презентація з економіки"Наслідки безробіття для економіки та суспільства. Оцінювання втрат від безробіття. Засоби обмеження безробіття"

Про матеріал
В поданому матеріалі розглянуті наслідки безробіття для екноміки та суспільства, а також можливі напрямки рзв'язання проблеми безробіття в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наслідки безробіття для економіки та суспільства. Оцінювання втрат від безробіття. Засоби обмеження безробіття. Діана Слюсар учитель економіки школи І-ІІІ ступенів №163 імені М. Кирпоноса м. Київ

Номер слайду 2

Закон Оукена. Загальний рівень безробіття в сучасному світі, як правило, вищий за природний, тому надмірне безробіття призводить до значних економічних втратат

Номер слайду 3

Закон Оукена. Головною з економічних втрат є втрата товарів і послуг, які б могла отримати держава за умови відсутності надмірного безробіття.

Номер слайду 4

Закон Оукена. Американський економіст, автор «Закону Оукена». Голова Ради економічних консультантів при презитенті США в 1968- 1969 роках.

Номер слайду 5

Закон Оукена. Якщо фактичний рівень безробіття перевищує його природний рівень на 1%, то втрати ВВП становлять 2—3%. 

Номер слайду 6

Закон Оукена

Номер слайду 7

Закон Оукена Y — фактичний ВВП, тобто ВВП, створений за аналізований період; Y* — потенційний ВВП; β — коефіцієнт Оукена, коефіцієнт чутливості ВВП до динаміки циклічного безробіття (він обчислюється окремо для кожної країни та має значення в межах від 2 до 3. Найчастіше значення коефіцієнта беруть за 2,5); u — фактичний рівень безробіття, виражений у відсотках; u* — природний рівень безробіття, виражений у відсотках

Номер слайду 8

Закон Оукена. Різниця між фактичним і природним рівнем безробіття і є циклічним рівнем безробіття.

Номер слайду 9

Закон Оукена. Закон Оукена водночас показує й зворотний ефект. Він полягає в тому, що рівень безробіття зростає, якщо не досягається приріст ВВП 2—3% (залежно від країни). В реальності закон Оукена справджується далеко не завжди, тобто це не універсальний закон, а тенденція з багатьма обмеженнями за країнами, регіонами, світом у цілому та терміном часу.

Номер слайду 10

Наслідки безробіття Безробіття — це багатоаспектне явище, яке призводить до суперечливих наслідків.

Номер слайду 11

Наслідки безробіття. Безробітні — резервна армія праці. З одного боку, це означає, що в суспільстві не повною мірою використовується трудовий потенціал країни. А з іншого, це все ж таки резерв, причому дуже важливого ресурсу, який необхідний країні для здійснення розширеного відтворення, структурної перебудови економіки.

Номер слайду 12

Наслідки безробіття. Безробіття є порушенням макроекономічної рівноваги на ринку праці, але водночас посилює стимули до розвитку підприємництва.

Номер слайду 13

Наслідки безробіття. Зростання безробіття призводить до соціальної напруженості, підриває психічне здоров'я нації, посилює злочинність.

Номер слайду 14

Наслідки безробіття. Державна політика зайнятості та соціального захисту є дуже актуальною та посідає важливе місце в загальному державному регулюванні.

Номер слайду 15

Соціальний захист на ринку праці в Україніреалізація прав громадян на працю та на допомогу з безробіття;оплата праці на рівні встановленої мінімальної заробітної плати;надання державної допомоги малозабезпеченим і багатодітним сім'ям;пенсійне забезпечення;підтримка життєвого рівня населення шляхом перегляду мінімальних розмірів основних соціальних гарантій відповідно до зміни індексів цін на товари й послуги

Номер слайду 16

Соціальний захист на ринку праці в УкраїніДержавна система навчання й перекваліфікації робочої сили сприяє адаптації робочої сили до змін у кон'юнктурі ринку.

Номер слайду 17

Соціальний захист на ринку праці в УкраїніВажливе місце в регулюванні соціальних процесів на ринку праці належить такому інституту інфраструктури, як біржа праці, а також державним центрам зайнятості.

Номер слайду 18

 Можливі напрямки розв'язання проблем безробіття в Україні

Номер слайду 19

НАВЧАЄМОСЯ РАЗОМПро склад населення регіону відомо, що кількість зайнятих — 12 млн осіб, осіб пенсійного віку — 2,8 млн осіб, зайнятих неповний робочий день — 1 млн осіб, безробітних — 1,4 млн осіб, серед яких 0,28 млн — фрикційні безробітні, а 0,47 млн — структурні безробітні. Визначте: 1) рівень безробіття в регіоні; 2) природний рівень безробіття; 3) втрати ВВП регіону внаслідок безробіття, якщо протягом аналізованого року в регіоні кінцевих товарів і послуг створено на суму 320 млн грош. од. Коефіцієнт Оукена становить 2,5.

Номер слайду 20

Розв'язання1) Щоб визначити рівень безробіття в регіоні, необхідно встановити кількість робочої сили. До її складу, як відомо, входять зайняті та безробітні. Зайняті неповний робочий день належать до зайнятих, а тому вже враховані в їх кількості. Тому: Робоча сила = 3айняті + Безробітні = 12 + 1,4 = 13,4 млн осіб.

Номер слайду 21

Розв'язання2) Перш ніж скористатися законом Оукена, необхідно визначити природний рівень безробіття.

Номер слайду 22

Розв'язання3) Далі шляхи розв'язання можуть бути різними. Наведемо два варіанти. Варіант 1. Природний рівень безробіття менший за фактичний рівень. Це означає, що перевищення фактичного рівня безробіття над природним, тобто циклічне безробіття, становить: 10,45 % - 5,6 % = 4,85 %. Втрати ВВП, спричинені безробіттям, таким чином, становлять: 2,5 • 4,85 % = 12,125 % потенційного ВВП. А фактичний ВВП регіону становить лише 100 % - 12,125 % = 87,875 % потенційного його рівня. Отже, 0,87875 Y* = 320 млн грош. од. Звідси: Y* = 364,15 млн грош. од. Оскільки потенційний ВВП становить 364,15 млн грош. од., а фактичний — 320 млн грош. од., то втрати ВВП внаслідок безробіття становлять 44,15 млн грош. од.

Номер слайду 23

Розв'язання. Варіант 2. Оскільки

Номер слайду 24

Розв'язання320 - Y* = -0,12125 Y*.320 = 0,87875 Y. Y* = 354,15 млн грош. од. Втрати ВВП регіону внаслідок безробіття становлять: 364,15 - 320 = 44,15 млн грош. од.

Номер слайду 25

Джерелоhttps://uahistory.co/pidruchniki/krypska-economy-11-class-2019-profile-level/44.php

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
28 березня 2022
Переглядів
3201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку