Презентація "Загальна характеристика провідних тенденцій прози другої половини ХХ ст.

Про матеріал
Зарубіжна література (рівень стандарту), 11 клас, Волощук Євгенія.(Видавницто: Генеза)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика провідних тенденцій прози другої половини ХХ століття

Номер слайду 2

Мета: усвідомлення загальної картини розвитку всесвітньої літератури другої половини ХХ століття; формувати навички пізнавальної активності та складання опорних конспектів; виокремлення головного, систематизації літературних явищ; прагнення пізнання, любов до літератури; гуманістичний світогляд.

Номер слайду 3

ПЛАН 1. Історичне тло доби.2. Активний розвиток екзистенціалізму.3. Філософи та письменники-екзистенціалісти.4. Розквіт японської літератури.5. Розквіт латиноамериканського роману.6. Основні складові світової літератури другої половини ХХ століття

Номер слайду 4

«Література ніколи не була такою могутньою, гострою, напруженою як життя, а сьогодні і поготів. Щоб передати жорстокість життя, література мусить бути в тисячу разів жорстокішою, жахливішою…» Е. Йонеско

Номер слайду 5

Історичне тло доби Література другої половини ХХ ст. відчула вплив двох щойно завершених світових воєн. Півсвіту лежало в руїнах, кількість людських жертв вимірювалася мільйонами. Людство не могло оговтатися від шоку злочинів німецького нацизму й радянського сталінізму, що вплинуло на песимістичне сприйняття людьми дійсності.

Номер слайду 6

Друга світова війна розколола світ на два «полюси»: соціалістичний, очолюваний СРСР, і капіталістичний, лідером якого стали США. Така політична, економічна та культурна «двополюсність» позначилася на перебігу літературного та культурного процесів. В СРСР та країнах соціалізму активно насаджувався соціалістичний реалізм, а на Заході буяло розмаїття векторів культурно-літературного розвитку. Темою окремої розмови є література країн «третього світу» (тобто країн, що не входили до орбіти двох названих полюсів, і за вплив на які вони постійно змагалися).

Номер слайду 7

Тема війни в літературі Початок другої половини ХХ ст. ознаменований осмисленням гіркого досвіду світових воєн. У Німеччині таким осмисленням займалася література розрахунку з минулим. Яскравим явищем цієї літератури є творчість німецького письменника Генріха Белля. Свої думки він виклав в оповіданні «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа…», де головний герой замислюється над тим, а за що ж, власне, він воював і за які ідеали його понівечено.

Номер слайду 8

Серед письменників, які розробляли подібну тематику, був і видатний німецький драматург Бертольд Брехт. На ці теми він написав драми «Життя Галлілея» (1938-1939), «Матінка Кураж та її діти» та ін. Зокрема в драмі «Життя Галлілея» Брехт порушує проблему відповідальності вченого за свої відкриття. Генріх Белль Бертольд Брехт (1917-1985) (1898-1956)

Номер слайду 9

Активний розвиток екзистенціалізму Екзистенціалізм – напрям у філософії та літературі ХХ ст., що досліджує людину як унікальну духовну істоту, здатну вибирати власну долю. Основні риси:категорії абсурдності буття, страху, відчаю, самотності, страждання, смерті;особистість має протидіяти суспільству, державі, середовищу, ворожому «іншому», адже всі вони нав’язують їй свою волю, мораль, інтереси й ідеали;

Номер слайду 10

поняття «відчуженість» і «абсурдність» є взаємопов’язаними та взаємозумовленими;вища життєва цінність – особистість;існування тлумачиться як драма свободи;найчастіше застосовується прийом оповіді від першої особи

Номер слайду 11

Філософи та письменники екзистенціалісти(1905-1980)Французький письменник і філософ(1913-1960)

Номер слайду 12

Застосування параболи, алегорії, притчі – улюблений прийом письменників екзистенціалістів У середині ХХ ст. на перший план виходить алегоричність, інакомовність, параболічність літературних творів. Так, французький письменник Альбер Камю у романі «Чума» зобразив начебто епідемію цієї страшної хвороби в місті Орані. Насправді ж чума – це фашизм, світове зло.

Номер слайду 13

Ернест Хемінгуей(1899-1961) Інакомовлення, притчовість властиві й творчості відомого американського письменника Ернеста Хемінгуея. Саме глибокий філософський підтекст притаманний багатьом його творам, зокрема й повісті «Старий і море», де розмірковується про філософські засади життя, єдність і боротьбу людини з природою.

Номер слайду 14

Розквіт японської літератури З другой половии ХХ ст. у світовий культурний простір входить література Японії. Яка розвивалася за двома напрямками: Продовження національної традиції класичної японської літератури. Представник цього напряму – лауреат Нобелівської премії Ясунарі Кавабата. Запозичення здобутків європейської модерніської літератури. Представник цього напряму – Кобо Абе.

Номер слайду 15

Кобо Абе(1924-1993)Видатний японський письменник, драматург. Ясунарі Кавабата (1899-1972)Видатний японський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури

Номер слайду 16

Розквіт латиноамериканського роману. Прикметним явищем літературного процесу другої половини ХХ ст. є також активізація літератур країн «третього світу», зокрема вихід на авансцену світової літератури 1950-1960-х років роману й поезії Латинської Америки. У 1960-і роки період розквіту переживає латиноамериканський роман, який невдовзі здобув світове визнання. Розвивався новий творчий метод – магічний реалізм, що органічно поєднує реальність та фантастику. Активізовувались жанри роману-параболи та роману-міфу.

Номер слайду 17

Гарсіа Маркес. Габріель Гарсіа Маркес – колумбійський письменник-прозаїк, журналіст, видавець і політичний діяч; лауреат  ННобелівської премії з літератури 1982  року; яскравий представник «магічного реалізму»(1928 - 2014)

Номер слайду 18

Розмаїття жанрових форм в літературі другої половини ХХ століттяроман-парабола;Роман-міф;Роман-есе;Роман-щоденник;Роман-антиутопія;Література факту;Документальна література;Наукова фантастика;Новий роман. Переростання модернізму в постмодернізм

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Неллі Івануна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Полонська Тетяна Альбертiвна
    Дякую! Дуже зручна презенація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
6089
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку