Презентація з теми "Безособові дієслова"

Про матеріал
Презентація містить узагальнений матеріал з теми, який допоможе легше та цікавіше провести урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Безособові дієслова7 клас

Номер слайду 2

Безособові дієслова виражають стан безвідносно до участі в ньому дійової особи. На відміну від особових форм дієслова, вони не можуть сполучатися з іменником чи іншою частиною мови, вжитою в ролі підмета.

Номер слайду 3

Семантичні групи їх такі:{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Дієслова стану природисмеркає, вечорієДієслова фізичного стану людиниморозить, нудить. Дієслова психічного стануспиться, сниться. Дієслова міри наявностібракує, вистачаєДієслова на означення стихійних явищвигоріло, замело. Дієслова успіхуфортунить, таланить

Номер слайду 4

Безособовість цих дієслів не передбачає лексично вираженого суб’єкта дії. Наприклад: Світає. Розвидняється. Суб’єкт дії може бути виражений додатком у Д.в, З.в., Ор.в.:йому болить, його пече, замело снігом.

Номер слайду 5

Безособові дієслова- не змінюються за особами- мають форми інфінітива:- мають форми 3-ї особи одн. тепер. і майб. часу:- мають форми с.р. мин. часу й умовного способу: Стало благословлятися на світ.засніжить, буде бракувати, везепідморозило, задощило, пощастило б

Номер слайду 6

У безособовому значенні можуть вживатися особові форми дієслів: Приємно пахло море (особове)Приємно пахло морем (безособове)Безособові слова є присудками в безособових реченнях: Сутеніло помалу (Є. Плужник)

pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Голуб Н.Б., Шелехова Г.Н., Новосьолова В.Н., Ярмолюк А.В.)
Додано
9 червня 2022
Переглядів
1386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку