Презентація "Зачинатель нової української літератури"

Про матеріал
У презентації "Зачинатель нової української літератури" зібрано матеріал про Івана Котляревського, про його життєвий та творчий шлях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

При народженні: Іван Петрович Котляревський Дата народження: 9 вересня 1769 Місце народження: Полтава Дата смерті: 10 листопада 1838 Місце смерті: Полтава Громадянство: Російська імперія Рід діяльності: педагогіка, дипломатія, поезія, драматургія Напрямок: сентименталізм, бурлеск Жанр: поема, п'єса

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Енеїда» (1798) «Москаль-чарівник» (1819) «Наталка-Полтавка» (1819) «Пісня на Новий 1805 год пану нашому і батьку князю Олексію Борисовичу Куракіну» Записи про перші дії російських військ у турецьку війну 1806 року (російською мовою) кантата «Малороссийский губернский общий хор» «Ода Сафо» — переклад на російську мову Размышления на евангелие от Луки, переведенные с французского сочинения аббата Дюкеня Екранізації

Номер слайду 8

За мотивами поеми «Енеїда» створено мультфільм Н. Василенко «Пригоди козака Енея» (1969), а в 1991 р. — «Енеїду» В. Дахна. За п'єсою «Наталка Полтавка» знято однойменні кінокартини в 1911, 1936 і 1978 рр. (телефільм), а за п'єсою «Москаль-чарівник» — стрічки 1909, 1911 і 1995 рр. Про нього знято фільм «Іван Котляревський» (1967, режисер О. Ігішев).

Номер слайду 9

невелика кількість дійових осіб вдало вибраний конфлікт напруженість і природність розвитку сюжету стрункість композиції органічно вмонтовані в текст пісні народна, індивідуалізована й гранично виразна мова гумор чіткість ідей рельєфно зримі образи

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Народна фразеологія: зварити каші, наварити киселя, злити кулю, дати швабу, дати перегону, дати хльору, видавити олію, залити за шкуру сала, вкрутити хвоста, посадити на лід, учинити ярміз, наброїти біди. Приказки і прислів'я: «Біда не по дерев'ях ходить, і хто ж її не скуштував? Біда біду, говорять, родить. Біда для нас — судьби устав! Еней в біді, як птичка в клітці; Заплутався, мов рибка в сітці; Терявся в думах молодець».

Номер слайду 16

Всю славу козацьку за словом єдиним Переніс в убогу хату сироти. І він пророкує Котляревському вічну славу: Будеш, батьку, панувати, Поки живуть люди, Поки сонце з неба сяє, Тебе не забудуть.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Всякому городу нрав і права, Всяка іміеть свой ум голова, Всякого прихоті водять за ніс, Всякого манить к наживі свій біс. («Наталка Полтавка») Де згода в сімействі, де мир і тишина, Щасливі там люди, блаженна сторона. («Наталка Полтавка») Буває щастя скрізь поганцям, А добрий мусить пропадать.(«Енеїда») Всякий, хто вище, то нижчого гне; Дужий безсильного давить і жме. . («Наталка Полтавка»)

Номер слайду 19

«Наша нація не тільки співає плачучи, а й сміється співаючи». Через пісню автор розкриває національні характери персонажів.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
4 липня 2022
Переглядів
631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку