Презентація "Як утворюються коралові рифи"

Про матеріал
Дана презентація допоможе зрозуміти, як утворюються коралові рифи та чому вони так важливі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як утворюються коралові рифи

Номер слайду 2

Коралові рифи - вапняні геологічні структури, утворені колоніальними кораловими поліпами (переважно мадрепорових коралами) і деякими видами водоростей, які вміють витягати вапно з морської води ("біогермов").

Номер слайду 3

Утворюються на мілководді в тропічних морях. Загальна площа коралових рифів у світі перевищує 27млн ​​км

Номер слайду 4

Номер слайду 5

З давніх пір натуралісти розрізняли три основних типи рифів: берегові, бар'єрні і атоли. Береговий риф розташовується безпосередньо біля берега, одним краєм примикаючи до нього. Бар'єрний теж тягнеться уздовж берегової лінії, але між ним і берегом залишається досить глибока протока. Найзагадковішим виглядає атол - посеред океану, часто далеко від будь-яких берегів височіє риф майже правильної кільцеподібної форми з мілководною лагуною всередині.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Більшість рифоутворюючих видів не живуть там, де температура води хоча б іноді опускається нижче 20°С. Правда, корали Аравійського і Червоного морів пристосувалися переживати короткочасні зниження температури до 16° С, але нижче за цю позначку гинуть і вони. Відоме лише одне виключення - холодноводний корал лофохелія, який утворює великі рифи на шельфі Норвегії, причому на граничній для коралів глибині - майже 200 метрів. Але лофохелія ніколи не зустрічається в теплих морях, утворюючи як би паралельний тропічним рифам світ. Однак і підйоми температури понад 29°С корали переносять погано - вони хворіють і, якщо перегрів виявляється занадто довгим або регулярним, гинуть.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Конкретні причини можуть бути різними - хвороби (останнім часом на постраждалих рифах виявлено більше десятка раніше невідомих хвороб коралів), розростання водоростей, що перешкоджають заселенню загиблих ділянок личинками коралів, порушення зв'язків в екосистемі рифів у результаті надмірного вилову окремих видів і забруднення океану

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
434
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку