Презентація з біології для 8 класу "Розмноження та розвиток людини.Статеві клітини. Запліднення"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про статеві клітини, запліднення, ембріональний розвиток та репродуктивне здоров'я людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розмноження та розвиток людини. Статеві клітини. Запліднення8 клас

Номер слайду 2

Утворення статевих клітин. Яйцеклітини та сперматозоїди розвиваються з первинних статевих клітин. На відміну від дівчат в організмі хлопців утворення гамет із первинних статевих клітин починається лише в підлітковому віці й триває до глибокої старості (65-70 років). Процес дозрівання сперматозоїдів триває понад два місяці. У жінок первинні статеві клітини утворюються в ембріональному періоді й перебувають у «законсервованій» стадії аж до настання статевої зрілості. Новонароджена дівчинка має понад 1 млн первинних яйцеклітин. Більшість їх гине упродовж статевого дозрівання, а зрілими упродовж життя жінки стають 400-500 яйцеклітин. Овогенез — це процес утворення й дозрівання яйцеклітин. Сперматогенез - процес утворення й дозрівання сперматозоонів. Дозрілі сперматозоони потрапляють у сім’явиносні протоки, де змішуються із сім’яною рідиною, утворюючи сперму.

Номер слайду 3

Гамети людини. Яйцеклітина формується в яєчниках жінки. Фолікул — міхурець, у якому відбувається утворення яйцеклітини. Сперматозоїди утворюються в сім'яниках чоловіка. У звивистих сім'яних канальцях утворюються сперматозоони

Номер слайду 4

Акросома – органела, яка виробляє ферменти, що сприяють проникненню сперматозоїда у клітину. Статеве дозрівання в хлопців відбувається від 11 до 18 років. З 14 років починає виділятися сперма. Її мимовільне виділення може відбуватися під час сну. Це явище називається полюцією і свідчать про те, що сім'яники розвиваються нормально. Статеве дозрівання у дівчат відбувається від 9 до 16 років. Приблизно у віці 10-12 років у дівчат починається перша менструація - ознака дозрівання яйцеклітини у фолікулах яєчників. Процес дозрівання яйцеклітин перебігає циклічно й називається менструальним циклом.

Номер слайду 5

Менструальний цикл (від лат. menstruus - щомісячне) - періодичні зміни в організмі жінки, спрямовані на можливість зачаття, що контролюються статевими гормонами. Початком менструального циклу умовно вважається перший день менструації. Тривалість його - найчастіше 28 днів. Приблизно в середині циклу (на 14-й день) відбувається овуляція - вихід яйцеклітини з фолікула. ОВУЛЯЦІЯНа місці фолікула, що лопнув, виникає жовте тіло. Це тимчасова залоза, що продукує гормон вагітності - прогестерон. Його функцією є підготовка слизової оболонки матки до занурення заплідненої яйцеклітини (інплантація). Якщо цього не сталося, через 3-4 дні яйцеклітина гине, жовте тіло руйнується, слизова оболонка разом із кровоносними судинами відшаровується. Відбувається тимчасова маткова кровотеча, або менструація, що триває 3-5 днів. Після її закінчення слизова оболонка матки відновлюється, і цикл розпочинається спочатку, але яйцеклітина дозріває вже в другому яєчнику. Перша менструація у дівчини настає зазвичай у віці 12-14 років.

Номер слайду 6

Менструальний цикл - фізіологічний процес в організмі жінки, під час якого відбуваються закономірні циклічні зміни функцій статевої системи, що контролюються статевими гормонами. Приблизно в середині циклу (на 14-й день) відбувається овуляція - вихід яйцеклітини з фолікула.

Номер слайду 7

ЗАПЛІДНЕННЯ - злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворенням зиготи, яка дає початок новому організму. Гамети містять гаплоїдний 1n - половинний набір хромосом. Усі соматичні клітини організму містять диплоїдний набір хромосом - 2n. У соматичних клітинах людини 46 хромосом, або 23 пари (22 А + ХХ – у жінки та 22 А + ХУ у чоловіка, де А - нестатеві хромосоми, X, Y — статеві хромосоми). Таким чином, чоловіки за статевими хромосомами дають два типи гамет, а жінки - один тип. Якщо при заплідненні до яйцеклітини з 22 А+Х хромосомами потрапляє сперматозоон з 22 А+Х хромосомами, то утворюється зародок жіночої статі, а якщо з 22 A+Y хромосомами - зародок чоловічої статі.статеві клітини жінки мають 22 А+Хгамети чоловіків містять 22 А+Х або 22 A+Y

Номер слайду 8

Запліднення відбувається у верхній частині маткової труби жінки. Основні стадії запліднення: внутрішнє осіменіння; зустріч гамет і активація яйцеклітини; проникнення сперматозоона в яйцеклітину; злиття ядер; активація зиготи до поділу.1. За один статевий акт виділяється 2-4 мл сперми, яка містить до 300 млн сперматозоонів2. Коли ці сперматозоїди в одній з маткових труб зустрічаються з яйцеклітиною, вони оточують її і виділяють ферменти, які розщеплюють оболонки яйцеклітини.3. Сперматозоїд руйнує мембрану яйцеклітини за допомогою спеціальної речовини, яку виробляє акросома. Коли головка сперматозоїда потрапляє всередину яйцеклітини, її мембрана стає непроникною для інших сперматозоїдів.4. Ядра обох статевих клітин (сперматозоїда та яйцеклітини) зливаються в одне, й утворюється зигота. ЗАПЛІДНЕННЯ - злиття чоловічої та жіночої статевих клітин з утворенням зиготи, яка дає початок новому організму. Сперматозоїди зберігають здатність до запліднення протягом 2 діб, а яйцеклітина — протягом 24 годин після виходу з яєчників

Номер слайду 9

Запліднена яйцеклітина називається зиготою. Із зиготи розпочинається ембріональний період розвитку людини, який триває до її народження (приблизно 9 місяців). ЗИГОТА (від грец. zygotos [зиготос] — з’єднаний разом) — запліднена яйцеклітина, одноклітинний зародок, з якого розвивається новий організм.

Номер слайду 10

Першими ознаками вагітності є затримка менструації, потяг до кислого й солоного, відраза до деяких видів їжі, нудота, спостерігаються також сонливість, дратівливість. В організмі майбутньої матері відбуваються значні гормональні зміни. Посилено виробляється гормон прогестерон, і починається підготовка молочних залоз до вигодовування. Вагітність - це фізіологічний стан організму жінки, пов’язаний із заплідненням та внутрішньоутробним розвитком зародка й плоду. Період вагітності в людини в разі нормального перебігу триває близько 280 днів (40 тижнів).

Номер слайду 11

Які основні етапи ембріонального розвитку людини?Ембріональний розвиток під час вагітності поділяють на два періоди: зародковий і плодовий. Зародковий період - це період формування зародка, що триває від моменту імплантації до утворення плаценти. Запліднена яйцеклітина просувається по матковій трубі й водночас ділиться, перетворюючись на багатоклітинний зародок. На 7-й день після запліднення зародок занурюється в слизову оболонку матки й прикріплюється до неї. Цей процес має назву ІМПЛАНТАЦІЯ (від ім - префікс, що означає проникнення в щось, плантаціо - пересадка)Період від моменту імплантації до утворення плаценти (кінець другого місяця) називають зародковим періодом внутрішньоутробного розвитку, а організм називається зародком, або ембріоном.

Номер слайду 12

Розвиток зародка4 тижні: Сформована голова, Формуються серце, ручки і ніжки, кровообіг, мозок та хребет.6 тижнів: Серце має 4 камери, Формуються пальчики на руках і ногах, легені, шлунок и печінка,Помітні вуха, очі, щелепа.8 тижнів: Присутні всі важливі органи тіла, хоча ще не повністю сформовані,Формуються м'язи та скелет,Нервова система все більш вдосконалюється. Потрапивши в матку, зародок починає швидко розвиватися. Виникають зародкові листки, з них утворюються тканини та органи. На 16-18-й день у зародка вже є серце, зачатки очей, головного мозку.

Номер слайду 13

Плацента є особливим органом, який:забезпечує плід поживними речовинами й киснем,вбирає кінцеві продукти обміну, секретує гормонислугує бар’єром для шкідливих речовин. Наприкінці другого місяця відбувається плацентація з утворенням плаценти (від лат. placenta - коржик), або дитяче місце. Від утворення плаценти зародок називають плодом. Плодовий період - це період розвитку плоду, що триває з початку третього місяця до народження.

Номер слайду 14

З організмом матері плід поєднаний пуповиною, що містить артерії та вену. Кров матері не змішується з кров’ю плоду. Розвивається плід у плодовому міхурі, що розміщений всередині матки й утворений декількома оболонками. Усередині міхур заповнений навколоплідними водами, що утворені внутрішньою плодною оболонкою. Ця рідина захищає плід від механічних пошкоджень та забезпечує його рухи. Критичні періоди вагітності - це періоди розвитку зародка та плоду, коли їхня вразливість до впливу несприятливих чинників є найбільшою. Основними критичними періодами вагітності є імплантація, утворення органів (органогенез) та плацентація. Алкоголь, як і нікотин, є чинником, який здатний викликати серйозні дефекти в плода. Приблизно в 40 % жінок, що вживали алкоголь під час вагітності, народжуються діти з аномаліями розвитку - порушення функції нервової системи, затримка росту плода, вади розвитку органів.

Номер слайду 15

Пологи. Пологи – складний фізіологічний процес, під час якого народжується дитина.а, б – голівка дитини опускається в порожнину таза, в – шийка матки розкривається, плідні оболонки розриваються, виділяються навколоплідні води,г – через 5-30 хв після народження з порожнини матки виходить плацента.

Номер слайду 16

Репродуктивне здоров’я - це стан благополуччя функцій і процесів репродуктивної системи, а також статевих стосунків на всіх стадіях життя. Аборт спричиняє гормональний стрес, призводить до різних порушень фізичного та психологічного стану. Перший аборт може спричинити у майбутньому безпліддя. Поширеною причиною виникнення захворювань статевих органів є інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Такі хвороби як сифіліс, гонорея, трихомоноз, хламідіоз, генітальний герпес руйнують статеві органи, призводять до безпліддя та інфікування майбутньої дитини. ІПСШ можуть передаватися під час усіх видів статевих контактів. Багатьма можна також заразитися в процесі деяких косметичних процедур.

Номер слайду 17

Що таке ІПСШ? Нині налічують понад 20 хвороб, які спричинюють ІПСШ. На них хворіють як чоловіки, так і жінки. На відміну від деяких інших інфекційних захворювань, проти ІПСШ імунітет не виробляється, і за повторного зараження хвороба розвивається знову. Ці хвороби ніколи самостійно не виліковуються. Без медичної допомоги людина хворітиме на них усе життя. Збудниками ІПСШ є віруси, бактерії, гриби та одноклітинні еукаріотичні організми, які потрапляють в організм людини під час статевого контакту. Деякі ІПСШ, такі як хламідіоз і генітальний герпес, передаються також через предмети особистої гігієни - білизну, рушник тощо. Найпоширенішими серед ІПСШ є сифіліс, гонорея та трихомоноз

Номер слайду 18

До чого призводить недотримання особистої гігієни в дівчат і юнаків? У разі недотримання гігієнічних норм у дівчат (жінок) виникають запальні процеси статевих органів. Якщо таке запалення виникає, потрібно негайно звернутися до лікаря. За вчасно розпочатого лікування хвороба зазвичай зникає безслідно. Якщо зволікати з лікуванням, хвороба набуває хронічної форми, яку вилікувати набагато важче. Невилікувані хвороби статевих органів впливають на можливість завагітніти (безпліддя); на перебіг вагітності, пологів. У юнаків у разі недотримання особистої гігієни в результаті проникнення хвороботворних мікроорганізмів до статевих органів, а також унаслідок сидячого, малорухливого способу життя, вживання алкоголю, гострої їжі може виникнути запалення передміхурової залози - простатит.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Підсумки. Репродуктивна система людини призначена для забезпечення розмноження. Статеві системи й гамети чоловіка та жінки різняться за своєю будовою. Кожен людський організм розвивається із зиготи, яка утворилася внаслідок запліднення — злиття яйцеклітини і сперматозоїда. Розвиток ембріона відбувається в матці. Потреби зародка в поживних речовинах забезпечуються завдяки особливому органу — плаценті, який формується за участю оболонок ембріона і тканин матки. Розвиток плоду завершується народженням дитини. Постембріональний розвиток людини поділяють на дитинство, підлітковий вік, зрілість і літній вік.

Номер слайду 23

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ§63-65, презентація, повторити §62,Підготуватись до К/Р (підсумковий тест за темою)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ратушна Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Скаковська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 травня 2022
Переглядів
6231
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку