Презентація з географії 11 клас « Реформування адміністративно-територіального устрою України»

Про матеріал
Адміністративно-територіальний устрій України пройшов довгий шлях розвитку. Особливою подією в його становленні стало проголошення незалежності України в 1991 році. Відповідно до Конституції систему адміністративно–територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реформування адміністративно-територіального устрою України. Підготувала студентка І С/С «А» (9)Мельничук Анастасія

Номер слайду 2

Адміністративно-територіальний устрій – це поділ території держави на певні частини для організації управління на містах.

Номер слайду 3

Адміністративно-територіальний устрій України пройшов довгий шлях розвитку. Особливою подією в його становленні стало проголошення незалежності України в 1991 році. Відповідно до Конституції систему адміністративно–територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Верхній рiвень адміністративно-територіального устрою – область, їх в в Україні 24. Адміністративна область – це велика частина території України, яка має чітко визначені кордони й систему мiсцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Середня площа області в Україні складає 24 тис.км². Найбiльшi за площею: Одеська (33,3 тис.км²), Дніпровська і Чернігівська (по 31,9 тис.км²). Можна відзначити, що великими за площею й населенням є схiднi області, а меншими – західні (така ситуація склалася історично).

Номер слайду 6

Одеса

Номер слайду 7

Дніпро

Номер слайду 8

Чернігів

Номер слайду 9

Донедавна в Україні налічувалося понад 11,5 тисячi мiських, сiльських i селищних громад, з яких майже половина нараховує менше як 1000 жителів. Їхній соціально-економічний та людський потенціал незначний, вони неспроможні забезпечити надання якісних публічних послуг. Відтак очевидним є той факт, що реалізація основних завдань децентралізації влади можлива лише в разі реформування чинного адміністративно-територіального устрою країни. Правовою основою для проведення реформи стали: Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та «Методика формування спроможних територіальних громад».

Номер слайду 10

Наразі адміністративно-територіальна реформа, яка полягає у створенні самодостатнiх об’єднаних територіальний громад (ОТГ), триває. Цей процес проходить досить складно, оскільки: по-перше, зачіпає інтереси певного прошарку населення; по-друге, існує ціла низка питань, якi потребують урегулювання на законодавчому рівні; по-трете, у його реалізації зацікавлені не всі регіональні органи влади та органи місцевого самоврядування. Станом на початок листопада 2018 року створено 865 об’єднаних територіальних громад. До складу цих ОТГ увійшли 3981 колишніх мiсцевих рад. Бiльше як 8,4 млн людей проживають в ОТГ. Розроблено механiзм вирішення спільних проблем громад: утилiзацiя та переробка сміття, розвиток спільної інфраструктури тощо. Реалізується вже 274 договори про співробітництво, цим механізмом скористалися 1096 громад.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дякую за увагу. Все буде Україна 💙💛

pptx
Додано
30 травня 2022
Переглядів
2105
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку