Презентація "Якою впродовж історії була освіта і як наукові знання впливали на буденність"

Про матеріал
 сформувати в учнів уявлення про розвиток української освіти; створити умови для розуміння причин розвитку науки; визначити основні віхи розвитку української освіти; розглянути найвідоміші українські освітні заклади; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, удосконалювати навички роботи з атласом та текстом підручника; виховувати інтерес до вивчення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Якою впродовж історії була освіта і як наукові знання вплинули на буденність. Підготувала вчитель історії та правознавства. Михалковська Вікторія Вікторівна

Номер слайду 2

Мета уроку: сформувати в учнів уявлення про розвиток української освіти; створити умови для розуміння причин розвитку науки; визначити основні віхи розвитку української освіти; розглянути найвідоміші українські освітні заклади; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати та робити висновки, удосконалювати навички роботи з атласом та текстом підручника; виховувати інтерес до вивчення теми.

Номер слайду 3

Яким за давнини було шкільне навчання і якому закладу належить слава першої в Україні вищої школи?Братська школа – школи, закладених громадами українських міщан при православних церквах. Перший заклад з’явився у Львові 1586 р., згодом їх в Україні було близько тридцяти.

Номер слайду 4

1632 року почала діяти Київська колегія, яка протягом тривалого часу була єдиним вищим навчальним закладом не лише в Україні, а й у всій православній Європі. Восени 1631 року на території Києво-Печерської лаври відкрив першу школу. Викладання у Лаврській школі велося латиною, польською мовою, створювалася за зразком провідних шкіл того часу — єзуїтських колегій, всього навчалося понад 100 учнів. Петро Могила добре усвідомлював значення освіти в розвитку суспільства, прагнув заснувати в Києві школи, які відповідали б потребам часу, ні в чому не поступалися подібним європейським навчальним закладам. 

Номер слайду 5

Коли в Україні з’явилися університети?Один з найстаріших вищих навчальних закладів України – Львівський національний університет імені Івана Франка. Його історія починається 1661 року. Прочитайте підпункт 2 на ст. 196 і дайте відповіді на запитання. Скільки факультетів діяло у Львівському університеті?В якому році почали діяти всі факультети у Львівському університеті?Хто очолив кафедру історії у Львівському університеті в 1894 році? 

Номер слайду 6

Перший університет Наддніпрянської України було засновано 1805 року в Харкові – зусиллями просвітника, ученого, винахідника Василя Каразіна

Номер слайду 7

У 1834 р. було засновано Київський університет імені св. Володимира ( зараз – Київський національний університет імені тараса Шевченка). Його першим ректором був видатний учений Михайло Максимович.

Номер слайду 8

Знайдіть зайве в кожному ланцюжку:1. 1661, 1784, Харків, перша кафедра історії України, М. Грушевський.2. 1805, Харків, «Український журнал», перша кафедра історії України, колиска національного відродження, В. Каразін.3. 1834, Київ, університет св. Володимира, В. Каразін, М. Максимович, Київська громада.

Номер слайду 9

Як розвиток медицини і спорту вплинув на буденне життя українців?1894 р. у Львові виникло фізькультурно – спортивне товариство «Сокіл». У 1900 р. створено ще одну фізкультурно – спортивну організацію – «Січ»

Номер слайду 10

В 1896 р. Відбулися перші Олімпійські ігри в Афінах у Греції. Україна почала брати участь в іграх з 1952 р.

Номер слайду 11

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Касіян Марія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яворська Катерина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єгорцева Валентина Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
12 травня 2020
Переглядів
4026
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку