Презентація «Зберігання продуктів у поході».

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомитися з принципами планування раціону у поході, з характеристикою та умовами зберігання кожного виду продуктів, вимогами до пакування продуктів, які для багатоденних походів є одним з чинників безпечного, збалансованого та якісного харчування учасників походу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як упакувати і зберігати продукти в походіКПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Забезпечення нормального харчування - одна з важливих умов успішного проведення походу. Під час активного відпочинку туристична їжа дає можливість поповнити запаси енергії, відновити сили перед черговою пригодою. При цьому треба пам'ятати, що розрахунки, купівля та пакування продуктів харчування - все це повинно бути зробленим заздалегідь, задовго до початку походу. Харчовий раціон визначається перш за все тривалістю та складністю походу.

Номер слайду 3

Збираючись у похід, обов'язково потрібно продумати:правильне харчування (слід правильно підібрати продукти); скласти меню; вміти приготувати їжу в польових умовах;потурбуватися про упаковку і зберігання продуктів. Відразу необхідно зазначити, що магазинна упаковка не годиться для зберігання продуктів в поході, оскільки вона не відрізняється міцністю, надійністю, довговічністю та інколи займає більший обсяг, ніж її вміст.

Номер слайду 4

При складанні меню необхідно враховувати вимоги до продуктів харчування для походу:1. Висока калорійність (приблизно 2500 - 3000 ккал на одну людину в день для пішохідних походів першої категорії складності);2. Правильне співвідношення білків, жирів і вуглеводів - приблизно 1:1:4 (для категорійних походів з гірського туризму - 1:1,5:4,5);3. Наявність різноманітних вітамінів;4. Стійкість до псування при тривалому збереженні;5. Розмаїтість (досягається шляхом застосування різних приправ, соусів, спецій і т.п.);6. Відносно невеликий обсяг та вага (приблизно 800-900 г сухих продуктів для однієї особи на один день походу);7. Висока якість (дотримання контрольних термінів споживання продуктів, зазначених на упакуванні).

Номер слайду 5

Яким вимогам повинна відповідати упаковка? Упаковка повинна захищати продукти від впливу вологи і прямих сонячних променів (герметичність);Бути стійкою до фізичних дій (міцність);Займати якомога менше місця в рюкзаку (компактність).

Номер слайду 6

В похідних умовах, найбільш оптимальним варіантом для зберігання і транспортування, підійдуть мішечки з щільної матерії, пластикові пляшки з кришками і спеціальні гермопакети. Мішечки з матерії, в порівнянні з поліетиленовими, менше схильні до пошкоджень при транспортуванні, а пляшки дозволяють зручно і надійно зберігати продукти, герметизуя їх після використання. Крім того, для зменшення обсягу пляшки після часткового використання вмісту, її можна сплюснути, стиснути, видаливши з неї зайвий вільний об'єм повітря. На мішечки потрібно нашити зав'язки (щоб вони не загубилися в процесі використання) і написати, що за вміст в них знаходиться.

Номер слайду 7

Характеристика продуктів та зберігання їх тривалий час в походах. Хліб Хліб найкраще брати чорний і не більше, ніж на три дні. В наступні дні походу його можуть замінити сухарі. Для цього хліб нарізають шматочками і підсмажують на олії, жирі, притрушуючи зверху сіллю. Для випічки хліба під час походу використовують борошно. З заводського паперового пакета борошно пересипаємо в поліетиленовий пакет (герметизуємо), який потім поміщаємо в тканинний мішечок.

Номер слайду 8

Крупи. Найкращими крупами для харчування у поході – є гречка або вівсяна крупа. Для збереження вітамінів у крупах перед приготуванням їх необхідно на ніч замочити у воді. Вермішель і макарони варяться швидко, але вони розварюються. Промивати макарони дуже важко. Тому їх краще використовувати для приготування перших страв. Крупи і макаронні вироби необхідно зберігати в поході в матерчаних мішечках і додатково в поліетиленових пакетах - на випадок дощу. 

Номер слайду 9

М’ясо та риба. М’ясо в основному використовують у вигляді консервів (тушонка, м’ясний і печінковий паштет). Сушене м'ясо пересипаємо в пакет і укладаємо в мішечок з матерії, так воно відмінно збережеться, не вбере в себе інші запахи і не розсипеться по рюкзаку. Використання риби та рибних консервів у походах обов’язкове. По-перше, рибні консерви – це готова страва. По-друге, малий вміст жиру зменшує навантаження на печінку. По-третє, рибні консерви за своїми смаковими якостями не поступаються м’ясним, а засвоюються організмом у вдвічі швидше.

Номер слайду 10

Сало, зазвичай, упаковують у білий папір і обертаємо тканиною або марлею. В поліетилен їх упаковувати не можна, вони швидко задихаються і починають псуватися!Копчену ковбасу, бажано купувати задовго до походу, щоб вона встигла трохи підсохнути. Сушать ковбасу в добре провітрюваному приміщенні в підвішеному стані. Транспортувати її зручно в мішечках з матерії. Олія рослинна. Рослинна олія із заводської тари, яка має ненадійні кришки, переливаємо в пляшки і щільно загвинчуємо. Для кращої герметизації, під кришку підкладаємо шматок харчової поліетиленової плівки. Масло Масло вершкове перед походом необхідно перетопити. Топлене масло переливаємо в пляшку з широкою шийкою (так його простіше дістати ложкою після загустіння), і поміщаємо в поліетиленовий пакет.

Номер слайду 11

Молочні продукти і жири. В походах часто використовується згущене або сухе молоко . Для одержання з сухого молока молочної рідини необхідно порошок розмішати у теплій воді до вигляду сметани, а потім додавати воду у пропорції 1:8. Молоко незбиране і згущене. Ми залишаємо в тій же тарі, в якій воно продавалося (за винятком скляній). Зі скляної тари переливаємо в пластикову пляшку і міцно загвинчуємо кришку. Сир. Також як і сало, загортаємо в папір і обертаємо тканиною або марлею. Упаковка в поліетилен призводить до швидкого псування продукту.

Номер слайду 12

Яєчний порошок. Пакуємо і зберігаємо, як борошно: в поліетиленовому пакеті або пластиковій пляшці. Овочі, фрукти, гриби, горіхи. Перед відправленням в похід ретельно перебираємо (видаляючи неякісні, биті, і т.д.) добре миємо, просушуємо і складаємо в мішечок з матерії. Горіхи. Зберігаємо і транспортуємо в поліетиленових пакетах або мішечках з матерії.

Номер слайду 13

СолодощіЦукор Краще брати у вигляді рафінаду, тоді його можна використовувати для підкріплення на маршруті. Із заводської упаковки пересипаємо в пластикову пляшку і щільно закручуємо кришкою. Шоколад, цукерки. Це відмінне джерело енергії, якої в поході багато не буває. Зберегти їх в первозданному вигляді, особливо в спеку, навряд чи вдасться, але запобігти розтіканню по рюкзаку можна, упакувавши в гермопакет. Мед- цінний продукт харчування. Переливаємо в пластикові пляшки і щільно закручуємо кришки. Аби уникнути протікання, додатково укладаємо в поліетиленові пакети.

Номер слайду 14

Чай, каву, какао краще транспортувати у металевих банках. Ранком найкраще вживати какао, вдень – каву, ввечері – чай. Бажано у походах використовувати фруктові та молочні киселі. Вітаміни. В зимових умовах можуть бути використані сухофрукти. Збираючись, в похід, не забувайте про цибулю, часник, лавровий лист, кріп. Вони надають страві приємного смаку і аромату, збуджують апетит, сприяють травленню.

Номер слайду 15

Сіль. Взяту в похід сіль ділимо на дві частини: основний запас і видатковий. Основний запас пакуємо у герметичну упаковку (наприклад, в поліетиленовий пакет), яку додатково поміщаємо в мішечок з матерії. Можна пересипати в пластикову пляшку. Видатковий запас зберігаємо в невеликому мішечку з матерії, який, по мірі витрачання, поповнюємо з основного. Навіть якщо мішечок промокне або набере вологу, у нас завжди залишиться основний запас.

Номер слайду 16

Упаковувати і розраховувати продукти потрібно згідно з меню, яке укладається на всі дні походу. Потрібно також організувати розподіл продуктів між учасниками походу і здійснювати чіткий контроль за їхнім використанням. Такий облік веде завгосп.

pptx
Додано
2 січня
Переглядів
251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку