Презентація з музичного мистецтва для 7 класу "Майстри української естрадної музики"

Про матеріал

Презентація містить в собі демонстраційний матеріал, музичне озвучення, завдання, безліч різнобарвних картинок - це допомагає урізноманітнити під час уроків види діяльності дітей, перевірити суму отриманих знань,розвинути уяву, увагу,память та інтелект.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Відлуння епох у музичному мистецтві Тема уроку: Майстри української естрадної пісні

Номер слайду 2

Мета уроку: Визначити особливості розвитку української естради у XX—XXI століттях на прикладах творчої діяльності В. Івасюка, С. Ротару, С. Вакарчука, гурту «Океан Ельзи»

Номер слайду 3

Актуалізація музичних вражень, опорних знань учнів. Яка пісня вітала вас, коли ви заходили до класу?Що ви знаєте про історію її створення?Яку роль відіграє пісня у житті українського народу?

Номер слайду 4

“Червона рута”Слова і музика В.Івасюка. Виконуйте пісню весело, грайливо, емоційно виразноppt_x

Номер слайду 5

“Червона рута”Слова і музика В.Івасюка. Ти признайся мені, звідки в тебе ті чари? Я без тебе всі дні у полоні печалі. Може, десь у лісах ти чар-зілля шукала, Сонце - руту знайшла і мене зчарувала. Приспів: Червону руту не шукай вечорами, Ти у мене єдина, тільки ти, повір, Бо твоя врода – то є чистая вода, То є бистрая вода з синіх гір.

Номер слайду 6

2. Бачу я тебе в снах, у дібровах зелених, По забутих стежках ти приходиш до мене. І не треба нести мені квітку надії, Бо давно уже ти увійшла в мої мрії. Приспів: Червону руту не шукай вечорами, Ти у мене єдина, тільки ти, повір, Бо твоя врода – то є чистая вода, То є бистрая вода з синіх гір.

Номер слайду 7

Познайомтесь з уривком із поезії Олександра Богачука. Хто спів черпає із джерел народу, Вклоняється їм серцем і чолом,—Той сам стає від роду і до роду. Народним невичерпним джерелом.

Номер слайду 8

Талановитий композитор-пісняр Володимир Івасюк відомий широкому колу шанувальників пісні. Коли у хлопчика в дитинстві прокинувся потяг до музики! він по­чав учитися гри на скрипці. Зачарований музикою композиторів-класиків (особливо Моцарта), народними піснями Буковини, Володимир намагається й сам створювати свою музику,, свої пісні. Уже перші пісні принесли молодому композиторові перемогу на конкурсах самодіяльної творчості, що їх виконував створений ним гурт «Буковинка». Творчий доробок В. Івасюка — близько 100 пісень, музика до кількох спектаклів, багато інструментальних творів. Свої найкращі пісні композитор написав на власні вірші: «Червона рута», «Водо­грай», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж Нас», «Аве, Марія» та інші. У чому ж полягає роль В. Івасюка в розвитку української естрадної пісні?Уже кілька десятиліть звучать на теренах України та за її меж­ами пісні В. Івасюка. Саме з імені В. Івасюка починається відлік сучасної української естрадної пісні. Композитор і співак Тарас Петриненко зазначав: «Сам Івасюк зробив для України набагато більше, ніж цілі творчі спілки. Масштаб цієї постаті дорівнює Шевченковій».

Номер слайду 9

Слухання пісень Володимира Івасюка “Два Перстені” у виконанні гурту Смерічка та “Пісня буде поміж нас “ у виконанні Софії Ротару. Порівняйте образний зміст та характер цих пісень. Чим вони відрізняються?

Номер слайду 10

Естрадна співачка, накродна артистка України, Молдови Софія Ротару. Справжній великий успіх до молодої співачки прийшов після показу музичного телефільму «Червона рута» (1971р). У якому Ротару заспівала із знаменитим на той час гуртом «Смерічка». Софія Ротару виконала понад 400 пісень різними мовами, зня­лася в багатьох музичних фільмах. У центрі Києва закладена іменна зірка співачки. За визначний талант співачку неодноразово нагороджували міжнародними та державними преміями, орденами «Дружби на­родів» , Святої княгині Ольги III та І ступенів, Миколая Чудотворця та інших. Їй присвоєно звання «Герой України».

Номер слайду 11

Слухання!Пісні Друг. Океан Ельзи -Яким є образний зміст пісні, характер її музики?-Якою є роль гурту океан Ельзи в розвитку української рок-музики? -Які пісні цього гурту ви можете назвати?

Номер слайду 12

Святослав Вакарчук та “Океан Ельзи”Український рок-гурт “Океан Ельзи створений у 1994 році. Упродовж всіх років її лідером та автором майже всіх пісень є Святослав Вакарчук. Гурт експериментує в різних напрямках легкої музики(від джазу,рок-н-ролу,до брит-попу, пост-панку,поп-року та мелодійного року)Лідер гурту С. Вакарчук народився у Львові в 1975 році. Музично обдарований юнак, провчившись всього 2 роки по класу скрипка та баян самотужки освоїв клавішні , почав писати пісні та став керівником рок-групи…

Номер слайду 13

Підсумок уроку: Як ви оцінюєте внесок композитора В. Івасюка в розвиток естрадного пісенного жанру?2. Чи згодні ви з тим, що Івасюка називають “орфеєм синіх гір” а С. Ротару “соловейком із Буковини”? Імена яких виконавців чи авторів української естрадної музики, на вашу думку заслуговують на те, щоб поставити їх поряд з іменами В.Івасюка,С. Ротару, ,С. Вакарчука? Обгрунтуйте свій вибір.4. Яким ви бачите майбутнє української естради?

Номер слайду 14

Урок завершено. Дякую за роботу!Л. В. Стірус

pptx
Додано
1 липня 2018
Переглядів
2259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку