Презентація з української літератури у 5 класі з теми «Людська доброта й жорстокість,

Про матеріал
Презентація на тему "Людська доброта й жорстокість, милосердя та справжня турбота про природу в оповіданні Є.Гуцала “Сім’я дикої качки”. Сприяє розвитку вмінь давати особистісну оцінку прочитаному на основі читацьких вражень та авторської позиції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Євген Гуцало “ Сім’я дикої качки”. Людська доброта й жорстокість, милосердя та справжня турбота про природу.

Номер слайду 2

“Усмішка по колу”

Номер слайду 3

На сьогоднішньому уроці я…

Номер слайду 4

Цілі й ключові завдання уроку: ознайомити з життям і творчістю письменника; дослідити, як у творі на прикладі героїв оповідання зображена людська доброта й жорстокість; розвивати вміння самостійно характеризувати героїв твору; виразно читати та добирати цитати на підтвердження власних думок; давати оцінку поведінці та вчинкам героїв, робити висновки; виховувати доброту, милосердя, любов до природи, відповідальність за свої вчинки.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Не всяка стежечка без спориша, не в кожної людини добра душа. Народна мудрість

Номер слайду 7

Зрубав одне дерево-посади троє. Доглядай землю плідну, як матір рідну. Не псуй джерела-онуки прокленуть.

Номер слайду 8

Добро – чуйне, дружнє ставлення до людей, готовність до добрих вчинків. Зло - почуття й усвідомлення людиною своєї здатності чинити шкоду.

Номер слайду 9

Євген Гуцало (1937 – 1995)

Номер слайду 10

Сім'я – група людей, що складається з чоловіка, жінки, дітей та інших близьких родичів, які живуть разом.

Номер слайду 11

Свійська качка – яка живе при людях, не дика, вона звикла до людини; приручена. Дика качка – яка перебуває у первісному природному стані, живе на волі. Не приручена, на відміну від свійської.

Номер слайду 12

Релаксація

Номер слайду 13

Ідея твору - засудження жорстокості, байдужості, бездумного ставлення людини до природи, своїх вчинків, заклик до доброти, милосердя.

Номер слайду 14

Проблеми твору: охорона й збереження природи; дружба; совість і сором; активний захист добра.

Номер слайду 15

Пам’ятка “Як стати добрим” ПОСПІШАЙ РОБИТИ ДОБРО. ЗА ДОБРО ДОБРОМ СПІШИ ВОЗДАТИ – МУДРІСТЬ ЗАВШЕ ДОБРОЮ БУЛА. ЩОБ БУТИ ДОБРИМ, ВИЯВЛЯЙ СПІВЧУТТЯ БЛИЖНЬОМУ. ЩОБ ЖИТТЯ БУЛО ЩАСЛИВИМ, КОЖЕН ДЕНЬ РОБИ ДОБРІ СПРАВИ. ДОБРЕ ДІЛО ТЕ, ЩО ВИКЛИКАЄ ПОСМІШКУ НА ОБЛИЧЧІ ІНШОЇ ЛЮДИНИ. ДОБРОТА – НАЙБІЛЬШЕ ДОСЯГНЕННЯ ЛЮДИНИ.

Номер слайду 16

Підведення підсумків уроку

Номер слайду 17

Рефлексія Закінчи речення: Завдяки уроку дізнались про… Мені хочеться вірити, що… Найбільший успіх - це… Найбільші труднощі відчули… На наступних заняттях хочу… Настрій на уроці був.. Я ніколи не буду… Я буду старатися…

Номер слайду 18

Завдання додому Обов'язкове: Підготувати власну версію подальшого розвитку подій твору (усно). За бажанням: А) Намалювати ілюстрації до твору. Б) Написати твір-мініатюру на одну з тем: «Земля буде такою, якими будуть люди», «Людина – природи вершина», «Добрі вчинки моїх товаришів».

Номер слайду 19

Бережіть природу, любі діти, Я до цього все життя вас закликаю. Хто байдуже ставиться до неї, Той у грудях серденька не має. А якщо його немає в грудях, До природи він байдужий буде. Пам'ятаймо це і я, і ти, Маймо в серці зерна доброти. Ці зернятка будуть проростати, Спів почуєте душі своєї. Про природу станете ви дбати, Вірним другом будете для неї. Л.Українка

ppt
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
1551
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку