Презентація з теми: " Поширення мистецтва : музеї, галереї, бібліотеки"

Про матеріал
Ознайомити учнів з основними формами збереження культурної спадщини: музеї, галереї та із особливостями зібрань мистецьких творів у провідних художніх музеях світу. Систематизувати та узагальнити компетенції учнів з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 29-30. Поширення мистецтва : МУЗЕЇ, ГАЛЕРЕЇ, БІБЛІОТЕКИПРЕЗЕНТАЦІЯ ДЛЯ 9-ГО КЛАСУ

Номер слайду 2

Мистецтво є складовою культурної спадщини людства, і щоб зберегти її для нащадків, створюють бібліотеки, музеї, галереї, бібліотеки.

Номер слайду 3

Зібрання рукописів, книжок, предметів старовини, зокрема й мистецтва, існували з давніх-давен. Нещодавно китайськими археологами було зроблено приголомшливе відкриття: віднайдено найдавніший у світі музей музичних інструментів, який упродовж тисячі років був прихований від людського ока. Колекція налічує 150 експонатів: дудочки з кісток, флейти різних форм і розмірів, дзвони з бронзи, окарини з глини тощо.

Номер слайду 4

Культурно – мистецька спадщина – це сукупність цінностей, успадкованих суспільством від попередніх поколінь, - охоплює пам’ятки високої культури й водночас повсякденного народного побуту.

Номер слайду 5

ФОРМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИБІБЛІОТЕКИ – збереження інформації (кніги, фоліанти, папіруси, листи, документи). МУЗЕЇ – збереження інформації, твори мистецтва та тематичні експозиції. ТЕАТРИ – експозиції на теми театрального мистецтвою. ХУДОЖНІ ГАЛЕРЕЇ – тематичні мистецькі експозиції. Споруди вказаних форм збереження культурної спадщини можуть бути памятками архітектури.

Номер слайду 6

Культурно-мистецька спадщина — сукупність цінностей, успадкованих суспільством від попередніх поколінь, — охоплює пам’ятки високої (шляхетної) культури й водночас повсякденного народного побуту. Розрізняється 8 видів пам’яток: археологічні, історичні, монументального мистецтва, архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтні, об’єкти науки і техніки.

Номер слайду 7

Залежно від історичної та художньої цінності пам’ятки культури набувають значення : {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Світового Державного. Місцевого

Номер слайду 8

МУЗЕЇ — це науково-дослідні та науково-освітні заклади, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки історії, матеріальної та духовної культури. В Україні діє понад 380 музеїв. До художніх музеїв належать заклади, колекції та експозиції яких відображають історію і сучасний стан образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 9

Савченко Т. Т.

Номер слайду 10

Види музеїв. Галузеві- історичні, художні, літературні,театральні, промислові. Меморіальні – присвячені окремим історичним подіям або видатним державним діячам. Крайові – здійснюють збирання, зберігання і експонування історичних документів, творів мистецтва, рослин, тварин тощо.

Номер слайду 11

Розрізняють такі типи цих закладів: музеї широкого профілю, які охоплюють живопис, графіку, скульптуру, декоративно-прикладне мистецтво; музеї, присвячені одному з видів мистецтва, наприклад, картинні галереї; меморіальні музеї; історико-художні музеї, колекції та експозиції яких комплексно відображають особливості культури певного регіону, включають світську та сакральну архітектуру, подекуди садово-паркові ландшафти. Картинна галерея як тип художнього музею відома в Європі з XVII ст., відтоді як предмети мистецтва почали зберігати й експонувати в довгих світлих приміщеннях палаців, одна зі стін яких утворювалась колонами або стовпами.

Номер слайду 12

Лувр - Це один із найбільших художніх музеїв світу — розташовано в центрі Парижа у старовинному королівському палаці. Музей можна назвати універсальним, адже його фонди охоплюють значні географічні та часові межі (від античності до середини XX ст.). Експонати розподілені в такі колекції: Давній Схід, Стародавній Єгипет, Стародавня Греція, Етрурія, Рим, мистецтво ісламу, скульптура, предмети мистецтва, картини, графічне мистецтво. Найвідомішими експонатами Дувру є античні скульптури «Венера Мілоська», «Ніка Самофракійська», «Джоконда» («Мона Ліза») Леонардо да Вінчі.

Номер слайду 13

Галерея Уффіці— один з найстаріших з усіх існуючих нині музеїв. Своїм створенням галерея зобов’язана Козімо І Медічі, який 1559 р. надав для адміністративних потреб один зі своїх розкішних палаців (арх. Дж. Базарі). Основою колекції стало зібрання картин роду Медічі, яке вважали тоді одним з кращих у світі. У галереї зберігається чимало картин італійської та інших живописних шкіл XIV-XVIII ст., зокрема шедеври Відродження геніальних майстрів пензля Боттічеллі, Рафаеля, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Джотто, Тіціана, Караваджо, Рубенса; унікальна колекція живописних автопортретів. Галерею утворюють 45 залів із зібранням картин, розміщених у хронологічному порядку.

Номер слайду 14

Музей образотворчого мистецтва – Прадо. Будівля закладу є видатним взірцем пізнього іспанського класицизму. У галереї міститься багата колекція картин ХІІ-ХІХ ст., заснована на колишньому королівському зібранні. Вона розподілена на такі школи (групи): італійська, фламандська, іспанська, німецька. Тут зберігаються чи не найповніші зібрання творів І. Босха, Д. Веласкеса, Ф. Гойї, Б. Мурільйо, Ф. Сурбарана, Ель Греко.

Номер слайду 15

Дрезденська картинна галерея Зібрання Дрезденської картинної галереї (галереї «Старих майстрів») започаткували володарі Саксонії. У XIX ст. було споруджено сучасну будівлю галереї, що входить до ансамблю Цвінгера. Крім, власне, галереї тут розташовано ще кілька музеїв (палати зброї, порцеляни, геологи). Найвідоміше полотно — «Сікстинська Мадонна» Рафаеля.

Номер слайду 16

Фонд Гуггенхайма Фонд Гуггенхайма має три музеї: у Нью-Йорку, Венеції і Більбао (Іспанія), будується четвертий — в Абу-Дабі. Музей у Більбао визнаний однією з найкрасивіших у світі будівель (арх. Френк Гері). Блискучі титанові плитки нагадують гігантську рибу або футуристичний корабель чи літак.

Номер слайду 17

Національний художній музей України У самому центрі Киева розташовано Національний художній музей України. Його збудовано на добровільні пожертвування киян і відкрито у 1899 р. Будівлю з колонадою споруджено за проектом зодчого П. Бойцова в неокласичному стилі, а допрацьовував проект В. Городецький. Обабіч широких сходів установлено статуї левів, фронтон прикрашає алегорична композиція «Торжество мистецтв», нижче — фриз із рельєфами на міфологічні сюжети, над карнизом застигли фантастичні грифони. Спочатку музей старожитностей і мистецтв мав універсальний характер. Нині в його колекції понад 16 тис. творів живопису, скульптури, графіки від XII ст. і до сьогодення.

Номер слайду 18

МУЗЕЙ ПИСАНКИ Архітектурна споруда музею у формі найбільшої у світі писанки стала візитівкою Коломиї. У колекції Музею писанки зібрано понад 12 тис. зразків з різних етнорегіонів України та зарубіжжя: Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції, Індії.

Номер слайду 19

БІБЛІОТЕКА — культурно-освітній заклад, що комплектує, зберігає друковану продукцію, популяризує писемну культуру. Бібліотеки виконують інформаційну, освітню, видавничу функції. Легенди донесли до нас відомості про бібліотеки стародавнього світу. Перші бібліотеки збирали глиняні таблички з оригінальною формою письма — клинописом (Ассирія, Вавилон), потім папірусні сувої (Єгипет), а згодом — і паперові книги в монастирях, університетах. У період античності з’являється слово «бібліотека» (від гр. biblion — книга і theke — сховище) і виникають, власне, бібліотеки.

Номер слайду 20

Александрійська бібліотека. Знаменита Александрійська бібліотека зберігала пам’ятки культури, що збирали звідусюди впродовж кількох століть. На цих скарбах формувалися покоління давньогрецьких мислителів. Але під час війн і пожеж зібрання майже повністю було знищено, зокрема папіруси давніх єгиптян, які містили цінну інформацію про зародження людської цивілізації.

Номер слайду 21

Бібліотека монастиря Віблінген. Крім, власне, бібліотечних залів у ній діють планетарій, музей, галереї, зал для незрячих людей і навіть майстерня з реставрації рукописів. Символічна архітектура будівлі — сонячний годинник піднімається від землі, ніби сходить сонце знань.

Номер слайду 22

Університетський комплекс з Бодліанською бібліотекою Виходу бібліотек за межі монастирів сприяли європейські університети, найстаріший із яких — Болонський в Італії (1088). Із відкриттям світських навчальних закладів бібліотеки стали створювати переважно для використання книг, а не тільки для їх зберігання, як раніше. Нині у знаменитому університетському комплексі Оксфорда діє дуже багато спеціалізованих бібліотек, колекції яких містять як унікальні стародруки, так і останні наукові публікації на будь-яку тему. Однією з найважливіших з-поміж них є Бодліанська бібліотека, заснована ще у XVI ст.

Номер слайду 23

Бібліотека в Канзас-СітіНайбільшою у світі є бібліотека Конгресу США. Вона містить понад сотню мільйонів одиниць 470 мовами світу, з-поміж яких чимало унікальних. Сучасні бібліотеки вражають різноманітністю архітектурних форм і оригінальних ідей декору. Наприклад, екстер’єр «Книжкова полиця» у Канзас-Сіті складається з 22 книг, популярних серед мешканців міста.

Номер слайду 24

МЕЦЕНАТ — багатий покровитель наук і мистецтв, особа, що безкорисливо підтримує матеріально розвиток культури, освіти, гуманітарну сферу. МУРАЛ  — різновид монументально-декоративного малярства, що виконується безпосередньо на стіні. ФАКСИМІЛЕ  — друк твору, що графічно точно відтворює раніше випущене оригінальне видання або рукопис, підпис, малюнок тощо. Мистецька скарбничка

Номер слайду 25

Підсумок уроку В цифрову епоху значущість музеїв, галерей,бібліотек не зникає, бо як кіно не замінило театр, так слайд – шоу не замінить справжню картину. Тому люди в наш час відвідують ці культурно – освітні заклади не тільки заради пізнання певної інформації, а щоб зануритись в унікальну атмосферу знань і краси та збагатити свій духовний світ.

Номер слайду 26

Завдання:1. Створіть конспект за презентацією або підручником сторінка 180-191;2. Назвіть провідні художні музеї світу, складіть топ-10 музеїв України;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Буга Альбіна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Федоришин Тетяна Вікторівна
    Дякую. Гарна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Галюк Марина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
6 травня 2020
Переглядів
20741
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку