Презентація "Японія в другій половині XIX - на початку XX століття"

Про матеріал

Проблемне питання:

Яким чином невелика острівна феодальна держава змогла за короткий період перетворитися на одну з провідних держав світу

План

1.Крах політики самоізоляції.

2.Революція (переворот) Мейдзі.

3.Реформи 70-80-х рр. ХІХ ст.

4.Політичний устрій.

5.Експансіоністська політика.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японія у другій половині ХІХ-на початку XX століття. Підготувала вчитель історії Перекопівської ЗОШ I-III ступенів. Давиденко Світлана Олексіївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Яким чином невелика острівна феодальна держава змогла за короткий період перетворитися на одну з провідних держав світу?Проблемне питання:

Номер слайду 4

План. Крах політики самоізоляції. Революція (переворот) Мейдзі. Реформи 70-80-х рр. ХІХ ст. Політичний устрій. Експансіоністська політика.

Номер слайду 5

: Опорні поняття. Сегунат- форма правління країною великими феодалами ,за якої імператор був позбавлений реальної влади;Самураї – світська знать Японії(військовий стан дрібних дворян);Громадянська війна;Доба Мейдзі(”Освічене правління“) –реставрація монархії,повалення влади сегуна та правління Муцухіто. Експансія - (лат., розширення) загарбання державами та монополістичними об'єднаннями чужих територій, ринків, джерел сировини; економічне і політичне поневолення інших країн.

Номер слайду 6

Опорні дати1867 – 1868рр. – революція Мейдзі та громадянська війна в Японії;1889р. – ухвалення Конституції Японії;1894 – 1895р.р. – японо-китайська війна.

Номер слайду 7

Особливості розвитку Японії до середини ХІХ століття. СЕГУНКнязіСамураїІмператор(Мікадо. релігійна влада )

Номер слайду 8

На початку XVII ст. владу в Японії захопив сегун Токугава Іеясу. У середині XVII ст. сегун Токугава Іеміцу прийняв рішення про “закриття країни”.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Прочитати історичну довідку про прибуття американців на чолі з Метью К. Перрі на острів Хонсю. (Підручник сторінки 169-170)Питання до документа:1) Які були причини «відкриття» Японії?2) Чому США були зацікавлені у «відкритті» Японії?3) Які ще країни були зацікавлені у «відкритті» Японії?

Номер слайду 11

Революція Мейдзі в Японії

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Кінець 60-х років XIXст. ознаменувалися подіями , які прийнято називати ”Мейдзі Імі“ або ”Революція Мейдзі“. Вона зв’язана з реставрацією влади імператора і поваленням влади сегуна. В 1867 році сегун відмовився від влади на користь 14-річного імператора Муцохіто. Революція Мейдзі

Номер слайду 14

Імператор Мейдзі залишає Кіото і переїзджає в Токіо.

Номер слайду 15

Причини громадянської війни. Феодальна відсталість країни. Розорення японських купців, ремісників. Нездатність сегуна забезпечити розвиток країни та її незалежність. Розграбування країни провідними державами світу.

Номер слайду 16

Реформи Мейдзі Встановила приватну власність на землю і дозвіл на продажу та купівлю землі, введено єдиний поземельний податок замість натурального. Аграрна реформа 1872- 1873р.р.

Номер слайду 17

Реформи Мейдзі Фінансова реформа(1868р): введено єдину грошову одиницю - єну

Номер слайду 18

Реформи Мейдзі вводила в Японії загальну військову повинність. Самураї втратили привілеї бути замкнутою військовою кастою. Нова армія створювалася за європейським зразком і набула високої боєздатності. Військова реформа 1872р.

Номер слайду 19

Знищено владу князів, країну поділено на губернії та префектури на чолі з призначеними урядом чиновниками, подолано роздробленість країни. Реформи Мейдзі Адміністративна реформа

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Причини та особливості швидкого економічного розвитку ЯпоніїЯпонія традиційно запозичувала іноземній передовий досвід, пристосовуючи його до місцевих умов. Острівне становище країни, особлива роль мореплавства і торгівлі, які сприяли розвитку приватної власності та підприємництва. Тривалий час влада в країні перебувала в руках військових, що не сприяло формуванню традицій бюрократизму. При відновленні влади імператора відбулося відмежування від старих державних механізмів, а нові формувалися за європейським зразком. Відсутність значних природних ресурсів робила Японію малопривабливою для колонізаторів. У той же час це стимулювало правлячу верхівку придбати ці ресурси за рахунок колоніальних загарбань. Агресивна зовнішня політика потребувала прискореної модернізації економіки і суспільства. Значне державне втручання у проведення процесу індустріалізації та створення великих фірм – дзайбацу ( «Міцуї», «Міцубісі», «Ясуда» та ін.) Відсутність у країні гострих класових конфліктів, незважаючи на важкі умови праці та маленьку зарплатню. Підприємець виступав як «батько» і покровитель, а робітники – як «діти», покликані докладати всіх зусиль задля процвітання фірми.

Номер слайду 22

Державний устрій Японіїімператор. Таємна рада-дорадчий орган влади. Уряд-відповідальний перед імператоромІмператор (нащадок богині сонця Аматерасу) мав право:затверджувати й видавати закони скликати й розпускати парламент призначати та звільняти чиновників оголошувати війну й укладати мир був верховним головнокомандувачемпарламент. Палата перів. Палата представників. Члени імператорської Родини, аристократія. Виборці-заможні платники податків1889р. - прийняття Конституції

Номер слайду 23

Виникнення політичних партій1881р. - Конституційна ліберальна партія (Ріккен Дзіюто)1882р. - Партія реформ (Кайсінто)1896 р. - відбувся перший робітничий страйк

Номер слайду 24

Зовнішня політика японії1894 – 1895рр. - японо – китайська війна за панування в Кореї. Загострення російсько – японських відносин на Далекому Сході.1902р. – укладення англо – японського договору.1904 – 1905рр. – російсько – японська війна.1910р. – оголошення Кореї колонією Японії.

Номер слайду 25

Робота з документом. Роздуми керівника концерну « Міцуї» про японську експансію (Підручник сторінка 174). Запитання до документа.1) Якими були основні причини японської експансії?2) Куди вона була спрямована?

Номер слайду 26

Яким чином невелика острівна феодальна держава змогла за короткий період перетворитися на одну з провідних держав світу?Проблемне питання:

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Опрацювати § 20. Стор.174 скласти таблицю завдання 12. Повторити тему. Підготуватися до уроку узагальнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Скрит Максим
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ковтуновська Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Коханюк Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Гісем О.В., Мартинюк О.О.)
Додано
17 грудня 2018
Переглядів
28305
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку