Презентація з теми: "Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції, СНІДу."

Про матеріал

Презентація з теми: "Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції, СНІДу."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Законодавство України у сфері протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу

Номер слайду 2

як убезпечитись від інфікування ВІЛ, гепатитами В і С

Номер слайду 3

Віл/снід: виклик людству. Відтоді, як було відкрито ВІЛ, минуло майже 30 років. за цей час епідемія ВІЛ/СнІДу охопила планету. найбільше постраждали регіони, які не спромоглися мобілізувати ресурси і політичну волю на подолання епідемії. Серед них — країни Центральної та Південної Африки. Нині вони платять дуже високу ціну за бездіяльність своїх урядів — мільйонижертв і економічний занепад, адже епідемія ВІЛ/СнІДу загрожує економікам цих країн не менше, ніж здоров’ю населення. останніми роками на мапі світу з’явилися нові гарячі точки епідемії: Індія, країни Східної Європи і Центральної Азії. на жаль, Україна належить до країн «нової хвилі», які найбільше потерпають від епідемії.на середину 2016 р. в Україні офіційно зареєстровано близько 290 тис. випадків ВІЛ-інфікування, майже 40 тис. українців померли від СнІДу. Та офіційну статистику з ВІЛ/СнІДу часто називають верхівкою айсберга, оскільки вона враховує лише тих, хто пройшов тестування на ВІЛ. Реальну кількість людей, які живуть з ВІЛ, і тих, хто помер від СнІДу, можна визначити лише приблизно. за оцінками експертів, в Україні інфіковані 1,63 % дорослого населення. Це означає, що епідемія набирає загрозливих масштабів. занепокоєння викликає той факт, що ВІЛ-інфекція виходить за межі вразливих груп і швидко поширюється статевим шляхом серед широких верств населення. якщо раніше ця інфекція асоціювалася зі споживачами ін’єкційних наркотиків і представниками секс-бізнесу, то сучасне «обличчя» ВІЛ/СнІДу — це переважно обличчя соціально благополучної молодої жінки та її дитини.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Витяг із Закону України «Про запобігання захворюванню на синдромнабутого імунодефіциту (СНІД) і соціальний захист населення» Стаття 9 Відомості про зараження тієї чи іншої особи вірусом імунодефіциту людини або захворювання на СНІД становлять службову таємницю, що охороняється законом. Передача таких відомостей дозволяється тільки законним представникам особи, медичним закладам, органам прокуратури, слідства, дізнання, суду й іншим органам і особам, передбаченим законодавством. Стаття 16Інфіковані вірусом імунодефіциту люди та хворі на СНІД зобов’язані:• уживати заходів щодо запобігання поширенню інфекції, передбачених інструкцієюта запропонованих лікарем; • повідомити осіб, які були з ними в статевих контактах до реєстрації факту інфікованості, про можливість їхнього зараження. Стаття 18 Не допускається відмова в прийнятті до лікувальних закладів, у наданні невідкладної медичної допомоги, ущемлення інших прав осіб на підставі тільки того, що вони є вірусоносіями або хворими на СНІД, так само як ущемлення прав рідних і близьких інфікованого.

Номер слайду 9

окрім загальних прав і свобод, віл-позитивні діти мають також право на: • відшкодування збитку, пов’язаного з обмеженням їхніх прав, що мало місце внаслідок поширення інформації про факт зараження цих осіб вірусом імунодефіциту людини;• безкоштовне забезпечення ліками, необхідними для лікування будь-­якого наявного вних захворювання, засобами особистої профілактики й на психологічно-­соціальну підтримку;• безоплатний проїзд до місця лікування й у зворотному напрямку за рахунок лікувальної установи, яка видала направлення на лікування;• користування ізольованою житловою кімнатою.

Номер слайду 10

Додаткові права, передбачені для батьків віл-позитивних дітей або для осіб, що їх замінюють: • спільне перебування в стаціонарах із дітьми віком до 14 років зі звільненням від роботи й оплатою допомоги з тимчасової непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною;• збереження за одним із батьків, у випадку його звільнення з роботи у зв’язку з доглядом за хворою дитиною віком до 16 років, безперервного виробничого стажу, за умови повернення на роботу по досягненні дитиною 16­річного віку;• матері, що мають ВІЛ­-позитивних дітей у віці до 16 років чи хворих на СНІД, мають право на одержання щорічної відпустки в літній або інший зручний час. У випадку відсутності матері й виховання такої дитини батьком або іншою особою це право надається зазначеним особам.

Номер слайду 11

А Як ти думаєш?Об’єднайтесь у групи та розгляньте ситуації, у яких люди не дотримуються виконання статей Закону України «Про запобігання захворюванню на СНІД і соціальний захист населення». Змоделюйте наслідки, які можуть спричинити порушення кожної з цих статей Закону, і дайте відповідь на запитання: «Яку відповідальність можуть понести порушники цього Закону?»Ситуація 1. Мешканці будинку дізналися від працівника медичного закладу про те,що їхній сусід ВІЛ­-позитивний. Ситуація 2. ВІЛ-­позитивна жінка, яка знала про свій статус, не повідомила про цемалознайомому чоловікові, а вступила з ним у незахищені статеві стосунки. Ситуація 3. У дружини ВІЛ­-позитивного чоловіка почалися перейми, а акушеркамедамбулаторії відмовилася приймати пологи. Ситуація 4. Батьки дізналися від учителів школи, що в їхньому класі навчається. ВІЛ­-позитивна дитина. Ситуація 5. ВІЛ­-позитивний хлопець, дізнавшись про свій статус, почав вступатив незахищені статеві стосунки з багатьма дівчатами, щоб свідомо інфікувати їх ВІЛ.

Номер слайду 12

Стигма і дискримінація віл-позитивних

Номер слайду 13

Люди з віл мають усі права громадянина на:

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Крейдун Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Поліщук Н.М.)
Додано
8 березня 2021
Переглядів
4170
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку