Презентація "Йоганн Фольфганг Гете. Життя і творчість"

Про матеріал
Коротка інформація про життя і творчість Йоганна Фольфганга Гете. Підходить для проведення уроку в 11 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЖИТТЯ ТА ТВОРЧІСТЬ ЙОГАННА ВОЛЬФГАНГА ГЕТЕПідготувала студентка 101 групи. Статко Ганна

Номер слайду 2

Гете — найвизначніший німецький поет, прозаїк, драматург, майстер художньої, виразної мови; філософ, натураліст і державний діяч.

Номер слайду 3

Місце народження і сім’я. Мати, Катаріна Єлизавета – дворянка, дочка франкфуртського старійшини. Франкфурт-на-Майні в сучасностіНародився Гете 28 серпня 1749 в Франкфурт-на-Майні в багатій буржуазній сім’ї. Його батько,  Йоганн Каспар Гете – імператорський радник та доктор права (юрист).

Номер слайду 4

Ще з дитинства був здібний до наук. У сім років знав кілька мов. У цьому ж віці почав писати перші вірші та складати п’єси. Постійно поповнював свій багаж знань

Номер слайду 5

Навчання*У цей час він вперше закохується, і це стало приводом для створення ліричного збірника віршів «Аннетте» (1767) У 1765 році Гетестає студентом Лейпцизького університету. Фах: правознавство. Сучасний головний корпус Лейпцизького університету

Номер слайду 6

Серйозна хвороба в 1768 році завадила навчанню, Гете довелось покинути університет. Повернувся до навчання лише через два роки в Стразбурзі. * Цього разу вивчав природничі науки та медицину.

Номер слайду 7

Початок творчого шляху Гете пов'язаний з літературним рухом, представники якого виступали під девізом "Буря і натиск!" Ці поети і драматурги іменували себе "штюрмерами" — від німецької назви "Sturm und Drang". У молоді роки Й. Гете належав до творчого угрупування штюрмерів.

Номер слайду 8

У 1771 році після захисту дисертації Гете стає доктором права. У 1772 році Гете переїжджає в місто Вецлар на час адвокатської практики. Саме в цьому місті поет переживає муки нерозділеного кохання до нареченої свого друга Шарлотти Буф. Свої глибокі переживання Гете передав у своєму творі«Страждання молодого Вертера» – цей роман зробив поета знаменитим. *Твір був написаний, щоб звільнитися від думок про самогубство.

Номер слайду 9

У 1775 році Гете на запрошення герцога Карла Августа переїжджає в місто Веймар, обіймає посаду таємного радника, незабаром стає міністром в уряді. За свої успіхи в роботі Гете в 1782 році був зведений в сан дворянина, а в 1815 році стає першим міністром в уряді Карла-Августа

Номер слайду 10

1791 рік ознаменувався відкриттям у місті театру, що відбулося за безпосередньою участю письменника. Успішна державна служба не заважала його літературній діяльності (драма «Егмонт» і «Іфігенія в Тавриді», починає працювати над «Фаустом», пише вірші та балади). Не нехтує також вивченням фізики, ботаніки та природничих наук.

Номер слайду 11

У 1784 році Гете відкриває міжщелепову кістку людини. У 1790 році виходить трактат «Досвід метаморфози рослин».

Номер слайду 12

Геніальний літератор пішов з життя 22 березня 1832, залишивши величезну спадщину у вигляді безлічі віршів, балад, п’єс, романів, наукових робіт у сфері анатомії, геології, мінералогії, фізики.

Номер слайду 13

роман «Страждання молодого Вертера» (1774)балада «Вільшаний король» (1782)драма«Гец фон Берліхінген» (1773)трагедія «Іфігенія в Тавриді» (1787)Найвідоміший твір― поема «Фауст»(1808—1831)

Номер слайду 14

ЦІКАВІ ФАКТИПомер від застуди рівно опівдні, як і народився. Гете займався фехтуванням та любив їздити верхи. Знав 6 іноземних мов. Письменник грав на клавесині та флейтіЛюбив грати в шахи. Дуже любив фіалки. Працював у герметично закритому приміщенні без жодного доступу до повітря. Терпіти не міг гавкіт собак і запах тютюну. Остання фраза перед смертю – «Будь ласка, закрийте вікно».

Номер слайду 15

ДЖЕРЕЛАhttps://dovidka.biz.ua/yogann-gete-biografiya-korotko/ https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=4262

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Корніченко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Статко Ганна
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
4821
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку