Презентація "Засоби захисту населення в надзвичайних ситуаціях"

Про матеріал
Дана презентація розкриває тему "Засоби захисту населення в надзвичайних ситуаціях"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСОБИ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ Підготував студент 1 курсу групи 1 АД 19\9 ЛДГІК Чертков Герман

Номер слайду 2

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЩОДО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ Принципи захисту населення в надзвичайних ситуаціях – це відправні начала, вимоги (позитивні зобов’язання), які ставляться до учасників суспільних відносин у сфері цивільного захисту, насамперед до суб’єктів забезпечення цивільного захисту (суб’єкти, що уповноважені захищати населення , території, навколишнє природне середовище і майно в умовах надзвичайних ситуацій), з метою забезпечення його (захисту) ефективності.

Номер слайду 3

Цивільний захист здійснюється за такими основними принципами: 1. Гарантування та забезпечення державою конституційних прав громадян на захист життя, здоров’я та власності.2. Комплексного підходу до вирішення завдань цивільного захисту.3. Пріоритетності завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров’я громадян.4. Максимально можливого, економічно обґрунтованого зменшення ризику виникнення надзвичаних ситуацій.5. Централізаії управління, єдиноначальності, підпорядкованості, статутної дисипліни Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, аварійно-рятувальних служб.6. Гласності, прозорості, вільного отримання та поширення публічної інформації про стан цивільного захисту, крім обмежень, установлених законом.7. Добровільності у разі залучення громадян до здійснення заходів цивільного захисту, пов’язаних з ризиком для їхнього життя та здоров’я.8. Відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування за дотримання вимог законодавства з питань цивільного захисту. 9. Виправданого ризику та відповідальності керівників сил цивільного захисту за забезпечення безпеки під час проведення аварійно-рятувальних та інших не відкладних робіт.

Номер слайду 4

ПОВІДОМЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ПРО ЗАГРОЗУ ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ПОСТІЙНЕ ІНФОРМУВАННЯ ПРО НАЯВНУ ОБСТАНОВКУ Повідомлення населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій полягає у своєчасному доведенні такої інформації до населення. Це оповіщення забезпечується шляхом: 1. Функціонування загальнодержавної, територіальних, місцевих автоматизованих систем централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, спеціальних, локальних та об’єктових систем оповіщення. 2. Централізованого використання телекомунікацйіних мереж загального користування, у тому числі мобільного рухомого звязку, відомчих телекомунікаційних мереж і телекомунікаційних мереж суб’єктів господарювання в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів країни, а також мереж загальнонаціонального, регіонального та місцевого радіомовлення і телебачення та інших технічних засобів передавання (відображення) інформаії.3. Автоматизаії процесу передачі сигналів і повідомлень про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій .4. Функціонування на об’єктах підвищеної небезпеки автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення.5. Організаційно-технічної інтеграції різних систем централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій та автоматизованих систем раннього виявлення надзвичаних ситуацій та оповіщення. 6. Функціонування в населених пунктах, а також місцях масового перебування людей сигнально-гучномовних пристроїв та електронних інформаційних табло для передачі інформаії з питань цивільного захисту.

Номер слайду 5

Доведення сигналів, повідомлень про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій до населення, а також інформування здійснюється через: ПАТ«Національна суспільна телерадіокомпанія країни», державні і публічні телерадіокомпанії, комунальні, громадські та інші телерадіоорганізаії незалежно від форми власності з використанням їх телемереж та мереж ефірного радіомовлення із супроводженням інормації жестовою мовою та/або субтитруванням, якщо вона є голосовою, і аудіокоментуванням, якщо вона є візуальною. Операторів телекомунікацій із залученням телекомунікаціних мереж загального користування (телефонний зв’язок, текстові повідомлення) Інтернетресурси сайти, соціальні мережі. Для передачі сигналів та повідомлень оповіщення використовуються сигнально-гучномовні пристрої, у тому числі встановлені на транспортних засобах, що залучаються для оповіщення, електронні інформаційні табло, електросирени та інші технічні засоби. Тривалість звучання повідомлень, що передаються технічними засобами мовлення, повинна становити не менше п’яти хвилин, у разі потреби вони повторюються через кожні 10-15 хвилин.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

м. БУДОВА ЗАСОБІВ НДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ Протигаз ГП - 5 Складається з двох частин:

Номер слайду 8

За наказом Міністерства оборони країни від 19.02.2018 р. у Збройних Силах країни почав використовуватися загальновійськовий протигаз ЗВП - 01 У

Номер слайду 9

Респіратор Р - 2

Номер слайду 10

Загальновійськовий захисний комплект 33 (К)

Номер слайду 11

Укриття людей у захисних спорудах, медичний, радіаційний та хімічний захист , евакуація населення з небезпечних районів. До захисних споруд цивільного захисту належать:- сховище -герметична споруда для захисту людей, у якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на людей небезпечних факторів, які виникають унаслідок надзвичайної ситуації, воєнних бойових дій та терористичних актів.протирадіаційне укриття (ПРУ) - негерметична споруда для захисту людей, у якій створюються умови, що виключають вплив на людей іонізуючого опромінення в разі радіоактивного забруднення місцевості. швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту (ШСЗСЦЗ) - захисна споруда, що зводиться зі спеціальних конструкцій за короткий час для захисту людей від дії засобів ураження в особливий період.

Номер слайду 12

За місткістю сховища можна умовно розділити на такі види:сховища малої місткості (15-600 осіб); сховища середньої місткості (600-2000 осіб); сховища великої місткості (понад 2000 осіб). За місцем розташування сховища можуть бути вбудовані та окремо розташовані. Вбудовані сховища розташовані в підвальних поверхах будинків.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Медичний захист і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення включає :- надання медичної допомоги постраждалим унаслідок надзвичайних ситуацій, а також рятувальникам та іншим особам, які залучалися до виконання аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, гасіння пожеж проведення їх медикопсихологічної реабілітації. Медична допомога населенню забезпечу ється службою медицини катастроф. -планування і використання сил та засобів закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності.- своєчасне застосування профілактичних медичних препаратів та проведення санітарно-протиепідемічних заходів контроль за якістю та безпекою харчових продуктів і продовольчої сировини, питної води та джерелами водопостачання.- завчасне створення і підготовку спеціальних медичних формувань.-утворення в умовах надзвичайних ситуацій необхідної кількості додаткових тимчасових мобільних медичних підрозділів або залучення додаткових закладів охорони здоров’я.накопичення медичного та спеціального майна і техніки. підготовку та перепідготовку медичних працівників з надання екстреної медичної допомоги. навчання населення способів надання домедичної допомоги та правил дотримання особистої гігієни ; здійснення заходів з метою недопущення негативного впливу на здоров’я населення шкідливих факторів навколишнього природного середовища та наслідків надзвичайних ситуацій, а також умов для виникнення і поширення інфекційних захворювань; проведення моніторингу стану довкілля, санітарногігієнічної та епідемічної ситуації. санітарну охорону територій та суб’єктів господарювання в зоні надзвичайної ситуації. здіснення інших заходів, пов’язаних з медичним захистом населення, залежно від ситуації, що склалася . Здійснення заходів медичного захисту населення покладається на суб’єктів забезпечення цивільного захисту.

Номер слайду 15

Серед засобів надання першої допомоги на об’єктах підвищеної небезпеки, під час роботи на хімічно небезпечному об’єкті чи в умовах можливого радіоактивного зараження застосовують аптечку індивідуальну, індивідуальний протихімічний пакет ІПП – 8 і пакет перев’язний індивідуальний.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Радіаційний та хімічний захист - це комплекс заходів цивільного захисту, спрямованих на запобігання або послаблення дії іонізуючого випромінювання, небезпечних хімічних речовин та /або бойових отруйних речовин. Режим радіаційного захисту - це порядок дій людей, що виявилися в зоні радіоактивного зараження, і порядок вживання засобів і способів їх захисту, що передбачають максимальне зменшення можливих доз опромінення. Евакуація - організоване виведення чи вивезення із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження населення, якщо виникає загроза його життю або здоров’ю, а також матеріальних і культурних цінностей, якщо виникає загроза їх пошкодження або знищення. Евакуація проводиться на державному, регіональному, місцевому або об’єктовому рівні.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Порядок дій в умовах особливого періоду, під час артилерійського обстрілу, у натовпі, у разі виявлення підозрілого предмета. Особливий період - період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил країни, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами країни свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності країни, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в країні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізаії, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Номер слайду 20

Дії населення під час артилерійського обстрілу- Не панікувати. Лягти на землю, закривши голову руками. На відкритій місцевості укриттям може бути який-небудь рів або яма в землі, які захистять від осколків. Слід уникати перебування біля різноманітної техніки під час артилеріського обстрілу. Також потрібно відійти далі від автомобілів, вибухо- та пожежонебезпечних об’єктів. Перечекати артилерійський обстріл щільно закривши вуха руками та з дещо відкритим ротом це врятує від контузії в разі близького розриву снаряду.

Номер слайду 21

Порядок дій у натовпі Натовп може утворюватись у місцях великого скупчення людей (стадіон, концертний зал тощо)

Номер слайду 22

- Виконувати всі вказівки команди працівників стадіону. Зателефонувати до правоохоронних органів за номером 102, указавши місце, (адресу) надзвичайної ситуації. Дотримуватися загальної швидкості руху натовпу. Зняти із себе у разі можливості довгий, занадто вільний, з металевими деталями одяг, а також усе, що може стиснути шию (шнурівку куртки, краватку, шарф, медальон на шнурку, коштовності, біжутерію) Зігнути руки в ліктях, кулаки спрямувати вгору або зчепити долоні в замок перед грудьми - так ви зможете захистити грудну клітку. Спробувати вибратися з натовпу разом з людьми, які ведуть себе спокіно. Не намагатися чинити опір стихійному руху натовпу, чіплятися за стіни, ліхтарні стовпи, дерева тощо. Упевнено триматися на ногах. Якщо з вами дитина, посадити її на плечі та просуватися далі. Вибратися в безпечне місце, оглянути територію навколо себе, оцінити ситуацію та залишатися там для отримання домедичної та екстреної медичної допомоги у разі потреби. По змозі та в разі наявності необхідних знань і навичок надати домедичну допомогу постраждалим.

Номер слайду 23

Порядок дій у разі виявлення підозрілого предмета Якщо ви виявили підозрілий предмет, який може бути вибуховим пристроєм, то його категорично забороняється чіпати, відкривати, пересувати. Негано припинити будь-які дії в місці його виявлення. Поінформувати про нього інших осіб, які перебувають поруч, у разі можливості забезпечити їх евакуацію з небезпечної території. По можливості позначити або огородити місце перебування. Повідомити про небезпечну знахідку будь-який місцевий орган виконавчої влади, чергові служби правоохоронних органів за номером 102, надавши інформаію про характерні ознаки ймовірного вибухового пристрою. Обов’язково дочекатися прибуття представників правоохоронних органів, перебуваючи на безпечній відстані від місця знахідки. У разі залишення підозрілого предмета невідомою особою, свідком чого ви стали, максимально запам’ятати її зовнішність, одяг, а якщо особа користувалась автотранспортом, марку автомобіля та його номерні знаки.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
13847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку