Презентація з історії стародавнього світу 6 клас "Східний похід Александра Македонського".

Про матеріал
Матеріали до уроку з всесвітньої історії. Презентація з історії стародавнього світу 6 клас "Східний похід Александра Македонського". Ілюстрації, документи, карти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Східний похід Александра Македонського та утворення його імперії

Номер слайду 2

План. Юність Александра Македонського. Початок воєнних дій проти ПерсіїПоходи в Середню Азію. Утворення імперії Александра Македонського

Номер слайду 3

21 червня 356 р. до н. е. народився Александр Македонський. Олімпія, мати Александра. Філіпп ІІ, цар Македонії

Номер слайду 4

Його вчителем був знаменитий грецький вчений Арістотель. Історик Плутарх писав: “Александр схилявся перед Арістотелем і любив учителя, за його власними словами, не менше, ніж рідного батька. Він повторював, що Філіппові зобов'язаний тим, що живе, а Арістотелю – тим, що живе гідно, як належить людині”. Арістотель Геракл бореться з левом

Номер слайду 5

Номер слайду 6

В 336 р. до н. е. вбили Філіппа ІІ. Царем стає 20 річний Александр. Після смерті батька Александр продовжує його політику. Він придушує повстання в Греції і йде війною на Персію.

Номер слайду 7

Навесні 334 р. до н. е. армія Македонського переправилася через протоку Геллеспонт у Малу Азію. Перша битва відбулася на берегах річки Гранік. Перси, очолювані сатрапом Лідії Спітридатом, зазнали поразки. Александр був важко поранений, але його врятував знатний македонець Кліт. У 333 р. до н. е. відбулася битва біля міста Ісси. Дарій ІІІ знов зазнав поразки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Після перемоги в битві біля Ісси, Македонський вирушив у Єгипет, захопивши Сирія, Фінікію та Палестину. Не підкорилося йому лише фінікійське місто Тір. Александру довелося простояти під його мурами шість місяців. В Єгипті Алескандра вважали визволителем від персів. На знак подяки єгипетські жерці оголосили його сином бога Амона. Під час свого перебування в Єгипті Александр заснував у дельті Нілу місто, яке було названо на його честь, - Александрія.

Номер слайду 10

В жовтні 331 р. до н. е. відбулася вирішальна битва біля селища Гавгамели. Під час битви Дарій ІІІ покинув військо і втік. Невдовзі його вбив сатрап Бесс. Через деякий час Македонський заволодів Вавилоном, Сузами, Персеполем. Величезні скарби перейшли до рук грецького правителя.

Номер слайду 11

Було захоплено кілька тисяч тонн золота і срібла. Палац Дарія ІІІ Александр підпалив власноруч. Майже 3 роки Александр Македонський витратив на підкорення Бактрії. У 327 р. до н. е. Македонська армія вирушила завойовувати Індію.

Номер слайду 12

Вологий клімат джунглів, отруйні змії та комахи, спека, виснаженість воїнів, урешті, далися взнаки – армія відмовилася йти далі. В Індії македонці зіштовхнулися із серйозним опором індійського царя Пора. Індійське військо було розбито біля річки Гідасп.

Номер слайду 13

У 324 р. до н. е. Александр Македонський повернувся до Вавилону. Він влаштував грандіозне весілля персіянок зі своїми воїнами. Грецький цар хотів створити із персів та греків один народ. Сам Александр одружився з дочкою Дарія ІІІ. В останні роки правління Македонський перейняв багато перських звичаїв, які здавалися грекам смішними і принизливими.

Номер слайду 14

Внаслідок завоювань Александра отворилася величезна держава – від Греції до Індії. Це була імперія – держава, створена з країн, підкорених державою-завойовницею. Імперія поглинула десятки різних народів з їхніми мовами, культурами, релігіями, історією, між якими не було нічого спільного. Александр намагався на основі грецької культури створити нову світову державу, об'єднати античну та східну цивілізації. Цар готувався до нових походів на захід – до Карфагена, Італії, Іспанії. Але в 323 р. до н. е. несподівано помирає. Після його смерті імперія розпалася на самостійні держави.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Свентозельська Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кирилів Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Вишневська Тетяна Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Широн Оксана
    Дуже цікава презинтація. Дякую.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
2 серпня 2020
Переглядів
15651
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку