Презентація з етики " Відповідальність як моральна риса. Почуття обов'язку"

Про матеріал
Презентація з етики " Відповідальність як моральна риса. Почуття обов'язку" створена для проведення уроку дистанційного навчання в 6 класі НУШ. Використані матеріали підручників з етики з інтернет-ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відповідальність як моральна риса. Почуття обов’язку. Бути людиною — значить брати на себе відповідальність. Джон Стейнбек. У чому сутність відповідальності?Чи має бути людина відповідальною?У чому полягають обов'язки кожної людини?

Номер слайду 2

Відповідальність за свої дії та вчинки є важливою рисою, притаманною людині. Якщо людина сказала, що виконає це, і дійсно зробила — вона відповідальна людина. Якщо пообіцяла й не зробила — це невідповідальна людина. Коли особа дотримується норм моралі й відповідає за те, що вона робить, — це визначають як моральну відповідальність. СЛОВНИКМоральна відповідальність — готовність людини виконувати моральні вимоги, її здатність передбачати наслідки своїх дій і прагнення запобігати можливому негативному перебігу подій.

Номер слайду 3

Моральну відповідальність людини умовно поділяють на внутрішню та зовнішню. Внутрішня відповідальність пов’язана із совістю та відображає здатність людини усвідомлювати наслідки своїх вчинків і діяти відповідно до цього, керуючись нормами моралі. Зовнішня відповідальність полягає в реакції суспільства на дії та вчинки людини. Ця реакція може бути позитивною та негативною. За морально відповідальної поведінки людина бере на себе відповідальність за наслідки своїх вчинків. Її протилежністю є морально безвідповідальна поведінка, за якої вчинки людини відбуваються без урахування їхніх наслідків як для неї, так і для інших. Безвідповідальність завжди пов’язана з байдужістю та легковажністю або надмірною самовпевненістю. У безвідповідальності насамперед відображається намагання людини перенести наслідки своїх дій на інших.

Номер слайду 4

Учні шостого класу на уроці етики отримали завдання: створити хмарки слів «Друзі відповідальності» і «Вороги відповідальності». Виконуючи завдання, один із учнів помітив, що до його комп'ютера потрапив вірус, який об'єднав дві хмарки в одну. Допоможіть шестикласнику правильно виконати завдання.

Номер слайду 5

Розглянь кластер «Компоненти відповідальності». Поясни, як ти розумієш кожний компонент. Прочитай характеристику кожного компонента відповідальності, установи відповідність між назвою компонента та його характеристикою.1 Розуміння предмета відповідальності, знання про норми і правила відповідальної поведінки.2 Переживання почуттів та емоцій (задоволення, радість, тривога, докори сумління тощо), бажання допомогти іншим, емпатія.3 Уміння брати відповідальність на себе (виявляти ініціативу, доводити справу до кінця).

Номер слайду 6

Скарбничка етики. Луїза Хей(1926-2017)Сучасна американська психологиня Луїза Хей наголошувала, що коли ми вирішуємо брати на себе відповідальність, ми починаємо діяти й перестаємо перекладати провину на час, людей та обставини.

Номер слайду 7

Цікава наука Прочитайте текст. На основі тексту складіть характеристику відповідальної людини. Кожна людина слово відповідальність розуміє по-своєму. Для одних це виконання домашнього завдання чи хатніх справ, для інших — дотримання слова або піклування про домашнього улюбленця. Кожна людина сама вирішує для себе, наскільки вона здатна відповідати за свої вчинки, поведінку, ставлення до будь-яких подій чи людей. Бути відповідальною людиною — означає бути людиною з великою силою волі, адже потрібно завжди бути готовим / готовою прийняти рішення у будь-якій ситуації і відповідати за його наслідки, усвідомлено думати наперед та намагатися передбачити, до чого може призвести той чи інший вибір.Існує думка, що відповідальність — це риса, притаманна успішній людині. Відповідальна людина знає, чого вона хоче від життя. Відповідальну людину цінують та поважають інші, на неї можна покластися, їй можна довіряти. Відповідальність кожної людини забезпечує злагоду, справедливість та добропорядність у стосунках між людьми.

Номер слайду 8

Скарбничка етики. Український і канадсько-швейцарський вчений, громадський діяч та меценат Богдан Гаврилишин на початку XXI ст. дійшов висновку, що для того щоб змінити світ, кожна людина має навчитися на своєму рівні брати на себе відповідальність. У 2014 р. він написав «Декларацію відповідальності людини», що складається з 15 пунктів. 19 жовтня, у день народження Богдана Гаврилишина, відзначається всеукраїнський День відповідальності людини. У київському парку ім. Т. Шевченка встановлено пам'ятний камінь Б. Гаврилишину із золотим написом: «Вчитися, мріяти, діяти». Прочитайте перші 8 пунктів Декларації Відповідальності Людини Богдана Гаврилишина. Як ви думаєте, чому цих настанов має дотримуватися людина, яка прагне бути відповідальною?Богдан Гаврилишин(1926-2016)

Номер слайду 9

ПРАЦЮЄМО З ДЖЕРЕЛОМІз «Декларації відповідальності людини» Б. Гаврилишина (2014 р.)1. Говори правду, будь чесним, дій згідно з моральними та етичними принципами.2. Підтримуй своє здоров’я в якнайкращому стані, щоб не обтяжувати суспільство витратами на твоє лікування.3. Вчися, розвивай свої таланти, здібності, навички протягом усього життя, щоб бути корисною частиною суспільства.4. Стався до інших так, як би ти хотів(-ла), щоб ставилися до тебе.5. Будь вільною людиною, тобто будь сам(-а) суддею того, що є правда, а що ні, що є добре, а що зле. Водночас продовжуй випробовувати свій розум, щоб упевнитися, що він відповідає моральним та етичним принципам.6. Прагни гармонії між особистим, професійним та соціальним життям, будучи частиною громади.7. У прагненні реалізації своїх прав не обмежуй прав інших членів суспільства.8. Вирішуй якнайбільше проблем і питань на індивідуальному, сімейному, громадському рівнях, щоб полегшити тягар та зменшити витрати на управління.

Номер слайду 10

Робота в парах. Опрацюйте джерело й, використовуючи метод інтерактивного навчання «Мозковий штурм» , висловіть думку про те, до яких наслідків для людини й суспільства призведе реалізація кожної з наведених норм. ЦІКАВІ ФАКТИУ 2021 р. Верховна Рада України на честь 30-ї річниці незалежності України та 95-ї річниці від дня народження Б. Гаврилишина запровадила щорічне відзначення всеукраїнського Дня відповідальності людини. Його святкують 19 жовтня, у день народження цього видатного українця. У постанові із цього приводу зазначалася необхідність якісного перетворення українського суспільства в бік підвищення рівня відповідальності. Наведи приклади дотримання тобою та твоїми рідними / близькими / друзями пунктів Декларації Відповідальності Людини.

Номер слайду 11

Обов'язок як моральне почуття. Коли людина має чогось беззастережно дотримуватися, безвідмовно виконувати відповідно до вимог суспільства або виходячи з власного сумління, то це називають її обов’язком. У такому випадку найчастіше йдеться про сукупність справ або певний обсяг роботи. Обов’язки бувають різні — сімейні, громадянські, професійні, учнівські тощо. Людину, дії якої відповідають моральним цінностям, визначають як таку, що дотримується моральних обов’язків. СЛОВНИКМоральний обов'язок — сукупність моральних зобов'язань людини перед суспільством, на яких ґрунтується її поведінка.

Номер слайду 12

Для людини з розвиненою моральністю розуміння необхідності дотримуватися моральних обов’язків визначає її вчинки в різних ситуаціях. Можна навести чимало прикладів дій людей відповідно до свого морального обов’язку. Під час війни пораненому противнику на полі бою надають допомогу, щоб урятувати його життя. Незалежно від політичних ідей, які він поділяє, передусім це людина. Під час пожежі рятувальники витягують із вогню собаку. Їхнє розуміння морального обов’язку полягає у визнанні необхідності збереження життя в усіх його проявах. Навчання — головний обов'язок школярів та школярок.

Номер слайду 13

Які обов'язки, крім названого, ви маєте? Чому ви їх виконуєте? Як ви ставитеся до виконання своїх обов'язків? Чому саме так?Розуміння людиною своїх моральних обов'язків.

Номер слайду 14

ПРАЦЮЄМО З ДЖЕРЕЛОМІз «Декларації відповідальності людини» Б. Гаврилишина (2014 р.)...9. Обов’язки людини до сім’ї:бережи культурну спадщину своїх предків;стався до батьків із любов’ю та повагою, за потреби допомагай їм;стався до братів і сестер як до кращих друзів.10. Батьків до дітей:люби своїх дітей, виховуй у них етичні та моральні цінності;сприяй їхній освіті та розвитку їхніх талантів та особистостей, виховуй їх як вільних людей.11. До суспільства:допомагай суспільству бути ефективним у наданні таких послуг, як початкова освіта, охорона здоров’я, соціальні послуги;сприяй добробуту всіх членів суспільства;зберігаючи свою ідентичність, будь свідомою частиною всієї світової спільноти.12. До довкілля:економно та розумно використовуй усі природні багатства, уникай забруднення довкілля.

Номер слайду 15

13. До країни:дотримуйся законів;допомагай своїй країні в межах власних можливостей підтримувати пріоритет загального блага: повної політичної свободи, адекватного рівня економічного добробуту для всього населення, соціальної справедливості, здорового довкілля.14. До майбутніх поколінь:залиш навколишнє середовище у кращому стані, ніж отримав: зі збільшеним культурним спадком, цінностями, щоб уможливити майбутні покоління бути більш ефективними в політичній, економічній, соціальній, культурній сферах суспільства.15. До світу:стався з повагою до всіх рас, етнічних груп, релігій, мов, звичаїв;вивчай різні мови та хоча б базові речі про інші цивілізації;сприяй розумінню різних культур, їхніх цінностей для мирної співпраці й чесної торгівлі.

Номер слайду 16

Робота в малих групах. Опрацюйте джерело й, використовуючи метод розвитку критичного мислення «Дискусійна проблема» , визначте ставлення до доцільності й важливості наведених обов’язків. Висловіть думку щодо того, які моральні обов’язки для людини спричинить їх реалізація. ВАРТО ЗАМИСЛИТИСЯНеможливо ступити ні кроку по цій землі без того, щоб не стикнутися з відповідальністю та обов'язком, який необхідно виконати.(Томас Карнейль, британський письменник XIX ст.)

Номер слайду 17

ПРАЦЮЄМО РАЗОМКолективне обговорення. Використовуючи метод інтерактивного навчання «Прес» , висловіть власну думку з проблемного питання «Яка вона — відповідальна людина?». Народ скаже, як зав'яже

Номер слайду 18

Розгляньте підсумковий плакат до теми «Відповідальність як моральна риса. Почуття обов'язку». Прочитайте назву плаката. Ви вже знаєте, що про це думали Джон Стейнбек і Луїза Хей. Що означає для вас брати на себе відповідальність?• Розгляньте верхню частину плаката. Як ви думаєте, чому слова знання, почуття, дії написані у колі відповідальність? Які зі слів, написаних по різні боки від слова відповідальність, є «друзями», а які — «ворогами» відповідальності? Додайте до цих переліків інших «друзів» та «ворогів» відповідальності.• Як ви розумієте слова у центральній частині плаката? Кому вони належать? Що означає дата 19 жовтня?• Прокоментуйте малюнок у нижній частині плаката. Чому умовні позначки поділено на дві частини? Що означають ці частини?

Номер слайду 19

Домашня робота. Виконайте тестування.1. Учитель доручив тобі підготувати повідомлення для виступу перед учнями та ученицями молодших класів. Ти: а) знайдеш цікаву інформацію і підготуєш змістовне повідомлення; б) підготуєш коротке повідомлення нашвидкуруч; в) не підготуєш повідомлення і не попередиш учителя про невиконання доручення. 2. Мама попросила тебе забрати посилку з пошти. Ти: а) поставишся до прохання з розумінням і виконаєш вчасно; б) поставишся до прохання несерйозно і спробуєш комусь передоручити; в) не виконаєш прохання, тому що впевнений / упевнена, що мама пізніше зробить це сама. 3. Ви з другом / подругою домовилися пограти сьогодні в комп’ютерну гру, але ти забув / забула, що не підготувався / не підготувалася до контрольної роботи з математики. Ти: а) знайдеш собі заміну для гри з другом / подругою і будеш готуватися до контрольної; б) поясниш ситуацію і вибачишся перед другом / подругою; в) не станеш готуватися до контрольної, а виконаєш обіцянку. 4. Прогулюючись парком, ти помітив / помітила, що з урни йде сморід і дим, пробивається полум’я. Ти: а) зателефонуєш 101 і викличеш пожежників; б) спробуєш сам / сама загасити полум’я; в) спокійно підеш далі, бо це не твоя справа.5. Повертаючись додому зі школи, ти помітив / помітила маленьке цуценя з ошийником. Ти: а) забереш цуценятко додому й зателефонуєш його хазяїну / хазяйці за номером телефону, який написаний на ошийнику; б) пограєшся з цуценятком, пригостиш його бутербродом; в) не звернеш уваги на цуценятко, підеш далі у своїх справах. `

Номер слайду 20

Полічи кількість відповідей «а», «б», «в». Якщо в тебе більше відповідей «а», то ти маєш високий рівень відповідальності, якщо більше відповідей «б», то — середній, якщо більше відповідей «в», то у тебе низький рівень відповідальності. Створіть самостійно або разом із рідними / друзями / подругами свій плакат «Я — відповідальність», у якому розкрийте одну зі сторін своєї відповідальності.

Номер слайду 21

Використані джерела:https://uahistory.co/pidruchniki/ethics-6-class-martinyk-2023/3.phphttps://uahistory.co/pidruchniki/ethics-6-class-davidyk-2023/3.php

pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
Додано
18 лютого
Переглядів
308
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку