Тестовий контроль знань по темі "ОБМІН РЕЧОВИН"

Про матеріал
Матеріал містить завдання для тестової перевірки знань по темі "Обмін речовин", скдладений згідно вимог програми, по рівнях навченості. Автор: Батіг Олена Іванівна, вчитель біології Поторицької ЗШ І-ІІІ ст. Сокальського району Львівської област, методист Сокальського РМК.і
Перегляд файлу

Тестовий контроль знань по темі                                                                                                 «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»

І Варіант

І рівень

  1. Обмін речовин ще називають:  а) анаболізмом, б) метаболізмом.
  2. Організм людини отримує з довкілля: а) вуглекислий газ, б) кисень.
  3. Харчові продукти рослинного походження – це:                                                                    а) макаронні вироби, б) молоко.

ІІ рівень

  1. Дати визначення термінам: харчові добавки, вітаміни.
  2. Укажіть продукт харчування, в якому переважають жири:                                                     а) оливки, б) рис, В) картопля.
  3. Виберіть ряд продуктів, в яких переважає вітамін А:                                                                      а) чорна смородина, лимон, шипшина, б) яєчний білок, лимон, рис,                              в) морква, печінка, вершкове масло.

 

ІІІ рівень

  1. Виберіть ознаки, характерні для асиміляції:

А перетворення енергії

Б енергетичні зміни

В місце, де безпосередньо відбуваються процеси

1.синтез речовин

1. виділення енергії

1.клітина

2. розщеплення речовин

2. поглинання енергії

2. порожнина кишечнику

3 перетворення речовин не відбувається

3. відсутність енергетичних змін

3. тканинна рідина

  1. Укажіть співвідношення білків, жирів і вуглеводів у харчових продуктах за умови раціонального харчування:                                                               а) 2:2:!, б)1:1:2, в) 1:1:4, г) 1:1:6.
  2. Під час якого обробітку продуктів найбільше руйнується вітамінів:                       а) варіння, б) запікання, в) смаженя, г) замороження.    

 

                                                          ІV рівень

  1. Процес припинення життєдіяльності організму через його зневоднення настає раніше ніж через відсутність їжі. Втрата води понад 20%  маси тіла для людини смертельна. Чим це пояснити?

 

Тестовий контроль знань по темі                                                                                                 «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»

ІІ  Варіант

І рівень

  1. Біологічно активні речовини – це                                                                                     а)  ферменти, б) вуглеводи.
  2. Асиміляція – це процес :                                                                                                       а) розщеплення складних речовин, б) утворення складних речовин.
  3. Харчові продукти тваринного походження – це:                                                                    а) макаронні вироби, б) молоко.                                                                                                   

 

ІІ рівень

  1. Дати визначення термінам: харчові добавки, метаболізм.
  2. Зазначте, де в організмі людини може відкладатись жир:                                                а) в сальнику, б) в печінці, в) у кістках.
  3. Укажіть захворювання, яке спричинене нестачею в організмі певного вітаміну: а) авітаміноз, б)  гіпервітаміноз, в) гіповітаміноз.                                                             

 

ІІІ рівень                     

  1. Виберіть ознаки, характерні для дисиміляції:

А перетворення енергії

Б енергетичні зміни

В місце, де безпосередньо відбуваються процеси

1.синтез речовин

1. виділення енергії

1.клітина

2. розщеплення речовин

2. поглинання енергії

2. порожнина кишечнику

3 перетворення речовин не відбувається

3. відсутність енергетичних змін

3. тканинна рідина

  1. Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну:                                              а) Йод, б) Натрій, В) Ферум, г) Флуор.
  2. Укажіть процеси, з якими пов’язане утворення і розщеплення органічних сполук в організмі людини:                                                                                  а) асиміляція і дисиміляція, б) фотосинтез і дихання, в) дихання і виділення, г) дисиміляція і дихання.                                                                                       

 

ІV рівень

  1.  Поясніть можливі наслідки відмови від продуктів тваринного походження у дітей підліткового віку.
docx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
2036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку