Презентація за темою "Дихальна система людини"

Про матеріал
Презентація за темою "Дихальна система людини" до STEM уроку. Виріб - модель дихальної системи людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дихальна система людини. Створення моделі легенів людини

Номер слайду 2

Людина — це складний багатоклітинний організм. Для життя їй потрібні світло, тепло, вода, повітря та поживні речовини. Тіло людини має такі частини: голову, шию, тулуб, верхні та нижні кінцівки (руки й ноги).

Номер слайду 3

Розгляньте схему і дайте відповідь на питання

Номер слайду 4

Орган — це частина організму, яка виконує певну роботу. Наприклад, шлунок перетравлює їжу, легені забезпечують дихання. Організм людини складається з багатьох органів, різних за будовою, формою, призначенням. Кожен з них має незмінне положення в тілі. За розташуванням вирізняють зовнішні та внутрішні органи. До зовнішніх органів належать, наприклад, очі, ніс, шкіра, руки. Внутрішні органи розміщені всередині тіла. Це мозок, серце, легені, печінка тощо. Органи, які виконують в організмі спільну роботу, утворюють систему органів (наприклад, скелет і м’язи складають опорно-рухову систему). Усі органи та системи взаємопов’язані й утворюють єдине ціле.

Номер слайду 5

Розглянь зображення органів людини. Прочитай підписи.

Номер слайду 6

Розглянь рисунок, що демонструє будову дихальної системи людини. Прочитай назви органів дихання. Запам’ятай їхнє розташування в тілі людини. Назви, користуючись рисунком-схемою, органи дихання, розташовані в грудній клітці.

Номер слайду 7

Процес дихання забезпечує дихальна система. Для здоров’я органів дихання дуже важливою є чистота повітря, адже повітря — обов’язкова умова для життя людини. Разом з ним у наш організм надходить кисень. Людина вдихає повітря носом. У носовій порожнині воно частково очищується від пилу й мікроорганізмів та зігрівається. Далі повітря проходить крізь носоглотку, гортань, трахею і потрапляє в бронхи, а потім — у легеніТрахея за будовою нагадує трубку. У нижній частині вона розділяється на дві менші — бронхи, що розгалужуються, немов корені дерев. Кожен з бронхів з’єднується з однією легенею. Легені утворені з великої кількості маленьких пухирців. Під час вдиху свіже повітря заповнює ці пухирці й крізь їхні стінки потрапляє в кров. Кров «віддає» легеням вуглекислий газ, який людина видихає назовні. Дихання — це газообмін: організм людини отримує кисень і виводить вуглекислий газ.

Номер слайду 8

Ми вже знаємо, що кисень потрапляє в організм із повітрям, яке вдихають люди. А як відбувається сам процес дихання? Створімо сьогодні модель дивовижного органа людини — легенів!

Номер слайду 9

Практична робота Мета: повторити вивчене про дихальну систему людини; створити модель, що дає загальне уявлення про будову та роботу органів дихання. Обладнання та матеріали: шаблони органів, аркуш кольорового картону формату А4, дві пластикові трубочки з вигином, дві повітряні кульки, клейка стрічка завширшки 1–2 см, клей, ножиці.

Номер слайду 10

Хід роботи1. Підготуйте робоче місце та перевірте наявність потрібних матеріалів і обладнання. 2. Повторіть правила безпеки під час роботи з ножицями та клеєм. 3. Виріжте шаблони органів дихання.4. Виконайте дії, скориставшись фотоінструкцією.5. Подмухайте в трубочки. Спостерігайте, як повітря наповнює «легені»

Номер слайду 11

Приклейте «легені» на аркуш картону.

Номер слайду 12

Візьміть дві пластикові трубочки. З’єднайте їх клейкою стрічкою.

Номер слайду 13

Розігніть кінці трубочок урізнобіч.

Номер слайду 14

Уставте в повітряні кульки кінці трубочок та обмотайте їх клейкою стрічкою

Номер слайду 15

Розмістіть трубочки з кульками на картоні так, щоб їхні верхні частини виходили за край картону приблизно на 5 см, а повітряні кульки були розташовані посередині «легенів». Приклейте трубочки клейкою стрічкою до картону.

Номер слайду 16

Приклейте «ніс» і «рот»

Номер слайду 17

Сформулюйте висновки до практичної роботи, уставивши пропущене. Висновок 1. Повітря проходить в організмі певний шлях і потрапляє в __________________. Під час вдиху легені збільшуються в розмірі. Висновок 2. Створена модель дає загальне уявлення про будову __________________ системи людини й роботу органів __________________

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
26 серпня 2023
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку