Презентація з теми: "Моя мова - українська!"

Про матеріал
Презентація з теми: "Моя мова - українська!" За матеріалами сайту "На урок" до дня української писемності та мови (адаптовано для моїх учнів).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моя мова – українська!

Номер слайду 2

Цікаві факти про українську мову. А чи знаєте ви, що українська мова є рідною для понад 36 млн осіб? До того ж вона займає 26-32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов світу. Адже загалом нею розмовляють 41-45 млн осіб як в Україні, так і за межами нашої держави!

Номер слайду 3

Цікаві факти про українську мову. У нашій країні українська мова є державною. Однак виявляється, що в деяких регіонах поза межами нашої держави вона є не тільки широко вживаною, але й має певний статус. Так, в американському окрузі Кук, штат Іллінойс, до якого, до речі, входить Чикаго, завдяки великій кількості українців, які там мешкають, статус української мови є напівофіційним.

Номер слайду 4

Цікаві факти про українську мову. Українська мова є не тільки поширеною, але і прогресивною. Підтвердженням цього є те, що перший кириличний стародрук був саме українською мовою! До того ж книги українською увійшли до 10 найперших у світі!

Номер слайду 5

Цікаві факти про українську мову. Українська мова належить до індоєвропейської мовної сім'ї, яка почала формуватися 5-6 тис. років тому. Згодом під впливом релігійних та місцевих факторів у ІІІ тис.- 6 ст. до н.е. сформувалась праслов'янська мова, а у VІ-ІХ ст.– протоукраїнська. Літературна українська мова утворилась у ХVІІІ ст. Першим твором нової української літератури вважається поема «Енеїда» І. Котляревського.

Номер слайду 6

Цікаві факти про українську мову. Загальновідомо, що сучасна абетка налічує 33 літери. Вона була сформована на основі кирилиці, яка набула популярності на теренах Київської Русі з прийняттям християнства. Хоча, як свідчать історичні факти, писемність на території України була поширена ще до хрещення Русі, це підтверджують тексти договорів із греками у 911 та 944 роках, які містяться в Повісті минулих літ, а також знахідка в районі Корсуня Євангелія і Псалтира, які датуються 860-861 роками.

Номер слайду 7

Цікаві факти про українську мову. Діалект – територіальна видозміна загальнонаціональної мови. У кожній країні світу, в Україні також, у різних регіонах є місцеві говірки. Велика кількість діалектів підкреслює місцевий колорит кожного регіону та формує культурне розмаїття країни.

Номер слайду 8

Цікаві факти про українську мову. Народна казка – один із інструментів передачі уявлень про світ та моральні цінності певного народу. Тому народні казки є джерелом знань не тільки про культуру та світогляд, але й про розвиток мови певного народу.

Номер слайду 9

Цікаві факти про українську мову. Кожен україномовний письменник, громадський діяч або митець був не лише носієм української мови, але й її популяризатором. Така хмара прізвищ на мапі наочно зображує, де народилися відомі та визнані українці

Номер слайду 10

Цікаві факти про українську мову. Загалом в Україні в переважній більшості шкіл навчання здійснюється українською мовою (89,7%), при цьому 9,4% – це російськомовні школи. Також є школи, де викладання провадиться мовами інших національних меншин, а також англійською. Цікаво, що у державних загальноосвітніх навчальних закладах відсоток використання української мови сягає 89,8, а російської – 9,2%, тоді як у приватних школах показники вже зовсім інші: 55% проти 41,1% відповідно.

Номер слайду 11

Цікаві факти про українську мову. Прості правила, які допоможуть популяризувати українську мову. Хочете, щоб державна мова поширювалася на теренах нашої країни? Цьому може сприяти кожен, почавши з себе! Для цього достатньо дотримуватись 9 простих правил.

Номер слайду 12

Цікаві факти про українську мову. Про кохання українською мовою. Побутова українська мова має багато російських запозичень-кальок. Навчіть своїх учнів висловлювати думки та почуття, використовуючи питомі українські слова, а також розрізняти значення слів «любити» та «кохати».

Номер слайду 13

Цікаві факти про українську мову. Емоційні емоджі українською. Жовті емоційні обличчя-смайли міцно увійшли у нашу культуру, їх широко використовують для дистанційної комунікації у повсякденному житті як підлітки, так і дорослі. Кожне обличчя виражає певну емоцію, назва якої в усіх месенджерах підписана англійською. Розкажіть учням про їхні українські відповідники!

Номер слайду 14

Цікаві факти про українську мову. У всіх цивілізованих країнах, якою є і Україна, поважають мови національних меншин. Для кожної національності, яка мешкає в Україні, рідною є своя мова – українська, російська, білоруська, польська, болгарська, німецька, грецька, іврит – у цілому громадяни України розмовляють понад 100 мовами.21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови, а 9 листопада – День української писемності та мови.

Номер слайду 15

Неологічні ребуси по-українськи. А ви знали, що наша мова багата на цікавинки, а ще вона має (або може мати) унікальні українські аналоги відомим запозиченим словам? Прикладом може слугувати проєкт «Словотвір», який заохочує використовувати ось такі новинки: «кросворд» українською звучатиме як «словопліт», «дедлайн» – «реченець», «таксі» – «візниця» тощо. Здатність до утворення нових слів – одна з характерних особливостей «живих» мов. І українська мова тут зовсім не виняток: упродовж століть наші предки утворювали чимало неологізмів (соняшник, мрія, відсоток, примірник тощо). Тож чому б нам зараз не поновити цю традицію?

Номер слайду 16

Лайк: вподобайка

Номер слайду 17

Селфі: самчик

Номер слайду 18

Фотографія: світлина

Номер слайду 19

Попкорн: баранці

Номер слайду 20

Скріншот: зняток

Номер слайду 21

Пост: допис

Номер слайду 22

Аватар: мармизка

Номер слайду 23

Рюкзак: наплічник

Номер слайду 24

Смайл: усміхайлик

Номер слайду 25

Гімн: славень

Номер слайду 26

Павло Глазовий«кухлик»

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Майданчик для перекладів запозичених слівhttps://slovotvir.org.ua/

pptx
Додано
10 листопада 2022
Переглядів
2339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку