Презентація заняття з батьками майбутніх першокласників «Батькам про темперамент»

Про матеріал
Психолого-педагогічна культура батьків основа збагачення виховного потенціалу сім'ї, найважливіший ресурс розвитку особистості дитини. Однією з умов ефективності формування психолого-педагогічної культури батьків є освоєння педагогами, нових форм взаємодії з сім’єю, а саме проведення батьківських зборів у вигляді тренінгу . Під час тренінгових занять батьки не тільки отримують педагогічні та психологічні знання, а ще вчаться їх застосовувати на практиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що необхідно знати батькам про темперамент?

Номер слайду 2

Вправа “Правила роботи групи” Cформулюйте та запишіть на ватмані правила роботи групи.

Номер слайду 3

Вправа “Очікування” Візміть стікери, напишіть на них свої очікування, прочитайте і приклейте їх у верхню частину символічного піскового годинника, зображеного на плакаті.

Номер слайду 4

Вправа “Мрія” Закінчіть фразу: « Я мрію …» Це – чудово!- додає група. Обговорення: Для чого ми проводили цю вправу?

Номер слайду 5

Міні-лекція “Темперамент дитини” Темперамент – індивідуальні особливості людини, що визначають динаміку перебігу її психічних процесів та поведінки. Темперамент – це те, з чим людина народжується, і те, що протягом життя не змінюється.

Номер слайду 6

Дитина-Сангвінік (сильний, урівноважений, рухливий) Позитивний, активний, легкий у спілкуванні . Йому до всього є діло, легко пристосовується до будь-якої ситуації, вирішує конфлікти. Легко включається в будь-яку діяльність, але також легко переключається на щось інше. Легко освоює вікові навички. Мова – виразна, жива, з мімікою і жестами. Рідко і недовго сумує.

Номер слайду 7

Дитина-флегматик (сильний, урівноважений, інертний) Все робить неквапливо, перевіреними способами. Цілком здатний довго і нудно робити щось одне, не відчуваючи при цьому втоми. Наполегливо йде до своєї мети, долаючи всі перешкоди. Свої рішення він не міняє, його складно переконати. Така дитина неймовірно стійкий до зовнішніх подразників. Всі вікові навички формуються у флегматика довго і з труднощами, але надовго і якісно.

Номер слайду 8

Дитина-холерик (сильний неврівноважений, з перевагою збудження) Рухливий, заводиться з півоберта, його енергія невичерпна. Борець, задирака, незважаючи на невдачі і труднощі, після кожного падіння встає і знову рухається до своєї мети, якщо йому це необхідно, але не завжди доводить почате до кінця, може кинути все заради чогось іншого, не менш цікавого. За вдачею командир, часто конфліктує з однолітками, хоча не може без них жити.

Номер слайду 9

Дитина-Меланхолік (слабкий, неврівноважений) Чутливі і ранимі. Легко відволікаються, швидко втомлюються. Чуйно реагують на гучні звуки, окрики … Всього бояться, особливо чогось нового, зміни обстановки, нових людей. Соромливі, боязкі, нерішучі. «Зациклюються» на власних невдачах, сприймають покарання як трагедію. Легко і часто ображаються.

Номер слайду 10

Визначте темперамент своєї дитини

Номер слайду 11

Як виховувати Сангвініка: Прагнути виробити у нього стійкі інтереси. Вчити завзятості, терпінню, вмінню доводити почате до кінця. Викорінювати недбалість і поверховість при виконанні завдань. Враховувати, що життєрадісність, товариськість і оптимізм сангвініка можуть стати джерелом його легковажності і непостійності.

Номер слайду 12

Як виховувати Флегматика: Виробляти допитливість, спонукати кмітливість і уяву, заохочувати його ініціативу. Вчити правильно розподіляти увагу і час при виконанні різних завдань. Вчити повніше виражати свої почуття: як бути добрим, як жаліти когось, радіти, засмучуватися, прищеплювати навички спілкування і розвивати комунікабельність.

Номер слайду 13

Як виховувати Холерика: Вчити обмірковувати свої рішення, оцінювати можливості. Виховувати наполегливість і стриманість, вчити володіти собою, гасити в зародку агресію. Вчити ввічливості і враховувати, що безпосередність холерика нерідко виливається в нетактовність. Не вмовляти, холерик не сприймає вмовляння, на відміну від вимог.

Номер слайду 14

Як виховувати Меланхоліка: Бути з ним ласкавіше, пом’якше. Не вимагати, а просити. Підтримувати і схвалювати. Підтримувати його самостійність, навчати долати сором’язливість, викорінювати невпевненість у собі. Допомагати і вчити позбавлятися від страхів. Не вимагати від меланхоліка того, що для нього нездійсненно.

Номер слайду 15

Загальні правила виховання Не пригнічувати дитину, а управляти її темпераментом. Враховувати не тільки мінуси, але і плюси типу темпераменту дитини . Не дратуватися через те, що дитина «не така», не лаяти дитини за її темперамент. Намагатися все-таки навчити дитину того, чого їй не вистачає.

Номер слайду 16

Вправа «Педагогічна ситуація»

Номер слайду 17

Вправа «Побажання» Поверніться до очікувань, які ви записали на початку тренінгу, і висловіть свої враження від роботи та спілкування. Якщо ваші очікування підтвердились, то переклейте стікер в нижню частину піскового годинника.

Номер слайду 18

Знання дорого коштує (притча)

ppt
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку