Презентація з теми "Управління державою" 5 клас НУШ

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із поняттями «Конституція», «демократія», «вибори»; розповісти про тих, хто здійснює державну владу в Україні; ознайомити учнів з тим, що Конституцій формально немає в 7 країнах, але в кожній з них є закони, на яких ґрунтується державне право; розвивати спостережливість, пам’ять, логічне мислення; виховувати любов до Батьківщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Управління державою.

Номер слайду 2

Завдання: Ознайомтесь із змістом «хмаринки», зміст який слів ви вже знаєте та можете пояснити.

Номер слайду 3

Згадайте:- про існування яких законів вам відомо?- хто, на вашу думку, здійснює державну владу в Україні?- чи відбуваються вибори у нашій державі?Чи знаєте ви, що… Запорозька Січ вважається однією із перших демократичних держав у світі; - Конституцій не мають 7 країн (Великобританія, Нова Зеландія, Швеція, Канада, Ізраїль, Сан-Марино), але в кожній з них є закони (правові акти), на яких ґрунтується державне право? Такі закони називаються «некодифікованими конституціями».

Номер слайду 4

«Демократія - це не влада більшості, а захист меншості». Альберт Камю, французький письменник і мислитель

Номер слайду 5

Ще у прадавні часи люди об’єднувались у спільноти. Саме тоді вони зрозуміли, що порядок, спокій і внутрішню стабільність можуть забезпечити правила, яких повинні дотримуватися всі. Спочатку такі правила поведінки були усними і називалися звичаями. Згодом особи, які представляли державу, вирішили записувати найголовніші загальнообов’язкові правила, оприлюднювати і карати за їх невиконання. Так з’явилися закони. Чи потрібні закони для суспільства?Перші писані закони, які дійшли до нас, походять із міста Вавилона. Цар Хаммурапі наказав витесати їх на величезній кам’яній брилі і поставити на центральному майдані міста, щоб усі знали закони, дотримувалися їх і не уникали відповідальності за порушення. Це відбулося майже 4 тисячі років тому.

Номер слайду 6

Закони ухвалюють спеціальні законодавчі органи держав (Парламент, Сейм, Кнесет, Державна Дума, Конгрес) за чіткою процедурою і публікують у вигляді належно оформлених документів. Найголовніші питання існування держав регулює їхній Основний Закон, який називають Конституцією (латиною це слово означає «установлення», «устрій», «порядок»). Основним законом нашої України – КОНСТИТУЦІЯ. Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року Верховною радою України.

Номер слайду 7

Конституція - це основний і головний закон будь-якої держави, він передбачає проголошення прав і свобод громадян та їх гарантію.

Номер слайду 8

У Конституції закріплено загальні засади державного ладу, права та обов’язки людини, територіальний устрій, систему відносин між органами державної влади, їх повноваження і порядок формування, основи місцевого самоврядування. Жоден закон, жоден інший документ, ухвалений для виконання закону, не може суперечити Конституції, за цим стежить Конституційний Суд України.

Номер слайду 9

Працюємо з джерелом, Конституцією України – основним законом нашої держави!!!Стаття 5. Україна є республікою. Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. На основі документу, спробуйте сформулювати визначення поняття «республіка»

Номер слайду 10

Респу́бліка (від лат. res publica - справа громади) - форма державного правління, за якої верховна влада у державі (суверенітет) належить Народу, а верховні органи державної влади обираються на певний термін, з окресленими Законом повноваженнями; існує поділ влади на гілки: законодавчу, виконавчу, судову.

Номер слайду 11

Органи державної влади

Номер слайду 12

В Україні посада Президента не належить до жодної з гілок влади. Перебуваючи на посту глави держави, особа, обрана Президентом України, представляє державу на міжнародній арені. Тобто виступає від імені держави, є гарантом державного суверенітету і територіальної цілісності. Главу держави обирають громадяни України на 5 років і не більше, ніж на два терміни поспіль.

Номер слайду 13

Визначіть повноваження: Верховна Рада України. Кабінет Міністрів України. Конституційний Суд України. Ухвалює закони. Організовує виконання законів. Захищає права, охороняє закон. Представляє державу на міжнародній арені, є гарант суверенітету, територіальної цілісностіПрезидент

Номер слайду 14

Кому, на вашу думку, належить влада у нашій державі?Як це відбувається?ВИБОРИ - спосіб формування органів влади: Президента народних депутатів Органів місцевого самоврядування. РЕФЕРЕНДУМ - спосіб ухвалення важливих питань шляхом всенародного голосування.

Номер слайду 15

Такий державний лад називають демократичним (від слова «демократія», що в перекладі з грецької означає народна (демос) влада (кратос))Отож пам’ятайте, що вибори та референдуми надзвичайно важливі в демократичному суспільстві, бо саме так народ управляє державою. А держава через обраних народом представників покликана діяти в інтересах народу, для його комфорту й добробуту.http://surl.li/lurfq. Фрагмент з 7:07 до 7:42

Номер слайду 16

Домашня робота Опрацювати матеріал підручника – § 5 Дати визначення поняттям: “Конституція”; “демократія”; “республіка”; “вибори”; “референдум”.3. Виконати онлайн-вправи за посиланнямhttps://wordwall.net/ru/resource/61395174https://wordwall.net/ru/resource/61397561https://wordwall.net/ru/resource/61396045

pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку