Презентація з хімії для 8 класу на тему: "Цікаві історичні факти з походження назв хімічних елементів"

Про матеріал
У презентації є цікава інформація про походження назв восьми елементів - літій, бор, алюміній, кремній, кальцій, калій, цирконій та барій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві історичні факти з походження назв хімічних елементів

Номер слайду 2

У 1817 році шведський хімік і мінералог Йенс Якоб Берцеліус разом зі своїм учнем І. А. Арфведсоном досліджували один з мінералів і виявили невідомий досі елемент. Берцеліус запропонував назву «літіон» (грец. «Літос» – камінь), тому що його виявили в камені, яке трансформувалося в «літій«.

Номер слайду 3

Араби словом “бурак” називали солі білого кольору, розчинні у воді. Одна з таких солей – бура. З бури в 1702 році була шляхом прожарювання отримана борна кислота, а з неї в 1808 році Л. Гей-Люссак і Л. Тенар незалежно один від одного виділили новий хімічний елемент, бор.

Номер слайду 4

Алюміній відкрив датський вчений X. К. Ерстед в 1825 році. Назва походить від латинського alumen – так називали галун, їх використовували як протравлення при фарбуванні тканин. Латинська назва, ймовірно, походить від грецького “халме” – розсіл, соляний розчин.

Номер слайду 5

Російська назва елемента, яку дав Г.І. Гессом в 1831 році, походить від старослов’янського слова “кремінь” – твердий камінь. Таке ж походження латинського silicium: silex – камінь, кругляк, а також скеля. А як відомо, скель з м’яких каменів не бувають.

Номер слайду 6

Латинське слово calx позначало м’який камінь, поступово так стали називати тільки вапняк, який складається переважно з карбонату кальцію (Ca. CO3), і вапно. У 1808 році англійський хімік Гемфрі Деві отримав кальцій з вапна, він же дав назву новому елементу.

Номер слайду 7

Назва хімічного елемента калій походить від арабського слова «аль-калі». Так араби називають золу. Зола дуже багатий цим елементом продукт, недарма її використовують для підживлення рослин. Вміст калію в золі іноді доходить до 30%.

Номер слайду 8

Назва походить від перського “царгун”– пофарбований в золотистий колір. Таке забарвлення має один з різновидів мінералу циркону (Zr. Si. O4) – дорогоцінний камінь гіацинт. Діоксид цирконію виділив з цейлонського циркону в 1789 році німецький хімік М. Г. Клапрот.

Номер слайду 9

У 1774 році шведські хіміки К. В. Шеєле і Ю. Г. Ган виділили з мінералу важкого шпату (Ba. SO4) нову “землю”, яку назвали баритом; по-грецьки “Барос” – тяжкість, “баріс” – важкий. В 1808 році з цієї “землі” (Ba. O) був за допомогою електролізу виділений новий метал, його назвали барієм. Так що у барію теж є несподівані і практично не пов’язані один з одним “родичі”; серед них – барометр, барограф, барокамера, баритон – низький ( “важкий”) голос, баріони – важкі елементарні частинки.

pptx
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
1319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку