Презентація «Як визначити зворотний азимут»

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити вихованців гуртка з поняттям "зворотний азимут", чому важливо знати і вміти його розраховувати; як правильно контролювати відстані за допомогою підрахунку кроків, а також як ці дані фіксувати у журналі пересувань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як визначити зворотний азимут?КПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Зворотний азимут – напрям протилежний поточному азимуту вашого руху, необхідний для повернення у вихідну точку. Азимут (Аз, Az або α) від арабського “напрям” – горизонтальний кут між напрямом на Північ та напрямом на вибраний об’єкт місцевості. Рахується цей важливий для навігації кут від напряму на магнітну Північ за годинниковою стрілкою, відповідно до руху Сонця на горизонті. Найчастіше вимірюється у градусах від 0 до 360.

Номер слайду 3

Коли стрілка компаса стабілізується вона вказує на магнітну Північ. Цей напрям і вважається нульовим азимутом. Далі від нього із кроком 90° рахуються основні румби, які дають нам чотири сторони Світу.

Номер слайду 4

Ділення кутів між основними румбами навпіл дає нам четвертні румби:

Номер слайду 5

Для визначення зворотного азимута працюють два правила: Якщо вихідний азимут менше ніж 180° – до нього треба додати 180 для отримання зворотного азимута. Якщо вихідний азимут більше ніж 180° – від нього треба відняти 180 для отримання зворотного азимута.

Номер слайду 6

Тут, здавалося б все просто. Якщо у вас нема проблем з математикою, то ви легко порахуєте зворотний азимут для основних румбів. Коли ж справа доходить по проміжних азимутів типу 16°, 128°, 215°, 321°, а голова і без того зайнята підрахунком кроків – подібні розрахунки даються вже не так швидко й просто. Підрахунок кроків – ефективний засіб контролю відстаней!Для контролю напряму нам знадобиться компас та розуміння азимута. Але окрім напряму в ході пересування місцевістю також бажано знати відстані, які ви долаєте у цих напрямах.

Номер слайду 7

Якщо ви маєте чіткий орієнтир (табір, авто на дорозі, місце аварії тощо), то ви легко можете повернутися до нього у світлу пору доби, взявши зворотний азимут. В менш сприятливих умовах (вночі, в тумані, за поганої видимості тощо) ви можете легко оминути вибраний орієнтир вже за мінімального відхилення від обраного азимута. Та сама проблема виникає вже після пари маневрів для обходу перепон на вашому шляху.. Тому контроль відстані – це додатковий запобіжний засіб для таких ситуацій.

Номер слайду 8

Тут у вас певно виникло питання навіщо ми прив’язуємося до метра, коли під рукою немає мапи з фіксованим масштабом, а всі відстані можуть бути відносними. Підрахунок кроків із прив’язкою до метра можна використовувати й при навігації з мапою та компасом. Якщо ви не можете визначити своє місцеперебування за допомогою візуальних орієнтирів, контроль азимуту та підрахунок кроків дозволять вам прив’язатися до останнього орієнтира на мапі, та рухатися від нього до моменту, коли ви знову зможете звірити своє місцеперебування. Гарний приклад – пересування густим лісом чи у долині річок, коли всі чіткі орієнтири приховані кронами дерев. Підрахунок кроків з прив’язкою до метра знадобиться вам надалі, тож пропоную опанувати його якомога раніше!

Номер слайду 9

Аби підрахунок кроків був максимально ефективним у польових умовах, вам знадобиться виконати ряд підготовчих дій. Перша із них – визначення кількості ваших кроків, які припадають на сотню метрів. Для ведення журналу пересувань нам допомагатиме записник, тож не зайвим буде виділити його сторінки під таблицю наступного вигляду.

Номер слайду 10

Що треба робити при визначенні зворотного азимуту?Оскільки компас та записник вже знаходяться в руках, то можна скористатися ними для вирішення і цього завдання. Відкиньте обкладинку записника і прикладіть її до безеля компаса. Він має прямий контур. Це той самий кут в 180°. Сумістіть відмітку вихідного азимута з віссю компаса. На фото вище для прикладу використовується азимут 240°. Прослідкуйте за значенням, на яке вказує прямий край обкладинки на протилежному боці безеля. На прикладі це буде 60°. Це і є зворотний азимут, який вас цікавив. За потреби перерахуйте значення аби впевнитися у правильності результату.

Номер слайду 11

Таким чином можна визначити зворотний азимут для всіх відрізків шляху, які ви хочете пройти у зворотному напрямку. За потреби так само можна визначити і заповнити зворотний азимут для всього третього стовпчика вашого журналу пересування, та пройти весь маршрут задля повернення у вихідну точку.

Номер слайду 12

Питання для самоперевірки:1. Що таке азимут?2. Дайте визначення поняттю «зворотний азимут».3. Як правильно розрахувати зворотний азимут?4. Чому важливо підраховувати кроки для контролю відстаней?5. Як треба фіксувати зворотний азимут в журналі пересування?6. Визначте: Якщо рухатися за азимутом 45°, то зворотний азимут дорівнюватиме... (45°+180°=225°);Якщо рухатися за азимутом 330°, то зворотний азимут дорівнюватиме...(330°-180°=150°).

pptx
Додано
2 січня
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку