Презентація "Заходи безпеки. Взаємозв’язок особистої і глобальної безпеки"."

Про матеріал
Дана презентація може бути використана при проведенні уроку основ здоров'я у 9 класі зі здобувачами освіти з порушеннями слуху. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заходи безпеки. Взаємозв’язок особистої і глобальної безпеки. Основи здоров’я9 клас Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Безпека – базова потреба людини. Доки людина не почувається безпечно, вона не може належним чином дбати про потреби вищого порядку – соціальні і духовні. Абсолютна безпека є категорією теоретичною.

Номер слайду 6

Проблеми безпеки взаємопов’язані, порушення балансу на певній сходинці ієрархії викликає збій на всіх рівнях. Тому кожен громадянин має бути відповідальним в особистій поведінці, ставленні до оточуючих, дотриманні правил індивідуальної безпеки.

Номер слайду 7

Від чого залежить безпека людиниІндивідуальний рівень безпеки залежить від самої людини: як вона вміє передбачати небезпеки і уникати їх, раціонально діяти у небезпечній ситуації, від її характеру й особистих якостей. Наприклад: оптимізм і віра у власні сили допомагають вижити в екстремальній ситуації, а така риса характеру, як поміркованість, — уникати зайвих ризиків. І навпаки, песимізм відбирає сили і надію, а звичка «ходити по краю» перетворює життя на суцільний екстрим.

Номер слайду 8

Проте в сучасному світі безпека кожної людини пов’язана також із національною та глобальною безпекою людства. Наприклад: забруднення навколишнього середовища, зміна клімату (глобальний рівень загрози) може призвести до техногенних катастроф і стихійних лих (національний рівень загрози), які своєю чергою спричинятимуть загрози кожній людині.

Номер слайду 9

Забруднення водойм і ґрунтів, а отже, питної води та продуктів харчування і повітря, може призвести до виникнення хвороб (особистий рівень загрози). Такий взаємозв’язок існує не тільки в природному і техногенному, а й у соціальному середовищі.

Номер слайду 10

Отже, у сучасному світі всі рівні безпеки взаємопов’язані.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Позитивний. Негативний. Задовільні побутові умови. Збалансоване харчування. Достатній рівень медичних послуг. Успішне навчання, ефективна праця, активний відпочинок. Високий культурний та духовний розвиток. Конструктивне розв’язання конфліктів. Психологічна врівноваженість. Здоровий спосіб життя. Прагнення вирішувати питання місцевої громади й держави. Високий рівень зайнятості людей. Високий рівень життя населення. Економічна стабільність. Незадовільні побутові умови. Незбалансоване харчування. Недостатній рівень медичного обслуговування. Низька рухова активність, перевтома. Низький культурний та духовний рівень розвитку. Непорозуміння, протистояння, сварки, конфлікти. Психологічна неврівноваженість, стреси. Поширення шкідливих звичок, кримінальні небезпеки. Байдужість до громадського життя. Високий рівень безробіття. Низький рівень життя населення. Економічна нестабільність. Чинники, що впливають на рівень суспільної безпеки:

Номер слайду 11

Заходи безпеки: Особистий рівень. Набувати навичок і додержуватися правил безпечної поведінки. Уміти діяти в разі виникнення небезпечної ситуаціїДодержуватися здорового способу життя. Уміти оцінювати ризики для здоров’я і життя в повсякденному життіНабувати й вдосконалювати навички самоконтролю, уміти керувати емоціями. Уміти надавати домедичну допомогу. Додержуватися моральних і етичних норм, загальнолюдських цінностей.

Номер слайду 12

{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Глобальний рівень. Узгоджувати спільні дії між державами та брати участь у міжнародних організаціях і програмах, щоб:зберегти мир на Земліпротидіяти загрозі тероризмуохороняти здоров’я людейохороняти навколишнє середовищераціонально використовувати природні ресурсистворювати безпечний інформаційний простір

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Техніка «Товсті/тонкі питання». «Тонкі» питання передбачають відповідь лише «так чи ні» Наприклад, так: хто…? Що…? Чи правда, що…? Чи правильно твердження, що…? Чи можливо, що…? Чи згідні ви з…? Як звати…? Яку назву має…?«Товсті» питання вимагають розгорнутої відповіді – з аналізом, синтезом, порівнянням, оцінкою. Наприклад: дайте три пояснення, чому…? Поясніть, чому…? Чому ви вважаєте, що…? В чому різниця між…? Як можна узагальнити наступні поняття…? Що буде, якщо…?

Номер слайду 15

Запитання-відповідь:1. Проаналізуйте схему «Чинники, що впливають на рівень суспільної безпеки» на с. 133. Наведіть приклади чинників, що підвищують рівень безпеки в суспільстві.2. Які чинники негативно впливають на рівень суспільної безпеки?3. Змоделюйте вплив чинників, що позитивно впливають на рівень суспільної безпеки, на безпеку і здоров’я людини (на вибір).4. За схемою «Заходи безпеки» на с. 133, 134 наведіть приклади заходів безпеки, що здійснюють держави на національному рівні.5. Як, на вашу думку, впливатиме моральний і духовний розвиток людини на рівень національної та глобальної безпеки? Доведіть на прикладі.6. Поясніть, чому безпеку вважають важливою потребою існування людини, суспільства і держави. Пригадайте приклади з художніх творів, кінофільмів, життєвих ситуацій, власного досвіду.

Номер слайду 16

Робота в парі або групі: Чи згодні ви, що від активної громадянської позиції кожної людини залежатиме не лише її особиста безпека? Чому так думаєте? Наведіть приклади. Обговоріть ваші відповіді.

Номер слайду 17

Моделюйте — набувайте життєвих навичок. Оцініть ризик для здоров’я і життя людини в наведених ситуаціях. Як діятимете ви? Які навички застосуєте?

Номер слайду 18

Висновок:

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯПрочитати § 27 Перейдіть за посиланням та пройдіть тестування:https://naurok.com.ua/test/bezpeka-yak-potreba-lyudini-vidi-i-rivni-zagroz-zahodi-bezpeki-177958.html

pptx
Пов’язані теми
Основи здоров’я, 9 клас, Презентації
Інкл
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку