Презентація "Застосування дидактичного матеріалу та ігрових методів на уроках біології"

Про матеріал
Дана методична розробка рекомендована для роботи з учнями 8 - 9 класів. Вона містить приклади дидактичних матеріалів та розробок ігрових методів роботи з учнями. Ці матеріали можна ефективно використати під час уроків біології та позакласних заходів. Запропоновані автором завдання сформовані на розвиток та концентрацію уваги, пам'яті учнів, удосконалення творчих здібностей, критичного мислення.
Перегляд файлу

image
Методичний кабінет

 

Схвалено методичною радою Мирогощанського  ліцею Мирогощанської сільської ради (протокол номер  3 від 21 січня 2022 року).

 

 

 

Застосування дидактичного матеріалу та ігрових методів на уроках біології Методична розробка – Мирогоща, 2021 - 39 сторінок.

Автор Білоус Валентина Миколаївна, вчитель біології Мирогощанського ліцею. Мирогощанської сільської ради Дубенського району Рівненської області в селі Мирогоща

 

 

 

 

 

 

 

 

Дана методична розробка рекомендована для роботи з учнями 8 - 9 класів. Вона містить приклади дидактичних матеріалів та розробок ігрових методів роботи з учнями. Ці матеріали можна ефективно використати під час уроків біології та позакласних заходів. Запропоновані автором завдання сформовані на розвиток та концентрацію уваги, пам'яті учнів, удосконалення творчих здібностей, критичного мислення.

Зміст

1.     Вступ…………………………………………………………………....4

2.     Основна частина……………………………………………………….8

2.1    Опис  прийомів і методів інтерактивного навчання…………….8

2.2    Дидактичні ігри, як один із методів дидактичного навчання….10

3.     Дидактичні ігри………………………………………………………..11

3.1    Зразки дидактичних ігор для 8 класу з QR кодами……………....13

3.2    Зразки дидактичних ігор для 9 класу………………....………….16

4.     Висновок ………………………………………………………………24

5.     Література ……………………………………………………...….......25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

   Інтерактивні методи навчання на сьогодні є актуальним способом роботи викладача в аудиторії, тренера в групі та педагога в будь-якому освітньому закладі. Інтерактивні методи навчання, на відміну від традиційних, базуються на активній взаємодії учасників навчального процесу, при цьому основна вага надається взаємодії слухачів між собою. Такий підхід дозволяє активізувати навчальний процес, зробити його більш цікавим та менш втомлюваним для учасників.

Актуальність, суть та мета інтерактивного навчання

Зміни життя в сучасному світі вимагають і змін мети та призначення сучасної освіти. Знижується функціональна значущість і привабливість традиційної організації навчання, передача «готових» знань від викладача  до слухача перестає бути основним завданням навчального процесу.

Важливо викликати інтерес до навчальної теми, перетворювати  аудиторію пасивних спостерігачів на активних учасників заняття. Якщо викладач у своїй роботі буде використовувати активні форми та методи навчання то це важливе питання буде вирішеним саме собою. Активні форми навчання будуються на інтерактивних методах , коли існує взаємозв’язок не лише між викладачем  і слухачем, а й між слухачами у навчанні. Викладач частіше виступає у ролі.

Основна характеристика “Інтерактива”

·        Це спеціальна форма пізнавальної діяльності;

·        Навчальний процес організовано так, що практично всі слухачі заохочені до процесу пізнання, вони мають можливості розуміти і рефлектувати з приводу того, що вони знають і думають;

·        Має бути атмосфера доброзичливості, взаємопідтримки – форма кооперації та співпраці;

·        На занятті організується індивідуальна, парна, групова робота;

·        Застосовуються дослідницькі процеси, ділові гри, робота з документами, різними джерелами інформації, використовувати творчі завдання.

Задачі, які можна розв’язати одночасно:

-                      розвиток комунікативних умінь і навичок;

-                      емоційний контакт між слухачами ;

-                      вчитесь працювати у команді, прислухатись до думки свого товариша;

-                      знімає нервове навантаження слухачів, дає можливість змінювати форми їх діяльності, переключати увагу на вузлові питання теми.

Інтерактивні методи захоплюють слухачів, пробуджують в них інтерес та мотивацію, навчають самостійному мисленню та діям.

Суть інтерактивного навчання

Інтерактивне навчання — це діалогове навчання, яке заперечує домінування як одного виступаючого, так і однієї думки над іншою.

Інтерактивне навчання має на меті:

·        створення умов для залучення всіх слухачів до процесу пізнання;

·        надання можливості кожному слухачеві розуміти і рефлексувати з приводу того, що він знає і думає;

·        вироблення життєвих цінностей;

·        створення атмосфери співпраці, взаємодії;

·        розвиток комунікативних якостей і здібностей;

·        створення комфортних умов навчання, які б викликали у кожного слухача відчуття своєї успішності, інтелектуальної спроможності, захищеності, неповторності, значущості.

      

Інтерактивне навчання передбачає:

·        моделювання життєвих ситуацій;

·        вирішення творчих завдань;

·        спільне розв'язання проблем тощо.

 Що ж дає впровадження методів інтерактивного навчання різним суб'єктам навчального процесу?

         В ході діалогового навчання слухачі вчаться критично мислити, розв’язувати складні проблеми на підставі аналізу обставин і відповідної інформації, приймати продумані рішення, приймати участь у дискусіях, спілкуватися з іншими людьми. Для цього на заняттях організується індивідуальна, парна і групова роботи, застосовуються  дослідницькі проекти, рольові ігри, йде робота з документацією різними джерелами інформації.

Під час переходу до інтерактивних форм навчання в біології змінюється, насамперед, ставлення дітей до предмета, приводиться в дію основний закон засвоєння знань: сприйняття – осмислення –

запам’ятовування – практичне  застосування. Ефективність засвоєння знань залежить від активності учасників процесу навчання, адже,  важливо коли учень не просто прослуховує матеріал, а й сам активно працює – намагається знайти логічне пояснення того чи іншого явища й пояснити товаришу свою точку зору. Ось це і є найголовніша мета інтерактивного навчання. Набагато важливіше навчити учнів мислити, аналізувати, робити висновки, ніж просто розповісти їм новий матеріал.

Виходячи з вищезазначеного, я прийшла до висновку,  що необхідно якомога частіше використовувати різні інтерактивні вправи як під час вивчення нового матеріалу, так і при його закріпленні чи повторенні.

        Окремі теми курсу біології дають можливість провести урок   у формі циклу інтерактивних вправ. На окремих етапах уроку використовуються різні інтерактивні вправи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Основнв частина

2.1 Опис  прийомів і методів інтерактивного навчання

На уроці доцільно використовувати різноманітні форми і методи організації роботи учнів, що дозволяють розкрити  зміст їх суб`єктивного досвіду  із запропонованої теми. Продумувати чергування видів робіт, типів завдань для зниження стомлюваності учнів. Заохочувати учнів до висловлювання  оригінальних ідей і гіпотез.

Важливе місце в особистісно орієнтованому навчанні посідають інтерактивні („inter”- взаємний, „act”- діяти) технології. Відмінність  між ними і звичними організаційними формами полягає  у

спрямованості  навчальної діяльності первинної групи на досягнення спільної мети. Залежність загального успіху від внеску кожного, усуває конкуренцію всередині групи, змушує  її учасників слухати один одного, доводити, сперечатися, враховувати різні думки  і пропозиції  щодо розв`язання проблеми, навчатись самому й навчати інших, логічно висловлюватися.

Сучасна методика нагромадила багатий арсенал прийомів інтерактивного навчання від найпростіших  («Робота в парах», «Ротаційні (змінні) трійки», «Карусель», «Мікрофон»)  до складних («Мозковий штурм», «Мозаїка», «Аналіз ситуації»), а також імітаційні ігри, дискусії, дебати. Використання інтерактивних методів не самоціль, а засоби створення атмосфери доброзичливості  й порозуміння,  налаштувати учнів на успіх, виявити здібність до творчості.

Систематичне засвоєння інноваційних форм і методів  роботи  дасть змогу вчителеві успішно розв`язати порушені проблеми.   Для цього треба:

ü визначити рівень підготовленості класу до сприйняття тієї чи іншої технології;

ü провести достатню попередню підготовку;

ü забезпечити послідовність в освоєнні учнями певних прийомів роботи;

ü дати учням інструктивні матеріали.

 

В середовищі «учень – учень – вчитель» пропонують виділити ігрові та неігрові інтерактивні методи навчання.

          Ігрові інтерактивні методи навчання включають: імітаційні методи, до яких відносяться:рольові ігри 9 ігри-драматизації і рольовіі дискусії); навчальні ділові ігри (операційні та імітаційні ділові ігри). Неімітаційні ігрові інтерактивні методи навчання представлені: дослідницькими діловими іграми; кейс-методами; проектними методами; організаційно-діяльнісними іграми (організаційно-розумові, моделюючі, проектні гри); аналізом конкретних ситуацій (аналіз мікроситуацій, аналіз ситуаций-илюстрацій, аналіз ситуацій-проблем, розбір і обговорення конкретного матеріалу, вивчення передового досвіду і обмін знаннями); тренінговими методами (тренінг сенситивності, комунікативний тренінг, відеотренінг).

          Неігрові інтерактивні методи навчання представлені методами діалогічної взаємодії : дебати, диспути, відкриті форуми, різні види дискусій (("Круглий стіл", проблемна дискусія, експрес-дискусія, "Акваріум", "Ліберальний клуб", текстова дискусія). А також методами автентичного оцінювання досягнень учнів (портфоліо).

          Імітаційні методи активного навчання також діляться на ігрові й неігрові. До ігрових -  проведення ділових ігор, ігрового проектування й т.п., а до неігрових - аналіз конкретних ситуацій, рішення ситуаційних завдань й інших.       

 

 

 

 

2.2 Дидактичні ігри, як метод дидактичного навчання

Кожен вчитель хоче щоб уроки були цікавими і плідними, щоб діти з задоволенням навчалися. Для цього на уроках потрібно не тільки якісно і цікаво подавати матеріал, учні повинні багато працювати самостійно і дуже важливо організувати цю самостійну роботу так, щоб дитина сама хотіла працювати. 

   Сучасним учням підручника і зошита давно вже замало. Тому потрібно шукати щось нове. Для цього я використовую досвід вчителя біології Поліщук Наталії Ігорівни міста Дніпро що впроваджує дидактичні ігри, які створюються на платформі Learning Apps.

   Ці вправи можна також використовувати для дистанційного навчання. Дидактичні ігри на уроці допомагають розвивати критичне мислення і здатність дитини до аналізу та синтезу інформації ,та одночасно навчати її працювати в команді, прислухатися до думки іншого, толерантно ставитися до свого оточення, доводити власну думку, працювати з різними джерелами інформації.

   Звісно, на сьогодні є багато різних методів інтерактивного навчання, одним з таких методів є метод проектів, метод кейсів та проблемно пошукове навчання, але й дидактичну гру ніхто не відміняв. 

   Дидактичні ігри - це цікавий вид роботи на уроці. З цією метою я використовую на уроках дидактичні ігри на липучках. Ці ігри універсальні і застосувати їх можна для вивчення нового матеріалу, для повторення, узагальнення, перевірки набутих знань. Діти можуть працювати індивідуально, в парі або в групі. Цей вид роботи полюбляють учні різного віку і нікого не потрібно змушувати працювати. Учні працюють самостійно і результативно із задоволенням виконавши вправу просять перевірити і дати іншу. Як результат матеріал засвоюється легше, ґрунтовніше, бо опрацьовується дітьми з бажанням.

3 Дидактичні ігри

Дидактична гра – це вид учбових занять, що організовані у вигляді учбових ігор, які реалізують низку принципів ігрового, активного навчання та відрізняються наявністю правил, фіксованою структурою ігрової діяльності та системи оцінювання, є одним із методів активного навчання

Експериментальним шляхом підтверджено, що під час дидактичної гри у студентів активізуються усі види активності, а ступінь засвоєння учбового матеріалу становить до 90%. Отже, можна сказати, що дидактична гра є однією з унікальних форм проведення учбового заняття. Без сумніву вона дозволяє зробити роботу студентів цікавою та захоплюючою. Умовний світ гри робить монотонну діяльність з запам’ятовування, повторення, закріплення або засвоєння інформації позитивно забарвленою. Завдяки емоційності гри активізуються усі психічні процеси і функції студентів. Дидактична гра може слугувати своєрідною практикою для використання знань, отриманих як на занятті, так і під час виконання самостійної роботи студентів.

Для вдалого і цікавого вивчення курсу «Біологія», я використовую дидактичні ігри на липучках, особливо це стосується тем, які  завжди важко даються учням.

Такі комплекти дидактичних ігор можна використати для закріплення або, перевірки набутих знань. Працювати учні можуть індивідуально, в парах або в малих группах. Гарно працює прийом взаємоперевірки ( ігрове поле що заповнене однією дитиною, парою, групою ми віддаємо іншій дитині, парі, групі з метою перевірки вірності заповнення поля). Кожну гру потрібно надрукувати ламінувати вирізати і наліпити липучки. Як результат буде багаторазовий довговічний дидактичний матеріал.

До кожної гри входить ігрове поле та 2 комплекти фішок ( 1 комплект - підписи органел клітини, 2 комплект- функції, які органели виконують у клітині). Це гарний роздатковий дидактичний матеріал для вивчення будови клітини. 

Також можна використати для закріплення або перевірки набутих знань.

Працювати діти можуть індивідуально, в парах або малих групах.

Пропоную електронний варіант як цілого комплекту, так і гри окремо.

Для вдалого і цікавого вивчення теми "Клітина" розроблено комплект з 3 ігор на липучках "Рослинна клітина", "Бактеріальна клітина", "Тваринна клітина".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1 Зразки дидактичних ігор для 8 класу з QR кодами

Ігри з кодами «Органи травної системи», «Органи ротової порожнини», «Будова зуба», дають можливість учням на уроці легко в ігровій формі вивчити, запам'ятати зовнішній вигляд органів травної системи і їх функції, цей матеріал можна також застосовувати для перевірки, засвоєння пройденого матеріалу.

   Працювати краще індивідуально, в парах або малих групах до чотирьох осіб. Після опрацювання матеріалу однією групою можна запропонувати іншій групі перевірити вірність розстановки фішок та виправити помилки, якщо вони є.

   Під кожним кодом дитина отримає вичерпну інформацію про той чи інший орган або, будову органа. Є фотовідповіді для вчителя. 

Для початку учні можуть працювати з анатомічним атласом або інтернетом, пізніше через деякий час визначають склад органів самостійно, учитель може застосовувати ці дидактичні розробки для контролю якості знань як альтернативу усному або письмовому опитуванню. 

image 

image

image 

            

3.2 Зразки дидактичних ігор для 9 класу

В даній грі потрібно заповнити порожні, спеціально відведені місця на робочому полі, правильно підібравши фішки із генетичними символами і позначеннями в генетиці.

image 

image 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  З досвіду роботи Поліщук Н.І, в своїй роботі використовую практичний прийом «Кубик Блума»

  Практичний прийом «Кубик Блума» розвиває критичне мислення дітей, навчає учнів вирішувати проблемні питання самостійно, спираючись на вже здобуті знання і вміння, а також використовуючи досвід, спостережливість, логіку і творче мислення.

  Кубик Блума має групи питань для синтезу, всебічного аналізу, творчості та розвитку мислення, які починаються словами: «Назви!», « Чому?», « Поясни!», « Запропонуй!», «Придумай!», «Поділись!», або іншими, близькими за суттю.

  Розробив цей метод американський учений та психолог-педагог, автор системи алгоритмів педагогічної діяльності «Таксономія навчальних цілей» Бенджамін Блум.

  Вирізаємо, клеїмо та використовуємо на уроках.

 

Пропоную зразки «Кубиків Блума» до теми «Імунітет» та «Сенсоргі системи»

image 

 

image 

 

image 

 

 

image 

 

image

 

Висновок

Розвиток і вдосконалення біології та всіх її численних галузей на сучасному етапі, підвищення ступеня складності біологічних знань  ставлять для зацікавленого у своїй роботі вчителя численні проблеми. Під час переходу до інтерактивних форм навчання в біології змінюється насамперед ставлення дітей до предмета, приводиться в дію основний закон засвоєння знань: сприйняття – осмислення – запам’ятовування  - практичне застосування. Ефективність засвоєння знань залежить від активності учасників процесу навчання. Цей принцип найкраще спрацьовує при введенні інтерактивних форм навчання на уроках біології. Адже коли учень не просто прослуховує матеріал, а й сам активно працює – намагається знайти логічне пояснення того чи іншого явища і пояснити своєму товаришу свою точку зору  - ось це і є найголовніша мета інтерактивного навчання.       Набагато важливіше навчити учнів мислити, аналізувати, робити висновки, ніж просто розповісти їм новий матеріал.

В результаті аналізу інтерактивних методів можна дійти до висновку,  що необхідно якомога частіше використовувати різні інтерактивні вправи як під час вивчення нового матеріалу, так і при його закріпленні чи повторенні.     Окремі теми курсу біології дають можливість провести урок у формі циклу ігрових вправ. Іноді на окремих етапах уроку використовуються різні інтерактивні вправи.

Відтак можна вважати, що основним із ефективних шляхів формування творчої особистості у школі є використання інтерактивних форм і методів, які дають змогу створити умови для тісної міжособистісної взаємодії, атмосфери співпраці. Саме за таких умов можливе виховання особистості, підготовленої до майбутнього, у якому необхідно розв’язувати проблеми та приймати конкретні рішення.

 

Література

1.   Дичківська І. М. Інноваційні педагогічні технології.- К.:

Академвидав,2004.

2.   Інтерактивні методи навчання : навч. посібник / (П. Шевчук, П.Фенрих). –

Щецін : WSAP, 2005. –  С. 7 – 23

3.Караяни А.Г. Активне методы социально-психологического обучения А.Г.Караяни. – М. : [Без изд.], 2003. – С. 2 – 10.

 4.Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання : науково-методичний посібник / О.І. Пометун, А.В. Пироженко ; ред. О.І. Пометун. – К. : А.С.К., 2004. – С. 8 – 24

 5.Технології навчання дорослих / [упор. О. Главник, Г. Бевз]. – К. : Главник, 2006. – С. 4 – 7, 106 – 111

 6.С.І. Осипенко, А. В. Іванов організація функціонального навчання у мережі навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Київ – 2007.

7.Придатко О.В., Ренкас А.Г. Дослідження ефективності та аспекти впровадження інтерактивних засобів навчання в організацію навчального процесу ЛДУБЖД. Збірник наукових праць Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Львів – 2010.

8.Поліщук  Н. І Вчитель біології КЗО «Середня загально освітня школа №62»

Дніпровської міської ради.

https://www.facebook.com/groups/325824701765110/

 

 

pdf
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
6 березня
Переглядів
131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку