Презентація з української мови на тему: "Види речень"

Про матеріал

Презентація з української мови на тему: "Види речень" є чудовим демонстраційно-наочним матеріалом під час вивченння синтаксису. В презентації лаконічно та доступно подано матеріал з вказаної теми, який можна використовувати на уроках української мови під час вивчення навчального матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: вчитель української мови та літератури Іващенко Оксана Леонідівна

Номер слайду 2

МІСТЯТЬ ПОВІДОМЛЕННЯ МІСТЯТЬ ЗАПИТАННЯ МІСТЯТЬ ЗАКЛИК, НАКАЗ, ПРОХАННЯ Що я можу? В.Сосюра. Менше говори – більше вчуєш. Правда кривду переважить. Види речень за метою висловлювання розповідні питальні спонукальні

Номер слайду 3

Види речень за емоційним забарвленням окличні неокличні РОЗПОВІДНІ, ПИТАЛЬНІ, СПОНУКАЛЬНІ РЕЧЕННЯ, ЩО ВИРАЖАЮТЬ ЕМОЦІЙНІ ПЕРЕЖИВАННЯ І ВИМОВЛЯЮТЬСЯ З ОКЛИЧНОЮ ІНТОНАЦІЄЮ РОЗПОВІДНІ, ПИТАЛЬНІ, СПОНУКАЛЬНІ РЕЧЕННЯ, ЩО НЕ ВРАЖАЮТЬ ОСОБЛИВИХ ПЕРЕЖИВАНЬ І ВИМОВЛЯЮТЬСЯ СПОКІЙНИМ ТОНОМ На злодієві шапка горить! Друзі пізнають в біді.

Номер слайду 4

ОДНА ГРАМАТИЧНА ОСНОВА ДВІ І БІЛЬШЕ ГРАМАТИЧНИХ ОСНОВ прості складні Види речень за будовою Одна бджола мало меду наносить. Згода будує, а незгода руйнує.

Номер слайду 5

ДВА ГОЛОВНИХ ЧЛЕНИ - ПІДМЕТ І ПРИСУДОК ОДИН ГОЛОВНИЙ ЧЛЕН - ПІДМЕТ АБО ПРИСУДОК двоскладні односкладні Види речень за складом граматичної основи Один цвіт не робить вінка. Не зневажай навчанням змолоду.

Номер слайду 6

Є ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ ДРУГОРЯДНИХ ЧЛЕНІВ РЕЧЕННЯ НЕМАЄ поширені непоширені Види речень за наявністю другорядних членів речення Порожній млин і без вітру меле. Знання – сонце, книга - вікно.

Номер слайду 7

Є ВСІ НЕОБХІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ БРАКУЄ ОДНОГО АБО БІЛЬШЕ НЕОБХІДНИХ ЧЛЕНІВ, ЇХ МОЖНА ВІДВОРИТИ повні неповні Види речень за наявністю необхідних членів речення Птиця створена до літання, чоловік – до праці. Пташка радіє весні, дитина радіє матері.

Номер слайду 8

Аналізоване речення. Тип речення: за метою висловлювання (розповідне, питальне, спонукальне); за емоційним забарвленням (окличне, неокличне); за вираженням головних членів речення: двоскладне, односкладне (означено – особове, неозначено – особове, узагальнено – особове, безособове, інфінітивне, називне, слово – речення); за наявністю другорядних членів речення: поширені, непоширені; за повнотою: повне, неповне; за наявністю ускладнюючих засобів: неускладнене, ускладнене (звер-танням поширеним чи непоширеним, вставними словами (сполучен-нями слів, реченнями), однорідними членами речення, відокремленими означеннями, прикладками, обставинами, додатками, порівняль-ними зворотами, уточнювальними словами). Граматична основа. Аналіз членів речення. Схема синтаксичного розбору простого речення

ppt
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
11065
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку