Мультимедійна презентація за романом Мігеля де Сервантеса “Дон Кіхот”

Про матеріал
Презентація за романом Мігеля де Сервантеса “Дон Кіхот” - Тема уроку: “Мандри Дон Кіхота у пошуках справедливості”. Це яскраво ілюстрована презентація за романом Мігеля де Сервантеса «Дон Кіхот» допоможе учням пригадати основні події роману, зрозуміти суперечливий образ Дон Кіхота, розібратися у морально-філософських проблемах твору. + завдання для учнів під час уроку...
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мультимедійний урок Роман Мігеля де Сервантеса “Дон Кіхот” Кожна людина є трішки Дон Кіхотом… В.Г. Бєлінський Робота вчителя .,

Номер слайду 2

Тема уроку: “Мандри Дон Кіхота у пошуках справедливості”.

Номер слайду 3

Мета уроку: проаналізувати розділи роману; розвивати навички виразного читання та зв’язного мовлення; виховувати віру в торжество правди, добра, милосердя.

Номер слайду 4

На діло лицарське себе він оддав – Ставать за малих, в обороні, І де він неправду і зло зустрічав, Там сміло він брався до броні. Що нині не так, як колись, він не знав, У давні закоханий мрії… Б. Грінченко «Дон Кіхот».

Номер слайду 5

Мігель де Сервантес Сааведра 1547-1616 «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський», «Подорож на Парнас», «Мандри Персілеса і Сигізмунди»

Номер слайду 6

Вікторина: І. Літературна епоха На яку епоху припадає творчість Сервантеса? Назвіть межі епохи Відродження. Яка країна стала першою на шлях Відродження? Чи правильне твердження: «Відродження – це доба вражаючих географічних і астрономічних відкриттів»? Якщо так, то доведіть це. Що стверджувала нова філософія доби Відродження? Як в цю добу називалися вчені, а пізніше митці, які , на противагу церковним ідеалам, прославляли людину та земне щастя? Назвіть художників епохи відродження.

Номер слайду 7

Вікторина: «Кому належать слова» 1. «Я – лицар і коли буде на те воля Божа, лицарем і помру» 2. «Опам’ятайтесь і згадайте моє слово: повертайтесь до себе додому, виховуйте дітей, займайтесь господарством, ...і перестаньте ловити в небі журавля і смішити всіх добрих людей» 3. «А вже як у мене що заболить,хоч трішки, то так стогнатиму, що ну!» 4. «Змилуйтесь, панночку, хай ваше добродійство дозволить мені хоч мула випрягти та в безпечне місце одігнати, поки тих левів з кліток добуватимуть» 5. Коли Санчо Панса прозвав Дон Кіхота Лицарем Сумного Образу? 6. Яким епітетом характеризує автор Дон Кіхота?

Номер слайду 8

Яка мета спонукала бідного ідальго обрати ім’я Дон Кіхот і стати мандрівним рицарем? Епізод «Обрання ім’я» Перегляд відеофрагменту

Номер слайду 9

Епізод «Порятунок пастуха Андреса» Чому Дон Кіхот заступається за пастушка Андреса? Перегляд відеофрагменту

Номер слайду 10

Чому битва з вітряками спричинила появу афористичного вислову «битися з вітряками», який має негативне забарвлення? Епізод «Битва з вітряками» Перегляд відеофрагменту

Номер слайду 11

Чи можна вважати цей епізод апогеєм висміювання лицарських «подвигів» Дон Кіхота та й самої лицарської ідеї? Епізод «Зустріч з левом» Перегляд відеофрагменту

Номер слайду 12

Епізод «Зустріч із «військом» баранів Висловіть свою думку щодо побаченого?

Номер слайду 13

Епізод “Участь у “похоронній процесії” Висловіть свою думку щодо побаченого?

Номер слайду 14

Епізод “Звільнення каторжан” Висловіть свою думку щодо побаченого? Перегляд відеофрагменту

Номер слайду 15

Епізод “Бій Дон Кіхота з військом” Висловіть свою думку щодо побаченого?

Номер слайду 16

Асоціативний ряд Дон Кіхот Справедливий Хоробрий Начитаний Благородний Оптиміст Не знає життя Гуманіст Мрійник Дивак

Номер слайду 17

«Обери позицію» Дон Кіхот: а) мрійник; б) дивак; в) мудрий безумець; г) шляхетна людина.

Номер слайду 18

Проблемне запитання Чи розуміє Дон Кіхот абсурдність ситуацій, у яких він опинявся?

Номер слайду 19

Робота в групах 1 група 1) Як Санчо Панса пояснює вигаданий ним додаток до імені Дон Кіхота Лицар Сумного Образу? 2) Які якості проявив Дон Кіхот у пригоді з левами?

Номер слайду 20

Робота в групах 2 група 1) Як відбулося знайомство Дон Кіхота з герцогинею? 2) Чим зацікавили герцога і герцогиню Дон Кіхот і його зброєносець?

Номер слайду 21

Робота в групах 3 група 1) З якою метою герцог призначає Санчо Пансу на губернаторство? 2) Які поради дає Дон Кіхот майбутньому губернатору?

Номер слайду 22

Робота в групах 4 група 1) У чому причина сутички лицаря з духівником? 2) Як ставляться до цієї події герої?

Номер слайду 23

Хвилинка релаксації *

Номер слайду 24

Мікрофон Чи заслуговує Дон Кіхот на співчуття? Чи розуміє герой, що його подвиги та бажання «випрямити кривду» несумісні з реальною дійсністю? Чи розуміє Дон Кіхот абсурдність ситуацій, у яких він опинявся?

Номер слайду 25

Робота з таблицею Результати спостережень запишіть у таблицю Вчинки Дон Кіхота Наміри лицаря Риси характеру героя Реальні наслідки

Номер слайду 26

Домашнє завдання прочитати ІІІ частину роману; виписати поради Дон Кіхота; намалювати ілюстрації до прочитаного

ppt
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку