Презентація з історії України 8 клас

Про матеріал

Презентація може бути використана на уроках історії України у 8 клас при вивченні тем щодо українського козацтва. Також даний матеріал може використовуватись на факультатаві "Видатні постаті України" у 8 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацький володар Молдови – Іван Підкова

Номер слайду 2

За підписом під єдиним збереженим у польському альбомі початку XVII ст. портретом Підкови, він "був таким сильним, що не лише ламав підкови, а й таляри, а коли увіткнув таляр у дерев'яну стіну, то його треба було вирубувати. Узявши за заднє колесо, він зупинив повіз, запряжений шестериком коней. Дишель ламав об коліно. Узявши зубами бочівку меду, перекинув її через голову. Узявши в руки волячий ріг, пробив ним ворота«.

Номер слайду 3

У 1577р. разом з отаманом Яковом Шахом Підкова на пропозицію молдавських бояр,29 грудня здобув Ясси, Підкову було проголошено господарем, але згодом турецько-волоська армія змусила козаків покинути Молдавію

Номер слайду 4

Одним із перших (1578 р.) розповів світові про Підкову італієць Алессандро Гваньїні з Верони, ротмістр польського війська, комендант Вітебська, в "Описі Європейської Сарматії", виданому в Кракові латинською мовою і кілька разів перевиданому в різних країнах.

Номер слайду 5

Німець А. Мюллер, який служив королю Стефанові Баторію, також з симпатією описує козаків, згадує про демарші турків, які вимагали від Баторія страти Івана Підкови. "Цей Підкова, - пише Мюллер, - був видатний муж і володів незвичайною силою. Оскільки він гнув руками кінську підкову з такою ж легкістю, як розривають шматок паперу, козаки на кордоні обрали його своїм начальником, і він невтомно дошкуляв туркам"

Номер слайду 6

На вимогу турецького султана король Польщі Стефан Баторій наказав стратити козацького ватажка у Львові. Його було стято на площі Ринок 16 червня 1578 р. й поховано в Успенській церкві

Номер слайду 7

Згодом козаки з почестями перевезли останки героя до Канева й поховали в монастирі під Чернечою горою над Дніпром.

Номер слайду 8

Діяльність Івана Підкови оспівана в козацьких думах, у поемі Т. Шевченка, творах румунського письменникам

Номер слайду 9

Страту Підкови Мюллер, з лояльності до короля, виправдовує вищими державними інтересами. Однак вона, як вказував агент тосканського герцога Ф. Талдуччі, "накликає ганьбу на польське королівство"

Номер слайду 10

Талдуччі зі слів довіреної особи детально описав мужню поведінку Івана Підкови перед стратою. У своїй реляції Талдуччі повідомляє й такі подробиці: "сам король у день страти раненько виїхав з міста під тим приводом, що вирушає на полювання і буде відсутнім два дні". Виїжджаючи, він наказав, щоб усі в фортеці були при повному озброєнні, в тому числі і його охорона, і щоб брами були замкнені. Король побоювався, що козаки спробують визволити свого вождя зброєю.

Номер слайду 11

Іван Підкова - “Вода, що гнула підкови!”

pptx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
2222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку