Презентація "Йод - запорука здоров'я"

Про матеріал
Презентація створена для використанняя як наочності, додаткового матеріалу на уроці з основ здоров'я. Її зміст найбільше доцільний при вивченні у 4 класі теми "Складові їжі. Енергетична ціннсть їжі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЙОД – ЗАПОРУКА НАШОГО ЗДОРОВ’ЯГладка Тетяна Григорівна

Номер слайду 2

Гарний у кристалах і парах,А на дітей наводить страх. ( йод ) Він — це ліки всім відомі. Він є майже в кожнім домі. Боїмось його ми марно —Він лікує рани гарно. ( йод )

Номер слайду 3

ВИКОРИСТАННЯ ЙОДУу криміналістиціу техніці та промисловостів аналітичній хіміїв медицині

Номер слайду 4

Історія винаходу йодуу 1811 році французькому хіміку Бернару Куртуа випадково «допоміг» зробити винахід…його улюблений кіт. Товстий і ледачий кіт ніяково потягнувся, лежачи на столі, і зіштовхнув на підлогу судини, які стояли поруч. В одному із яких знаходився спиртовий розчин золи морських водоростей, а в іншому – сірчана кислота. Рідини змішалися, і негайно з'явилися хмара загадкового синьо-фіолетового пару...

Номер слайду 5

Назву новому елементу присвоїв у 1813 році французький хімік Жозеф-Луї Гей-Люссак

Номер слайду 6

Основним місцем накопичення йоду в людському організмі є щитовидна залоза, яка відіграє в нашому організмі дуже важливу роль.

Номер слайду 7

ВЛАСТИВОСТІ ЙОДУВін вбиває нестійких мікробів, які тим чи іншим способом потрапили в кров. Протистоїть потраплянню вірусів і бактерій в організм. Під впливом йоду в організмі відбуваються процеси, які підвищують еластичність кровоносних судин. Сприяє очищенню крові від токсинів і холестерину. Нормалізує роботу печінки, а також відновлює її тканини. Служить профілактикою таких хвороб, як цукровий діабет, виразкова хвороба шлунку, гастрит. Сприяє нормальному росту і розвитку дитячого організму

Номер слайду 8

До 1956 року налічувалося 1743 йодових препаратів, які активно застосовувалися в лікуванні багатьох хвороб.

Номер слайду 9

В 1960р. - антибіотики замінили застосування йоду при лікуванні інфекційних захворювань; бронходилятатори - при лікуванні легеневих захворювань, антигістамінні препарати - при лікуванні алергічних захворювань.

Номер слайду 10

тести для визначення йодної недостатностіПерший тест. Вмочивши ватяну паличку в йодному розчині, нанести йодну сітку на будь-яку ділянку шкіри, крім області щитовидної залози. На наступний день треба уважно роздивитись місце нанесення йоду. Якщо нічого не виявили, то організм має потребу в йоді. Якщо сліди залишаться, то в залежності від чіткості сліду можна судити про наявність йоду в організмі або його недолік. Другий тест. Перед тим, як лягати спати, нанести на передпліччя 3 лінії: тонку, трохи товщу і 3-тю найтовщу. Якщо вранці зникла 1-ша лінія, найтонша – з йодом в організмі можна вважати все гаразд. Якщо зникли 2-і перші – треба звернути увагу на стан здоров’я. А якщо не залишилось жодної лінії – в організмі явний недолік йоду.

Номер слайду 11

Нестача йоду в людському організмі призводить до:частих інфекційних та простудних захворювань, погіршенню імунітету;набряку дихальних шляхів, наслідком чого є хронічний бронхіт й гострі респіраторні захворювання;анемічних наслідків, а саме зниження гемоглобіну в крові;пригніченого настрою, або навпаки дратівливості;млявості, сонливості;м’язового болю;порушення обмінних процесів в організмі (водно-сольовий, жировий і вуглеводний);затримується фізичний і розумовий розвиток і виникає хвороба, яка називається ендемічний зоб.

Номер слайду 12

ДОБОВА НОРМА ЙОДУДля новонароджених (до 12 місяців) - 50 мкг;Для дошкільнят (2-6 років) - 90 мкг; Для дітей середнього шкільного віку (7-12 років) - 120 мкг; Для підлітків (старше 12 років) - 150 мкг; Для дорослих - 150 мкг; Для вагітних - 200 мкг.

Номер слайду 13

ДЖЕРЕЛА ЙОДУкухонна йодована сіль;фрукти і ягоди (виноград, яблука, черешня, фейхоа, хурма);овочі (спаржа, редька, шпинат, капуста, буряк, картопля, квасоля); спеції та зелень (зелена цибуля, часник); салати із морської капусти; морська риба (камбала, морський окунь, оселедець, тріска, лосось, горбуша); морепродукти (креветки, кальмари, устриці);риб’ячий жир.

Номер слайду 14

ДЕ ЖИВЕ ЙОД?Вміст в 100 г продукту мікроелемента в мкг Морська риба. Лосось, камбала – 200 мкг Морський окунь – 145 мкг. Тріска – 130 мкг. Оселедець – 90 мкг. Горбуша – 60 мкг Печінка тріски – 300 мкг Морепродукти. Креветки – 190 мкг. Устриці – 60 мкг Морська капуста – 150-200 мкг. Фрукти Яблука разом з насінням – 70 мкг Фейхоа – 70 мкг Хурма – 30 мкг Овочі, зелень. Шпинат – 20 мкг. Буряк – 7 мкг. Картопля – 7 мкг. Морква – 7 мкг. Щавель – 3 мкг Молочні продукти Молоко – 15-20 мкг Сири – 11 мкг Вершкове масло – 10 мкг  

Номер слайду 15

НЕОРГАНІЧНИЙ ЙОДЦе мікроелемент, який знаходиться в біологічно активних препаратах, що містять йод.

Номер слайду 16

Для поповнення дефіциту йоду в організмі людини рекомендується : вживання продуктів харчування з високою насиченістю йоду;використовувати кухонну сіль, збагачену йодом;використовувати для салатів рафіновану соняшникову олію, збагачену йодом – Олейна Vita Йод;за призначенням лікаря приймати йодовані препарати.

Номер слайду 17

Правила кулінарної обробки продуктів харчування багатих на йоду посуд наливати води так, щоб вона лише покривала вміст каструлі; при приготуванні овочів краще їх опускати у киплячу воду цілими або порізаними на великі шматки; а ще краще готувати на пару, щільно закривши посуд кришкою.

Номер слайду 18

ЗДОРОВ’Я – ЦЕ ДАР КОСМОСУ. Цінуйте і бережіть його. ВСІМ МІЦНОГО ЗДОРОВ’Я

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Червона Ганна Магомедівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 червня 2020
Переглядів
2099
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку