Презентація з образотворчого мистецтва для 2 класу. "Скульптура як вид мистецтва. Ліплення полярного ведмедя"

Про матеріал
Ознайомити дітей із скульптурою як видом мистецтва. Розширювати кругозір учнів, виховувати любов до предмета
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Скульптура – вид мистецтва, пов'язаний зі створенням об'ємних художніх форм у реальному просторі. Об’єм - головний засіб виразності скульптури. В. Ватагін. Білий ведмідь. Слово «скульптура» спочатку означало висікання, вирубання фігур з твердого матеріалу. Згодом, цим поняттям стали називати  твори зроблені за допомогою ліплення. Об’єктом зображення в скульптурі є людина, тварина, неживий предмет. Кругла скульптура вільно розміщується в просторі, вимагає огляду по колу. 

Номер слайду 3

Білий ведмідь У краю, вкритому товстезною кригою, царює білий ведмідь – найбільший хижак у світі. Звіра нітрохи не лякає лютий холод, адже має довге хутро. Хоча ведмедя й називають білим, однак  його шкіра чорна. Білий ведмідь не поринає в зимову сплячку, бо має важливу справу – мандри.

Номер слайду 4

Волоски шерстяного покрову білого ведмедя всередині порожні, тобто заповнені повітрям, що в рази збільшує збереження тепла.  Ступні білого ведмедя теж покриті шерстю.  Шар підшкірного жиру становить товщину до 10 см. Між пальцями білого ведмедя є перетинки.  Завдяки такому прекрасному захисту від холоду і якостям хорошого плавця білий ведмідь без зусиль пропливає 80 км у крижаній воді.

Номер слайду 5

Білого ведмедя ще називають північний або полярний ведмідь. Полярний ведмідь – це найбільший сухопутний хижак. Довжина тулуба самців становить близько 2-2,5м, висота в холці буває від 1,3 до 1,5 м, а середня маса білого ведмедя 400-800 кг. Вага ведмедиці зазвичай не перевищує 200-300 кг.

Номер слайду 6

Будова тіла полярного ведмедя масивний тулуб, великі, потужні лапи, шия витягнута (на відміну від інших представників роду), голова з маленькими вухами має витягнуту у лицьовому відділі форму,  хвіст короткий, має довжину від 7 до 13см і практично непомітний з-під щільного хутра, лапи закінчуються п’ятьма пальцями, озброєними гострими не втяжними кігтями, підошви лап покриті грубою шерстю, що запобігає ковзанню на крижинах і не дає лапам замерзнути.

Номер слайду 7

Білі ведмеді – могутні і витривалі хижаки, дуже спритні і швидкі для своєї ваги. На суші швидкість білого ведмедя в середньому становить 5,6 км / год, а при бігу досягає 40 км / ч. За добу тварина може подолати відстань до 20 км. Переслідуваний в воді білий ведмідь здатний прискорюватися до 6,5-7 км / год, а при необхідності може плисти без зупинки кілька днів. 

Номер слайду 8

Створюючи образи тварин в об’ємі скульптор враховує співвідношення між різними частинами тіла, особливості зовнішнього вигляду тварини. Чим відрізняються білий та бурий і чорний ведмеді окрім кольору?

Номер слайду 9

Північний регіон Землі називають Арктикою саме завдяки ведмедю, якого греки величають арктосом. Із тих же міркувань південний край називають Антарктикою, тобто  «без ведмедя».

Номер слайду 10

Розділи шматок пластиліну на дві частини – для голови та тулуба. Послідовність ліплення полярного ведмедя

Номер слайду 11

Послідовність ліплення полярного ведмедя Розімни шматок пластиліну та скачай з нього стовпчик.

Номер слайду 12

Послідовність ліплення полярного ведмедя Стовпчик надріж стекою з обох боків та витягни лапки. Пам’ятай, що у ведмедя вони короткі та товсті.

Номер слайду 13

Послідовність ліплення полярного ведмедя З невеликого шматка пластиліну скачай кульку. Виліпи голову, витягни вушка. Приєднай голову до тулуба. Наліпи ведмедю очі, ніс. Витягни хвостик.

Номер слайду 14

Послідовність ліплення полярного ведмедя Наліпи ведмедю кігтики, утвори хутро, прошкрябуючи кінчиком стеки короткі рисочки по формі тіла ведмедя.

ppt
Додав(-ла)
Даценко Оксана
До підручника
Образотворче мистецтво 2 клас (Резніченко М. І., Трач С. К.)
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
3003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку