Систематизація й узагальнення знань з теми «Дієслово»

Про матеріал
Презентація до уроку "Систематизація й узагальнення знань з теми «Дієслово»" .Мета уроку встановити рівень оволодіння здобувачами освіти основних теоретичних знань з теми «Дієслово» , систематизувати та узагальнити знання семикласників про дієслово як частину мови, його значення, морфологічні ознаки та синтаксичну роль; удосконалювати вміння правильно писати дієслова в різних особових формах; розвивати пам'ять, увагу, логічне та образне, творче мислення; виховувати толерантність, взаємоповагу,почуття колективізму, відповідальності за справу, яку виконуєш; формувати соціальну та комунікативну компетентності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Систематизація й узагальнення знань з теми “Дієслово”

Номер слайду 2

«Мозковий штурм»

Номер слайду 3

“Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним - велике мистецтво. Словом можна створити красу душі, а можна й спотворити її. Тож оволодівайте цим різцем так, щоб з-під наших рук виходила тільки краса”. В. Сухомлинський

Номер слайду 4

День толерантності 16 листопада

Номер слайду 5

Помирає в одному поселенні старий аксакал. Прийшли до нього згорьовані люди попрощатися та й питають: «Скажи нам, мудра людино, як вдалося тобі створити такий порядок у сім'ї, що всі :сини й невістки, дочки й зяті жили разом у мирі й злагоді?» Не може вже говорити старий - подають йому папір і олівець, і він , знемагаючи від втоми та перемагаючи біль, довго пише. Лише встигнути б! І коли з рук помираючого випав аркуш, усі дуже здивувалися . Там 100 разів було написано 3 слова . Здогадаєтесь які? КОХАТИ,ПРОБАЧАТИ,ТЕРПІТИ!

Номер слайду 6

Форми дієслова. Особові форми. Безособові форми. Дієприслівник. Дієприкметник. Неозначена форма

Номер слайду 7

Які граматичні категорії притаманні дієслову?Дієслово означає дію, стан. Вид. Перехідність. Час. Спосіб. Число. Дієвідміни

Номер слайду 8

Вид. Недоконаний що робити?Доконаний що зробити?Час. Минулий (дієслово змінюється за родами та числами)Теперішній Майбутній. Перехідність. ПерехідніНеперехідні (дієслово змінюється за особами та числами )

Номер слайду 9

Дієвідміни Перша (І) 3-тя особа множини-уть, -ють Друга (ІІ) 3-тя особа множини-ать, -ять Спосіб. Дійсний Умовний. Наказовий

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ЯКЩО ХОЧЕШ ЗМІНИТИ СВІТ, ПОЧНИ З СЕБЕПоважати в людині особистість! Не принижувати людської гідності! Боятися образити іншого! Не ставити людину в незручне становище. Досягати всього в житті тільки своєю працею. Цінувати чужу працю, бережливо ставитися до всього, що нас оточує. Бути справедливим, скромним, чуйним, щедрим, щирим, розсудливим, пунктуальним, доброзичливим. Уміти вибачати та вибачатись. Боротися зі своїми слабкостями. Відчувати межу між тим, що хочеться і що можна. Шанувати батьків, дослухатися до їхніх думок. Намагатися вчитися на чужих помилках, брати до уваги розумні поради старших. Вміти бути уважним слухачем. Контролювати свої емоції, ніколи не дозволяти почуттям переважати над голосом розуму. Прагнути більше пізнати. Обов’язково досягти поставленої мети, йти до неї чесним шляхом. Викорінювати в собі хитрість та підступність; думки та слова мають бути чистими і справедливими.

Номер слайду 13

Сенкан – вірш, що складається з п`яти рядків:1. Слово – тема (іменник)2. Два прикметники (означення теми)3. Три слова – дієслова, що визначають дію, пов`язану з темою 4. Фраза з чотирьох слів (розуміння теми або ставлення до неї)5. Слово-висновок (синонім до теми)

Номер слайду 14

“Слово – це найтонший різець, здатний доторкнутися до найніжнішої рисочки людського характеру. Вміти користуватися ним - велике мистецтво. Словом можна створити красу душі, а можна й спотворити її. Тож оволодівайте цим різцем так, щоб з-під наших рук виходила тільки краса”. В. Сухомлинський

Номер слайду 15

Будьте готові до того, що всі люди різні – не кращі й не гірші, а просто різні;навчіться сприймати людей такими, якими вони є, не намагайтеся змінити в них те, що нам не подобається;цінуйте в кожній людині особистість і поважайте її думки, почуття, переконання, незалежно від того, чи збігаються вони з вашими;зберігайте „своє обличчя”, знайдіть себе і за будь-яких обставин залишайтеся самим собою.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 червня 2022
Переглядів
425
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку