Презентація з хімії для 9-го класу на тему "Спільні й відмінні ознаки органічних і неорганічних сполук. Особливості будови атома Карбону в основному та збудженому станах"

Про матеріал

Презентація з хімії для 9-го класу допоможе вчителям організувати і провести цікавий урок з теми "Органічні речовини". Мета уроку: показати подібність і відмінності органічних і неорганічних речовин; ознайомити з предметом вивчення органічної хімії, розмаїттям органічних сполук; розкрити особливості органічних сполук порівняно з неорганічними; ознайомити учнів з короткою історією розвитку органічної хімії; ознайомити учнів з теорією хімічної будови О. М. Бутлерова.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПОСМІХНИСЬ І ПРИВІТАЙСЬ!

Номер слайду 2

Порівняльні ознаки органічних та неорганічних речовин Ознаки для порівняння Неорганічні речовини Органічні речовини Елементний склад. Неорганічні речовини утворюють майже всі елементи періодичної системи. Кількість речовин. Близько 200 тисяч. Валентність Карбону. Карбон проявляє валентність ІІ і IV. Тип зв’язку, кристалічна ґратка, фізичні властивості. Більшість неорганічних сполук немолекулярної будови, тому їм притаманна висока температура кипіння й плавлення. Тип хімічного зв’язку ковалентний, йонний або металічний. Утворення гомологів й ізомерів. Явище ізомерії зустрічається дуже рідко. Фізіологічна роль. Необхідні в процесах життєдіяльності організмів.

Номер слайду 3

Тема: Спільні й відмінні ознаки органічних і неорганічних сполук. Особливості будови атома Карбону в основному та збудженому станах Урок №29

Номер слайду 4

План Органічна хімія. Предмет її вивчення. Органічні речовини. Особливості сполук. Особливості будови атома Карбону в основному і збудженому станах. Теорія хімічної О. М. Бутлерова. Явище ізомерії.

Номер слайду 5

Велер Фрідріх (1800 – 1882 р.р.), німецький хімік. Іноземний член Петербургзької АН. Добув у 1824 році щавелеву кислоту, а у 1828 році – сечовину. Його дослідження присвячені як органічній так й неорганічній хімії

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Органічні речовини – це сполуки Карбону. C H O N S P Елементи-органогени.

Номер слайду 9

Мал. 2. Будова атома Карбону в основному і збудженому станах.

Номер слайду 10

Мал. 3. Російський вчений-хімік Олександр Михйлович Бутлеров. У 1861 році сформулював положення теорії хімічної будови

Номер слайду 11

Положення теорії хімічної будови У молекулах речовин існує чітка послідовність хімічного з’єднання атомів, відповідно до їх валентності, що називається хімічною структурою (будовою). Для зображення валентності Бутлеров застосовував штрихи (риски) між атомами. Звідси, є такі види запису формул: молекулярна, структурна, електронна. Хімічні властивості речовин визначаються природою елементарних складових, їх кількістю і порядком з’єднання. Існування речовин з однаковим складом і молекулярною масою, але різною будовою, зумовлене явищем ізомерії.

Номер слайду 12

Ізомерія – це явище, за якого можуть існувати кілька речовин, що мають той самий склад і ту саму молекулярну масу, але відрізняються хімічною будовою і властивостями. Речовини, що мають однаковий склад молекул, але різну хімічну будову, і тому мають різні властивості, називаються ізомерами. 4. Оскільки в конкретних реакціях змінюються лише деякі частини молекули, то дослідження будови продукту реакції допомагає визначити будову вихідної молекули. 5. Хімічна природа (реакційна здатність) окремих атомів молекули змінюється залежно від оточення, тобто від того, з якими атомами інших елементів вони з’єднані.

Номер слайду 13

Порівняльні ознаки органічних та неорганічних речовин Ознаки для порівняння Неорганічні речовини Органічні речовини Елементний склад. Неорганічні речовини утворюють майже всі елементи періодичної системи. Органічні речовини утворюють в основному такі елементи як С, Н, О, N, яких називають органогенами. Рідше до складу органічних сполук входять S, P та галогени. Кількість речовин. Близько 200 тисяч. Понад 10 млн. Валентність Карбону. Карбон проявляє валентність ІІ і IV. Карбон проявляє валентність лише IV. Атоми Карбону можуть сполучатися між собою, утворюючи молекули різноманітної форми. Тип зв’язку, кристалічна ґратка, фізичні властивості. Більшість неорганічних сполук немолекулярної будови, тому їм притаманна висока температура кипіння й плавлення. Тип хімічного зв’язку ковалентний, йонний або металічний. Органічні речовини молекулярної будови, тому вони мають низькі тамператури плавлення. Тип хімічного зв’язку переважно ковалентний. Утворення гомологів й ізомерів. Явище ізомерії зустрічається дуже рідко. Характерне явище ізомерії. Фізіологічна роль. Необхідні в процесах життєдіяльності організмів. Роль у процесах життєдіяльності організмів особлива.

Номер слайду 14

Експрес – тест

Номер слайду 15

1.Який вчений уперше сформулював положення теорії хімічної будови органічних речовин: А. О.М. Бутлеров; Б. Ф.Кекуле; В. Й.Я.Берцеліус.

Номер слайду 16

2. Який елемент є обов’язковим у будь-якій органічній речовині: А. Гідроген (Н); Б. Карбон (С); В. Оксиген(О).

Номер слайду 17

3.Який тип зв’язку переважає в органічних сполуках: А.Ковалентний; Б.Йонний; В.Металічний.

Номер слайду 18

4. Які кристалічні ґратки у більшості органічних сполук: А. Атомні; Б. Йонні; В. Молекулярні.

Номер слайду 19

5.Термостійкість органічних речовин: А.Переважно невисока; Б.Тугоплавкі; В.Витримують високі температури, не розкладаючись на інші речовини.

Номер слайду 20

6. Валентність Карбону в органічних сполуках: А. 2; Б. 3; В. 4.

Номер слайду 21

7.Чим можна пояснити величезну кількість сполук Карбону: А. Атоми Карбону можуть з’єднуватися між собою в ланцюги і кільця. Б. Між атомами утворюються різні зв’язки: одинарні, подвійні, потрійні. В. Карбон дуже активний, тому реагує з багатьма речовинами.

Номер слайду 22

8. Порівняйте кількість відомих органічних та неорганічних сполук: А. Більше органічних речовин; Б. Більше неорганічних речовин; В. Приблизно однакова.

Номер слайду 23

Н Н | | Н―С ―Н С ― Н―Н | | Н Н 1. У молекулах речовин атоми сполучаються у певній послідовності відповідно до їх валентності, що називається хімічною структурою (будовою)

Номер слайду 24

2. Властивості речовин залежать не тільки від того, які атоми і в якій кількості входять до складу молекул, а й від того. В якому порядку вони з’єднані між собою, тобто від хімічної будови. СН3 – СН2 – ОН СН3 – О – СН3 рідина газ Ізомери – це речовини, які мають однакову молекулярну формулу, але різну будову і тому різні властивості.

Номер слайду 25

Структурні формули – хімічні формули, у яких відображений порядок сполучення атомів у молекулах. Молекулярна формула Структурна формула СН4 Н | Н― С ―Н | Н

Номер слайду 26

Молекулярна формула Структурна формула (розгорнута) Структурна формула (скорочена) С2Н6 Н Н | | Н―С ― С ―Н | | Н Н СН3 ― СН3 С3Н8 С4Н10 Самостійно !

Номер слайду 27

Висновок Наш урок добігає кінця. Давайте проаналізуємо, що ми навчилися на сьогоднішньому уроці, відповівши на питання: Сьогодні на уроці я дізнався? Для мене було цікавим те, що… Найбільше мені сподобалося… Дякую за активну участь на уроці.

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати § ___________, вивчити поняття в зошиті, положення теорії О. М. Бутлерова. Зобразіть структурні формули молекул органічних сполук: CH4, CHCl3, C2H4, CH3NH2, (CH3)2O.

Номер слайду 29

Творче завдання

Номер слайду 30

Написати всі можливі структурні формули для речовини С5Н12.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новик Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Almener Alisa
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Янголенко Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Туровець Олександр Антонович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
9 лютого 2018
Переглядів
18639
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку