Презентація з теми: "Цінність родини"

Про матеріал
Презентація з теми: "Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя. Поняття «гендер» і «стать»"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя. Поняття «гендер» і «стать»

Номер слайду 2

Самостійна робота. I рівень1. У чому полягає цінність процесу спілкування?2. Яке спілкування є вербальним, а яке — невербальним?3. Наведіть приклади класифікації форм спілкування. II рівень4. Які ознаки примітивного рівня спілкування?5. Якими навичками ефективного спілкування ви володієте?6. Назвіть принципи формування міжособистісних стосунків. III рівень7. У яких ситуаціях є ефективним діловий рівень спілкування?8. Як визначити маніпулятивний рівень спілкування?9. Які особливості духовного рівня спілкування?IV рівень10. Чому спілкування є найважливішою умовою взаємодії людей у процесі спільної діяльності?11. Порівняйте діловий і духовний рівні спілкування. Що в них є спільного? Чим вони відрізняються?

Номер слайду 3

Ще в дохристиянський період родинно-побутова культура наших предків відзначалася особливою духовністю, була тісно пов’язана з міфологією. Давні українці вважали сім’ю і рід святинею, виховання дітей — святим обов’язком батьків. Людину, що не знає історії свого роду, вважали безрідною. Серед головних богів, яких шанували язичники, — Рід і Рожаниці. Рід — бог, пов’язаний із творінням і народженням. Рожаниці — давньоруські першобогині, покровительки роду, сім’ї, домашнього вогнища. З давніх-давен українці підносили союз чоловіка і жінки майже до рівня святині. Богиня любові, покровителька родини Лада своїм ім’ям свідчить про лад у сім’ї як найвищу цінність. Рід та лада (м. кулешов)

Номер слайду 4

від 2012 року наша країна відзначає8 липня День родини

Номер слайду 5

Дні, присвячені родині

Номер слайду 6

Стаття 51 Конституції України • Шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї.• Батьки зобов’язані утримувати дітей до їх повноліття. Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.• Сім’я, дитинство, материнство і батьківство: охороняються державою.

Номер слайду 7

Кола спілкування

Номер слайду 8

Найвище призначення. Хтось народжений бути митцем, хтось — фінансовим генієм, а хтось — майбутнім олімпійцем. Та більшість людей можуть почуватися щасливими, лише виконавши особливе призначення — продовження роду. Можливо, ви або дехто з ваших друзів поки що не вважаєте це головним.однак мине час, і створення сім’ї, народження та виховання дітей стануть найважливішими і найвідповідальнішими у вашому житті.1. Пригадайте свою особисту місію. яка частина вашого призначення стосується родини — теперішньої чи майбутньої?2. об’єднайтесь у пари і розкажіть одне одному:• Чи хотіли б ви мати дітей? Чому?• якщо так, то скількох і якої статі?3. Що, на вашу думку, означає термін «відповідальне батьківство, материнство»?

Номер слайду 9

Як ви розумієте народну мудрість?• З родини йде життя людини.• Без сім’ї нема щастя на землі.• Де в сім’ї лад, там без вад. • Забудеш свій рід — усохне твій корінь.• Сім’я — не церква, а люди — не ангели, усяко буває.

Номер слайду 10

Ознаки міцної родини: • спілкування;• підтримка та заохочення членів родини;• висловлення вдячності;• відданість родині (виконання зобов’язань);• соціальна єдність;• здатність до адаптації;• чіткий розподіл ролей;• проведення часу разом.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Роль родини в задоволенні потреб

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Готовність до сімейного життя. Коли­ виникає­ сім’я?­ Що­ таке­ шлюб?­ Родина­ виникає­ на­ основі­ союзу­ (шлюбу)­ двох ­рівноправних ­особистостей,­ у­ якому­ найважливіше значення ­мають ­міжособистісні­ стосунки.­ Тому­ беззастережною ­моральною­ цінністю­ та ­метою родинних ­стосунків ­у ­більшості ­країн­ є ­наявність ­емоційно-духовної­ близькості­ (любові), ­психологічної ­солідарності­ між подружжям,­ батьками­ й­ дітьми.­Шлюб­—­це ­форма ­існування ­родини, ­традиційний­ спосіб­ державного ­(церковного)­ контролю­ над стосунками ­між­ партнерами,­ який ­установлює­ їхні­ взаємні ­права­ й ­обов’язки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

комплекс вимог, обов’язків і соціальних стандартів поведінки, які регулюють сімейне життя 1. Готовність узяти на себе нову систему обов’язків стосовно свого шлюбного партнера, майбутніх дітей і відповідальність за їхню поведінку.2. Розуміння прав і чеснот інших членів сімейного союзу, визнання принципів рівності в людських взаєминах.3. Прагнення до повсякденного спілкування й співробітництва, узгодження взаємодії з представником протилежної статі, що, у свою чергу, припускає високу моральну культуру.4. Уміння пристосуватися до звичок і рис характеру іншої людини, розуміння її психічних станів.

Номер слайду 18

Щоб бути щасливою в сімейному житті, людина повинна мати такі якості: • здатність піклуватися про інших, активно робити добро;• здатність співчувати, співпереживати,тобто «входити» в емоційний світ партнера, розуміти його радощі й прикрощі, переживання та невдачі, поразки й перемоги, знаходити духовну єдність з іншою людиною;• здатність до кооперації, співробітництва, міжособистісного спілкування, наявність навичок і вмінь у здійсненні багатьох видів праці, організації домашнього споживання та розподілу;• висока етична й психологічна культура, тобто вміння бути терпимою й поблажливою, великодушною та доброю, приймати іншу людину з усіма її недоліками.

Номер слайду 19

Як зміцнити сім’ю

Номер слайду 20

Поняття «гендер» і «стать» Розглядаючи відносини між чоловіками й жінками, учені частовикористовують терміни «гендер» і «стать». Слово «гендер» походить від англійського gender — «стать», яке, у свою чергу, походить від латинського genus — «рід». Коли ми говоримо «гендер», то визначаємо соціальну стать людини, а коли говоримо «стать», то маємо на увазі біологічну стать, тобто не соціальні, а фізіологічні відмінності осіб. Стать задається природно, а гендер зумовлюється культурою суспільства. Гендер визначає характеристики й норми чоловічої та жіночої поведінки, соціальні можливості кожної статі в освіті, професійній діяльності, доступі до влади тощо. У демократичному суспільстві заборонена гендерна дискримінація, тобто порушення прав людини за ознакою статі.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

рольова гра Об’єднайтесь у групи та спрогнозуйте, як розвиватимуться стосунки між членами родини за певних умов: Ситуація 1. Рішення в родині приймають спільно, вони мають компромісний характер. Ситуація 2. Головну роль у родині відіграє чоловік. Роль жінки виявляється менш важливою, її участь окреслена колом «жіночих» обов’язків. Ситуація 3. Вирішальну роль у родині відіграє дружина. Роль чоловіка виявляється менш важливою, його участь окреслена колом і «чоловічих», і «жіночих» обов’язків. Ситуація 4. Ролі між членами родини поділені рівномірно. Єдність сім’ї забезпечується наявністю взаємної любові, моральної, економічної, правової та інших видів взаємної відповідальності всіх членів сім’ї, взаєморозумінням і емоційною сумісністю. Проаналізуйте ці ситуації стосовно вашої майбутньої сім’ї.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

герб моєї родини заповніть його за таким планом:• у першому віконці запишіть три слова, які найточніше характеризують вашу родину;• у другому — три найголовніші цінності вашої родини;• у третьому — три найбільш пам’ятні сімейні події;• у четвертому — три правила вашої сім’ї;• у п’ятому — імена трьох членів сім’ї, з якими у вас особливо тісні стосунки;• у шостому — імена трьох друзів вашої родини.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Самостійна робота. I рівень1. Що є основою родини?2. Наведіть приклади родинних цінностей.3. Чим розрізняються поняття «гендер» та «стать»?II рівень4. Чому ранні шлюби часто розпадаються?5. Які ступені готовності молоді до сімейного життя ви знаєте?6. Що треба зробити перед прийняттям рішення про створення сім’ї?III рівень7. Які є способи ефективного вирішення сімейних проблем?8. Що свідчить про психологічну готовність до сімейного життя?9. У чому виявляється соціальна готовність до сімейного життя?IV рівень10. Доведіть, що родина є основою людського існування.11. Чому відповідальність є важливою родинною цінністю? Підтвердьте відповідь прикладами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чоп Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мангутова Інна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Лістрова Світлана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Медведєва Анжеліка
    Дякую за чудову презентацію. Все на своєму місці. Нічого зайвого . Творчості вам і міцного здоров'я
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
20155
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку