Презентація з біології для 8 класу на тему "Ендокринні залози організму людини. Профілактика захворювань ендокринної системи"

Про матеріал
Презентація є додатковим матеріалом до уроку "Ендокринні залози організму людини. Профілактика захворювань ендокринної системи". У роботі наведено багато цікавих прикладів повязаних з порушенням роботи ендокринних залоз та створено памятку профілактики цих захворювань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Ендокринні залози організму людини. Профілактика захворювань ендокринної системи.

Номер слайду 2

Мета уроку: Ознайомитися з особливостями будови й основними органами ендокринної системи людини; ознайомитися з найбільш поширеними проблемами ендокринної системи; розглянути причини виникнення таких проблем та заходи їх профілактики.

Номер слайду 3

Згрупувати залози: А Залози зовнішньої секреції Б Залози внутрішньої секреціїВ Залози змішаної секреції1)гіпофіз; 2) підшлункова; 3) надниркові; 4) статеві; 5) слинні; 6)потові;7)щитоподібна; 8) вилочкова; 9) слізні; 10) епіфіз.

Номер слайду 4

Привести у відповідність регуляторну систему і характерні їй властивості:швидка передача сигналу на значні відстані дія системи тривала 3 має малу швидкість поширення 4 дія на орган чи систему органів короткочасна А нервова система Б ендокринна система

Номер слайду 5

Побудуйте схему «Регуляція діяльності ендокринної системи»гіпоталамускров

Номер слайду 6

Дослідницька робота в парах. Завдання: опрацювати матеріал підручника. Кожна пара отримала карточку з назвою залози внутрішньої секреції, яку має дослідити. По закінчені самостійної роботи, кожна пара робить повідомлення про відповідну залозу, її гормони та функції. Діти одночасно заповнюють таблицю в зошиті.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Залоза. Гормон, що синтезується. Функція

Номер слайду 7

Гіпофіз. Розташовується в порожнині черепа , овальної форми , вага 0,5-0,7г. Складається з трьох часток: передньої , проміжної , задньої. Регулює функції багатьох інших залоз

Номер слайду 8

Гормони гіпофізу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Соматропін ( гормон росту)Стимулює ріст тканин Тиреотропін. Стимулює діяльність фолікулів щитовидної залози. Кортикотропін. Стимулює діяльність коркового шару наднирників. Гонадотропіни. Регулюють функції статевих залоз. Окситоцин. Впливає на скорочення матки, стимулює утворення молока після пологів. Вазопресин. Викликає звуження судин і є антидіуретичним гормоном, що впливає на водний обмін

Номер слайду 9

Епіфіз Маса цієї залози у дорослої людини близько 0,2 гр, довжина 8-15 мм, ширина 6-10 мм, товщина 4-6 мм. Так як у людини це залоза за формою нагадує соснову шишку, тому вона і отримала одне зі своїх назв - шишковидна залоза (грец. epiphysis - шишка, наріст)Регуляція циркадних (добових) біологічних ритмів, ендокринних функцій, метаболізму (обміну речовин) та пристосування організму до мінливих умов освітленості.

Номер слайду 10

Гормони епіфізу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Мелатонін1. Визначає періодичність сну і коливання температури тіла.2. Порушення добового ритму організму у зв'язку з перельотом через кілька годинних поясів, розлади сну і «зимові депресії»3. Тривалість життя пов'язана із загальною кількістю цього гормону4. Впливаючи на гіпофіз тормозить передчасне статеве дозрівання5. Визначає тривалість менструального циклу у жінок. 6. Зумовлює пігментацію шкіри. Сератонін або гормон “задоволення”. Роль в згортанні кровіПриймає участь в процесах алергії і запалень. Роль в регуляції моторики і секреції в шлунково- кишковому тракті4. Вплив на процеси збудження і гальмування в системі статевих органів. Наприклад, збільшення концентрації серотоніну у чоловіків затримує настання еякуляції.

Номер слайду 11

Щитовидна залоза Схоже на метелика утворення, розташоване спереду гортані, вагою 30-60 г. Два «крила» цього «метелика» - тягнуться вгору по обидва боки трахеї. Ці «крила» сполучені вузькою смужкою тканини - перешийком, який проходить по передній поверхні трахеї. Вплив на обмін речовин, на ріст і розвиток організму, на збудливість нервової системи, на діяльність серця, на кровообіг і на інші потрібні і корисні функції організму.

Номер слайду 12

Гормони щитовидної залози{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тироксин (на дві третини складається з йоду)1. Стимулюють обмін речовин практично в кожній клітинці організму . 2. Регулюють практично кожен процес в організмі - дихання, прийом їжі, сон, рух. 3. Регулюють процеси у внутрішніх органах - від серцебиття до роботи репродуктивної системи. Трийодтиронін (містить на один атом йоду менше, зате він у 10 разів активніше тироксину).4. Формування і розвиток мозку, починаючи з внутрішньоутробного періоду.5. Вони ж зумовлюють розум, талант і кмітливість.

Номер слайду 13

Паращитовидні залози Затишно примостилися на задній поверхні щитовидної залози, їх чотири і вага кожної становить приблизно 0,05 м. Регулює обмін Кальцію і Фосфору

Номер слайду 14

Гормони паращитовидних залоз{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Паратгормон. Підтримка постійного рівня кальцію в крові: при його зниженні паратгормон вивільняється і активує перехід цього самого кальцію з кісток в кров до тих пір, поки вміст кальцію в крові не повернеться до норми

Номер слайду 15

Вилочкова залоза(тимус) Підтримка постійного рівня кальцію в крові: при його зниженні паратгормон вивільняється і активує перехід цього самого кальцію з кісток в кров до тих пір, поки вміст кальцію в крові не повернеться до норми. Залоза є головним органом імунітету, яка виробляє т-лімфоцити, а також регулює нейром'язову передачу, вуглеводний обмін і обмін кальцію. У дорослому віці тимус перероджується в жирову тканину.

Номер слайду 16

Гормони вилочкової залози{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Пептидні гормони: тимозини, тимопоетини. Стимулюють диференціювання Т- і В-лімфоцитів. Контроль за нейром'язовою регуляцією. Контроль стану вуглеводного обміну

Номер слайду 17

Надниркові залози. Парні органи складаються з кіркового та мозкового шару. Кірковий шар. Мозковий шар. Регулюють обмін мінеральних і органічних речовин , виділення статевих гормонів, тиск крові, тонус м'язів, стан імунітету

Номер слайду 18

Гормони наднирників{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кора- кортикостироїди: І. Глюкокортикоїди ІІ. Мінералокортикоїди І статеві стероїди:ІІІ. АндрогенІV. ЕстрогенІ.1. Впливають на обмін вуглеводів, білків, жирів, а також на імунні, тобто захисні механізми нашого організмуІ.2. Активно сприяють відкладенню глікогену в м'язах і печінці та підтримують необхідну концентрацію глюкози в крові.І.3 . Здатні надавати протизапальну дію.ІІ.1. Впливають на водно-сольовий обмін.ІІІ. ІV . За дією близькі до статевих гормонів –як резерв, який використовується при втраті функцій основними органами, відповідальними за виробництво статевих гормонів. Мозкова речовина : І. Адреналін ІІ. НорадреналінІ . Вплив на вуглеводні запаси і мобілізацію жирів.ІІ. 1. Звужує кровоносні судини і підвищує кров'яний тиск.ІІ.2. Участь в якості медіатора при передачі нервового імпульсу з нервових закінчень на тканині органів. Забезпечують швидку реакцію на раптову небезпеку

Номер слайду 19

Підшлункова залоза Залоза внутрішньої та зовнішньої секреції, розташована позаду шлунка, складається з частини (головки), тіла і хвоста. Це залоза змішаної секреції, що виробляє як травний сік (екзокринна функція), так і гормони (ендокринна функція). Даний орган здатний синтезувати ряд гормонів, які регулюють роботу багатьох систем людини. Цей процес здійснюється завдяки наявності спеціальних острівців Лангерганса, які локалізовані по всій поверхні підшлункової залози не мають вивідних шляхів, тому вироблений секрет транспортується відразу в кров і миттєво переноситься до органів-мішеней.

Номер слайду 20

Гормони підшлункової залози{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Інсулін. Нормалізує співвідношення цукру в крові. Впливає на обмінні процеси в печінці, м'язах і жировій тканині; Активізує в печінці продукування глікогену і жирних кислот; Стимулює утворення гліцеролу в жировій тканині і поглинання амінокислот; Гальмує руйнування глікогену, ліпідів і білків у м'язовій тканині. Глюкагон. Активізує синтез глюкози в печінці з глікогену, амінокислот та інших органічних сполук. Регулює рівень холестерину в крові, Покращує нирковий кровотік, Активує виведення з організму натрію, Стимулює вироблення інсуліну і сприяє відновленню функцій печінки.

Номер слайду 21

Захворювання ендокринної системи. Гіперфункція – збільшення вироблення гормонів залозою внутрішньої секреції. Гіпофункція – зменшення продукування гормонів залозою внутрішньої секреції.

Номер слайду 22

Соматотропін (гормон росту) Гіперфункція Гіпофункція гігантизм карликовість

Номер слайду 23

Гіперфункція - соматотропін Акромегалія

Номер слайду 24

Епіфіз Мелатонін Гіперфункція Гіпофункція Надмірна пігментація Побіління ділянок шкіри

Номер слайду 25

Щитоподібна залоза Гіперфункція базедова хвороба ендемічний зоб

Номер слайду 26

Щитоподібна залоза Гіпофункція мікседема кретинізм

Номер слайду 27

Паращитоподібна Паратгормон гіперфункція гіпофункція. Викликає захворювання кісток, з'являються камені в нирках. Зниження рівня кальцію в крові, що призводить до підвищеної нервово-м'язової збудливості, спазмів і судом.

Номер слайду 28

Підшлункова залоза Гіпофункція інсуліну – цукровий діабет

Номер слайду 29

Надниркові залози Глюкокортикоїди гіпофункція гіперфункція. Синдром Кушинга Аддисонова хвороба

Номер слайду 30

Пам’ятка“Профілактика захворювань ендокринної системи”Своєчасне лікування наявних інфекційних та інших захворювань, які можуть послужити поштовхом для розвитку патологічного процесу в будь – якій залозі ендокринної системи. Знизити вплив на організм різних токсичних речовин. Дотримуватися збалансованого і раціонального харчування. Дотримуватися здорового способу життя без шкідливих звичок.

Номер слайду 31

Здорова людина – найдорогоцінніший здобуток природи.  (Т. Карлейль)  Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Слайчук Ольга Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грищенко Ирина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Сердюк Поліна Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Швед Євгенія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Popovich Yaroslava
    гарні фото хвороб ендокринної системи
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
29 січня 2019
Переглядів
27813
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку