Презентація з економіки "Інфляція як наслідок порушення загальної рівноваги"

Про матеріал
В матеріалі роз'ясніється поняття "інфляція", дається тлумачення основних причин, які призводять до інфляції та розглядаються приклади задач для визначення індекса цін та темпів інфляції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інфляція як наслідок порушення загальної рівноваги. Діана Слюсар учитель економіки школи І-ІІІ ступенів№163 імені М. Кирпоноса місто Київ

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ!1. У чому полягає сутність грошей?2. Як досягають рівноваги на ринку грошей?3. Як монополії та олігополії впливають на ціноутворення?

Номер слайду 3

 Інфляція  Інфляція — це знецінення грошей, зниження їх купівельної спроможності. Відбувається інфляція в результаті дисбалансу сукупного попиту й сукупної пропозиції, грошової та товарної маси. іншими словами, це ситуація, коли в обіг випущено набагато більше грошей, ніж товарів та послуг, які підтримують повноцінність сучасних грошей.

Номер слайду 4

Інфляція Основними проявами інфляційних процесів є підвищення середнього рівня цін на всі товари та послуги, товарний дефіцит та зниження курсу національної валюти відносно іноземних валют.

Номер слайду 5

Причини інфляції

Номер слайду 6

Інфляція Позбутися інфляції не може жодне суспільство, тому перш за все її потрібно вимірювати. Оскільки вона проявляється в зростанні цін, то рівень інфляції визначається за допомогою індекса цін та темпів їх зростання.

Номер слайду 7

Індекс цінІндекс цін (IP) показує, у скільки разів змінилися ціни на певний набір товарів та послуг, які входять до так званого ринкового кошика:

Номер слайду 8

Індекс цін. Якщо ІР > 1, це означає, що ціни за поточний період зросли на (ІР - 1) • 100 %. Якщо ж ІР < 1, то ціни за поточний період знизилися на (1- ІР) • 100 %.

Номер слайду 9

До «сім'ї» індексів, що характеризують інфляцію, можна віднести індекс споживчих цін, індекси цін виробників промислової продукції, реалізації сільськогосподарської продукції, цін інвестицій в основний капітал, цін на будівельно-монтажні роботи, індекс-дефлятор ВВП.

Номер слайду 10

Темпи інфляціїТемпи інфляції показують швидкість зростання цін за певний проміжок часу. Визначити їх можна за формулою:

Номер слайду 11

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМ1. За рік грошова маса в країні зросла на 23 %, обсяги випущеної продукції збільшилися на 1/5, швидкість обігу грошової одиниці зросла з 8 до 9 обертів. Визначте рівень інфляції.

Номер слайду 12

Розв'язання. Для визначення рівня інфляції використаємо формулу Фішера та індексний метод:

Номер слайду 13

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМ2. індекси інфляції в Україні за 2018 р.: січень — 101,5 %; лютий — 100,9 %; березень — 101,1 %; квітень — 100,8 %; травень — 100,0 %; червень — 100,0 %; липень — 99,3 %; серпень — 100,0 %; вересень — 101,9 %. Визначте темпи інфляції у квітні щодо січня; у липні щодо квітня; у вересні щодо липня.

Номер слайду 14

Розв'язання. Темпи інфляції розраховуємо за формулою, наведеною в параграфі:

Номер слайду 15

Приміткаіндекси цін можуть показувати зміну цін як у кількості разів, так і у відсотках. Наприклад, індекс цін за січень — 101,5 %. Це означає, що рівень інфляції становить 101,5 %, або ціни за січень зросли в 1,015 разу, або на 1,5%.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

Номер слайду 17

Джерелоhttps://uahistory.co/pidruchniki/krypska-economy-11-class-2019-profile-level/47.php

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
30 березня 2022
Переглядів
1865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку