історичними джерелами, історичними та контурними картами, текстом підручника; виховувати зацікавленість до вивчення історії Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як упродовж історії змінилося життя в містах. Підготувала вчитель історії та правознавства Михалковська Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Мета уроку: сформувати в учнів уявлення про умови життя населення в українських містах у минулому і тепер; створити умови для розуміння причин піднесення міст; охарактеризувати найбільш відомі міста в Україні; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, висловлювати власну думку; удосконалювати навички роботи з історичними джерелами, історичними та контурними картами, текстом підручника; виховувати зацікавленість до вивчення історії Батьківщини.

Номер слайду 3

Якими були на наших землях найдавніші міста?«Гради» - фортеці, споруджені з дерева, своєрідні загороди, звідки й походить назва. Дитинець – найстаріша частина міста, розташована найчастіше на узвишші, горі.

Номер слайду 4

Життя в Київській Русі

Номер слайду 5

Яким було українське місто наприкінці 18 –на початку 20 ст.? Пагорб Слави ще всередині ХІХ ст.

Номер слайду 6

Бульвар Шевченка в 1947 році

Номер слайду 7

Пам’ятник В. Леніну, тепер на цій території стоїть Макдональдс

Номер слайду 8

Місто Городище в ХІХ ст. Цукрозавод Яхненків – Симиренків. ХІХ ст.

Номер слайду 9

Що визначає життя сучасного міста? Що таке мегаполіс?Метрополіс, мегаполіс — велике місто з населенням понад 1 млн мешканців. Давньогрецький термін означає «місто-мати». На початку ХХ ст. таких міст було лише 10, а тепер їх понад 200. В Україні мегаполісами є міста Київ, Харків,Одеса, Дніпро.

Номер слайду 10

Цю карту на основі всіх відомих на той час географічних знань склав німецький картограф Йоган Баптист Гоманн. Ця мапа потім перевидавалася мало не сто років.

Номер слайду 11

Історичний диктант Фортеці, споруджені з дерева, своєрідні загороди це - ___________. Укріплені поселення – гради поступово перетворювалися на _______. Найстаріша частина міста, розташована на узвишші – це __________. Нижче дитинця розташовувався __________________. Міста заселяли переважно ________________. Від другої половини ХІХ ст. міста зазнавали __________________ впливу. Із освітленням вулиць, став з’являтися _____________. Збільшення чисельності населення називають ___________________. Місто з населенням понад 1 млн. називають _____________.

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
12 травня 2020
Переглядів
3531
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку