Презентація з географії для 7 класу по темі "АФРИКА"

Про матеріал

Презентація допоможе повторити, закріпити, поглибити і узагальнити вивчений матеріал по темі “Африка”, розвивати навички роботи з картами атласу, підручником та іншими джерелами географічних знань

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тема уроку. Африка. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок Мета уроку. Повторити, закріпити, поглибити і узагальнити вивчений матеріал по темі “Африка”. Розвивати навички роботи з картами атласу, підручником та іншими джерелами географічних знань; допитливість і кмітливість; розширювати кругозір учнів; продовжувати формування навичок логічного мислення, самостійного опанування навчального матеріалу. Обладнання: карти алласу, настінні карти, набір демонстративних фотоматеріалів для мультимедійної дошки. Тип уроку: урок закріплення і контролю.

Номер слайду 3

Зміст уроку І. Організаційний момент Прийом “Здивую всіх” Чи чули ви вислів “Африка – батьківщина людства”? ( на території материка знайдені найдавніші знаряддя праці приблизно 2 млн. років тому. Це перше свідоцтво існування самого роду – людини. Чи чули ви про дивовижне відкриття в 1958 році, що за допомогою радіоізотопів була виявлена річка, яка протікає під Нілом?

Номер слайду 4

ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів Прийом “Проблемне запитання” Які речі і чому ви брали із собою, коли відправлялися в район екваторіальних лісів? 2. Як ви почувалися, коли відвідали пустелю Сахара?

Номер слайду 5

ІІІ. Закріплення вивченого і контроль знань Прийом “Інтелектуальна розминка” 1.Єдине, єдиний, єдина: На півночі море Острів Півострів Велика затока Протока(найбільша) Річка, що двічі перетинає екватор Пустеля (найбільша) Розломи земної кори

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Історія Африки – на її берегах Про те, що Африка була гігантською коморою, яка поставляла в Старий і Новий світ за “допомогою” колонізаторів свої “товари”, наочно свідчать багато географічних назв. Які частини Африки носили назви “Перцевий берег”, “Берег Слонової кістки”, “Золотий берег”, “Невільничий берег”?

Номер слайду 9

Географічна забавка Драконові Єфіопське Кіліманджаро Атлас Суецький Конго западина Сахара Східно – Африканське вдп. Вікторія Наміб

Номер слайду 10

Складіть 5 запитань, що починаються зі слова “Чому…? до теми “Внутрішні води материка” і дайте на них короткі відповіді.

Номер слайду 11

1. Сухі русла річок 2.Найбільша річка материка 3.Рослина, з якої стародавні єгиптяни виготовляли папір 4. Найповноводніша річка 5. Ділянки пустель з рослинністю 6. Найбільше за площею озеро 7. Річка, що двічі перетинає екватор

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Найдивовижніша рослина – дерево, має короткий і товстий стовбур від якого відходять шкірясті листки завдовжки до 3 м. Живиться вологою, яку вбирає з туману. Що це за рослина?

Номер слайду 24

Одне із священних символів Африки. За підрахунками вчених це дерево живе 4-5 тис. років. Це найтовстіше дерево планети, у вогні не горить; в засуху скидає листя; подібне до верблюдів; плодами охоче ласують мавпи. Про яке дерево йде мова?

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Найбільший кораловий острів біля берегів Африки – Занзібар. Завжди цінувалися(нарівні із слонячими бивнями) і ікла бегемотів- з них виточували штучні зуби. У найпосушливішому місці на Землі – Сахарі – під товщою пісків на глибині 2300м відкрито величезний водний басейн. Диявольське дерево, у якого багато фосфору росте у Пн.Африці, випромінюючи світло під яким можна читати. Ковбасні дерева та каструлі на них ростуть в екваторіальній частині материка на рослина, що мають назву – кінеліях. Зеленими колодязями пустинь називають дерево мандрівників. Довжина згорнутого листка в трубочку сягає 6-7 м, в якому накопичується до 24 літрів води. На півночі материка знаходиться природне озеро наповнене чорнилом. У озеро впадає дві річки: одна – багата на солі заліза, друга – торф’яними болотами, зливаючись утворюють справжнісіньке чорнило.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Про яку природну зону йдеться мова? 1.Для цієї зони характерні дві пори року – суха і волога. Дерева представлені молочаєм, які можуть досягати до 8м. Вони корисні: одні дають каучук, інші – лікарські і технічні масла, треті – лак, смолу, віск. Ще в цій зоні росте чагарник, який називається ”пастка для мух”(листя у нього липке, мухи сідають і гинуть)

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

1.Найвища гора – Кіліманджаро 2. Найбільша пустеля – Сахара 3. Найвищі піщані дюни в пустелі Наміб 4. Найсолодша ягода росте в тропічних лісах. 5. Найшвидша змія в світі – африканська мамба (11 км/год). 6. Найбільший птах на Землі – африканський страус. 7. Найвищі люди на планеті – тутсі. 8. Найменші люди на Землі – пігмеї 9. Найлегша деревина в ешинамени вірджинської 10. Найбільша кількість сонячних днів – Сахарі (Сонце світить 4300 годин на рік, в Україні – 2300)

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

ppt
Додано
9 січня 2019
Переглядів
4188
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку