Область спеціалізується в 15 галузях харчової промисловості. Така широка спеціалізація зумовлена, з одного боку, високим рівнем розвитку сільського господарства, а з іншого — зосередженням найбільших підприємств харчової промисловості в Харкові й області, що обслуговують не лише місцеві потреби в харчових продуктах, а й потреби сусідніх індустріальних регіонів.
Цукрова промисловість Традиційною галуззю спеціалізації Харківської області є цукрова промисловість. Усього нараховується 11 цукрових заводів, розміщених переважно в сільських районах. Більшість зосереджена на північному заході області, деякі з них працюють ще з 19 ст. На сьогодні виробництво цукру на Харківщині знизилося, потужності галузі зайняті не повністю, частина заводів законсервована і не працює.
Спиртова промисловість Наявність цукрових заводів зумовила розвиток в області спиртової промисловості, найбільшими підприємствами якої є Караванський та Артемівський спиртові заводи. Спирт як сировину використовують підприємства фармацевтичної, парфумерно-косметичної, лікеро-горілчаної та інших галузей. Лікеро-горілчане виробництво в області презентовано кількома підприємствами, серед яких завод «ПРАЙМ» (у селищі Малинівка Чугуївського району), що працює з 2006 р ТОВ «Харківський лікеро-горілчаний завод» ДП «Харківський завод шампанських вин» ТОВ «Пивзавод «Нова Баварія»
БОРОШНОМЕЛЬНО -КРУП’ЯНА І ХЛІБОПЕКАРНА ПРОМИСЛОВІСТЬ БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП’ЯНА: Підприємства забезпечують виробництва харчової промисловості та населення борошном, крупами, макронними виробами Найвідоміший виробник галузі — Новопокровський комбінат хлібопродуктів. Харківська макаронна фабрика, заводи «Техноком», які виробляють вермішель швидкого приготування під торговою маркою «Мівіна» . ХЛІБОПЕКАРНА ПРОМИСЛОВІСТЬ: випускає понад 300 видів хлібобулочних виробів. хлібозаводи «Салтівський» і «Кулиничівський».
Виробництво кондитерських виробів Галуззю міжнародної спеціалізації є кондитерська промисловість. В області виробляється за рік 20 тис. т шоколадних виробів і понад 11 тис. т кондитерських виробів із цукру. корпорація «Бісквіт-Шоколад», яка об’єднує Харківську бісквітну фабрику та кондитерську фабрику «Харків’янка». Це цікаво Корпорація «Бісквіт-Шоколад» працює з 1896 р. (тоді це була кондитерська фабрика). На сьогодні випускає 59,5 тис. т кондитерських виробів на рік. Питома вага продукції корпорації серед підприємств «Укркондитер» складає 9,3 %. Підприємство експортує 32 % від загального обсягу кондитерських виробів до 21 країни.
м’ясопереробна- виробництво м’яса та м’ясних продуктів Продукція: свіже, морожене м’ясо, м’ясні напівфабрикати, ковбасні вироби та м’ясні консерви М’ясокомбінати: Харківський; Салтівський; Безлюдівський; Вовчанський тощо. Це цікаво Харківська область стала одним із провідних виробників ковбасних виробів в Україні