Презентація з біологія 8 клас "Захворювання органів дихання та їх профілактика"

Про матеріал

презентація розроблена до уроку з біології у 8 класі

Тема. Захворювання органів дихання та їх профілактика.

Тип уроку: Урок-дослідження з елементами рольової гри (вивчення нового матеріалу).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель біології та хімії Карпилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Смолкіна Наталія Валеріївна

Номер слайду 2

Дихальна система «Головним скарбом життя є здоров’я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати». (Авіцена)

Номер слайду 3

Система органів дихання Що таке дихання? Яку будову має дихальна система ? За допомогою яких фізичних процесів відбувається обмін речовин між кров’ю і тканинною рідиною? У пригодницьких романах Фенімора Купера індіанці, ховаючись від ворога у водоймах, дихали за допомогою пустотілих стебел осоки. Однак, дихати так можна на глибині до 1,5 м. Чому так? Орган в якому утворюються звуки? Яку назву має стійка сполука гемоглобіну з чадним газом? Яких людей можна віднести до категорії майстрів дихання? Чому потрібно дихати через ніс?

Номер слайду 4

Навчимось: розрізняти симптоми захворювань органів дихання, причини їх виникнення, міри профілактики цих захворювань, розглянемо вплив куріння на дихальну систему;

Номер слайду 5

Захворювання органів дихання та їх профілактика

Номер слайду 6

План конференції Основні захворювання органів дихання, причини їх виникнення та класифікація. Соціально – небезпечні хвороби дихальної системи. Епідемії пов’язані з дихальною системою. Шкідливі звички. Лікування, заходи профілактики.

Номер слайду 7

Завдання: «Дослідити основні захворювання органів дихання, причини їх виникнення та класифікацію.» Ми дослідили, що висока запиленість і погане провітрювання приміщень, порушення правил особистої гігієни, відсутність вакцинації та загартування, не раціональне харчування, розумове й фізичне перенапруження, стреси – це головні чинники, які спричиняють захворювання органів дихання. Під час вдиху до органів дихання потрапляє не тільки повітря, у якому є 21% кисню, а і величезна кількість мікроорганізмів: вірусів, бактерій, грибів. Більшість із них гине у дихальних шляхах, але частина – визиває інфекційні хвороби. Група «Біологи»

Номер слайду 8

Інфекційні Грип – вірусна інфекція Пневмонія – вірусна інфекція Туберкульоз – бактеріальна інфекція Дифтерія, коклюш… Неінфекційні Алергічні хвороби, бронхіт, емфізема, рак легень … Всі хвороби органів дихання можна поділити на 2 групи:

Номер слайду 9

Група «Лікарі» Завдання: “ Дослідити причини виникнення і поширення захворювань органів дихання. Вказати симптоми цих хвороб. ”

Номер слайду 10

Грип Туберкульоз Венеричні хвороби СНІД

Номер слайду 11

Грип – гостра вірусна інфекція, при якій вірус вражає дихальні шляхи від носа до бронхів. Хвороба супроводжується нежиттю, запаленням носа, гортані, кашлем, високою температурою, порушенням дихання, головними і м’язовими болями.

Номер слайду 12

Вірус А В І Р У С В і С Віруси Б і С заражають тільки людину, а вірус групи А заражає людей і тварин.

Номер слайду 13

Мікобактерія туберкульоза (палочка Коха) Туберкульоз – досить поширене і небезпечне інфекційне захворювання. Збудником його є туберкульозна паличка, або паличка Коха, названа так на честь ученого, який її відкрив. Туберкульоз уражає всі органи і тканини людини. Найчастіше трапляється туберкульоз легень.

Номер слайду 14

Поширенню туберкульозу сприяє цілий ряд факторів: Тютюнокуріння Стресові ситуації Голодування Незбалансованість харчування Слабкий імунітет Недотримання санітарно-гігієнічних норм Супутні захворювання Несвоєчасне звернення до лікарів Елементарна неосвіченість населення Відсутність інформації та пропаганди

Номер слайду 15

Захворюваність населення на туберкульоз набула характеру епідемії в всьому світі, в тому числі і в Україні з 1995 року. Щодня реєструють 82 нових випадки захворювання, і трапляється 30 смертей. Щороку вмирає близько 11 тисяч хворих, зростає захворюваність у дітей. Туберкульоз – хвороба молодого покоління віком від 13 до 44 років. За останні 8 років рівень захворювання на туберкульоз по Україні збільшився на 72%, а смертність зросла на 92,6%. Щороку в світі туберкульоз виявляють у понад 10 млн людей, з них щодня помирають 8 000 осіб.

Номер слайду 16

Пневмония Бронхит

Номер слайду 17

Гра “ відпочинок в таборі ”

Номер слайду 18

Людина – цар природи, але в той же час найбільш беззахисною вона почувається перед мікроорганізмами, що з’явилися задовго до неї.

Номер слайду 19

Інфекція – це зараження, проникнення в організм вірусів або бактерій, які в процесі своєї життєдіяльності бурхливо розмножуються. Епідемія - це масове поширення інфекційних захворювань серед людей на значній території.

Номер слайду 20

Ми дослідили, що причинами слабкого імунітету можуть бути: несприятливі умови праці і життя неправильне і не збалансоване харчування екологічні катастрофи, чорнобильська трагедія економічна і політична криза бідність недоступність лікарських засобів невиконання законів про охорону природи і здоров’я населення недоліки інформаційної профілактичної роботи шкідливі звички

Номер слайду 21

У разі спалаху епідемії вживають таких медичних заходів: • Ізоляція хворого • Виявлення джерела та переносників зараження • Встановлення карантину • Лікування, проведення масової вакцинації, профілактика. Дотримування людьми, які контактують з хворими, особливих гігієнічних правил ( частіше мити руки, вдягати респіратори, або ватно-марлеві пов′язки, стежити за особливим режимом харчування та відпочинком.

Номер слайду 22

Епідемії грипу були відомі ще в ІІІ ст.до.н.е. В 412 році до н.е. Гіппократ описав захворювання, схоже на грип. Але й досі ця хвороба забирає життя багатьох людей. Епідемії грипу відбуваються щорічно у холодну пору року і заражають до 15% населення земної кулі. Грип становить 95% від числа всіх інфекційних хвороб.

Номер слайду 23

Епіцентром найнебезпечніших вірусів грипу є Китай. Причина – збіг кількох факторів: велика кількість населення, погані санітарно-гігієнічні умови.

Номер слайду 24

Сумно відома “Іспанка” 1918-1920 рр. знищила 20 млн. людей. До січня 1919 р у Росії від грипу померли 2 млн. осіб . У 1957-1958 рр. виникла пандемія “Азіатський грип ”. У 1968 р - “Гонконгський грип ” забрав 33,8 тис людей.

Номер слайду 25

Туберкульозу стільки ж років, скільки й людству. Про це свідчать результати розкопок і найдавніші писемні документи. Так у 4 із 9 єгипетських мумій учені виявили ознаки туберкульозу хребта.

Номер слайду 26

Для запобігання туберкульозу МОЗ проводить • Соціальну профілактику - туберкульозу, суть якої полягає в поліпшенні загального рівня життя населення, екологічного стану довкілля, охорони праці та здоров’я, сприянні розвитку фізкультури та спорту. • Санітарну профілактику – лікування хворих, спостереження й обстеження членів їх сімей. Для виявлення туберкульозу застосовуємо флюорографічне обстеження, туберкулінові проби, наприклад Манту. • Специфічна профілактика – введення всім новонародженим, а за потреби – підліткам і дорослим, вакцини БЦЖ, що являє собою послаблені туберкульозні палички, які сприяють утворенню активного штучного імунітету.

Номер слайду 27

Сьогодні у світі налічується 1,2 млд. курців. Курці в 14 разів частіше хворіють на рак легенів. 70% померлих від інфаркту міокарда курці. Як тільки людина запалює цигарку в органи дихання надходить безліч токсичних речовин. Радіус їхньої дії – близько 5 метрів. Тож не тільки активне, але і пасивне куріння провокують хвороби: бронхіт, трахеїт, рак легень. Група «Хіміки»

Номер слайду 28

За 10-15 років паління в організм курця потрапляє понад 1,5 кг шкідливих речовин: нікотин, аміак, тютюновий дьоготь, синильна кислота, бензпірен, чадний газ, радіоактивні речовини, полоній, свинець, стронцій, вісмут.

Номер слайду 29

група «Народні цілителі і фітотерапевти»

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Береза Ромашка Шавлія Чебрець Верба

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Ми радимо вам дотримуватись основних заходів профілактики захворювань органів дихання: Проведення вакцинації. Карантин (уникнення контакту із хворими). Дотримання правил особистої гігієни. Регулярне диспансерне обстеження. Не нехтувати порадами народних цілителів і травників – бути ближче до природи. Здоровий спосіб життя.

Номер слайду 35

Що це за захворювання? Чому багато людей схильні до нього? Які причини виникнення хвороби? Як запобігти?

Номер слайду 36

Домашнє завдання: § 32, 33 тренуватися складати таблицю, скласти посібник – пам’ятку: «профілактика захворювань органів дихання».

Номер слайду 37

Вправа «Правда чи міф» Епідемії грипу найчастіше виникають влітку. Ніхто з наших учнів не курить. Пандемія грипу «іспанка» забрала 20 млн. людських життів Туберкульоз найчастіше вражає печінку. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом. Хронічні палії тютюну мають білі зуби і гарний голос. В минулому навчальному році учні і вчителі хворіли на грип. При нежиті носовичок може стати джерелом повторного зараження.

Номер слайду 38

Вправа «Якщо – то» : 1. Якщо в організм людини потрапить вірусна інфекція, то це … 2. Якщо вчасно запровадити карантин, то … 3. Якщо зробити щеплення, то… 4. Якщо вживати продукти, що містять вітамін С, то … 5. Якщо дотримуватись правил особистої гігієни, то … 6. Якщо людина відчуває слабкість, нежить, ломоту в тілі, температуру, кашель, то… 7. Якщо у вас в сім’ї не дружать з цигарками, то…

ppt
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
6205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку