Презентація : ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ.

Про матеріал
В даній презентації розглянуто застосування сучасних інноваційних технологій або їх енлементи на уроках математики (з досвіду роботи вчичтеля)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСТОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ. Тарасенко Г. М.

Номер слайду 2

Інтенсивні зміни, які відбуваються в даний час в нашому суспільстві, вимагають творчо розвиненої, креативно мислячої, компетентної, активної особистості, орієнтують педагогів на новий рівень викладання і виховання учнів. В даний час на перший план висувається завдання розвитку творчого мислення учнів в процесі навчання, вміння ними самостійно поповнювати свої знання, орієнтуватися в стрімкому потоці сучасної наукової інформації, розвивати їх здатність адаптуватися до постійно мінливих життєвих ситуацій, шукати шляхи нестандартного вирішення ситуацій і проблем. Відповідно до проекту «Концепція розвитку освіти України на період 2015-2025 років» його найважливішою метою є «забезпечити відповідність змісту освіти потребам і викликам сучасного суспільства, створити умови для постійного оновлення змісту освіти, перетворити освіту на рушій економіки знань».

Номер слайду 3

Інноваційна діяльність розглядається як перехід системи з одного стану в інший, що забезпечує підвищення якості освіти. Введення нових технологій вносить радикальні зміни в систему освіти: раніше її центром був викладач, а тепер - учень. Це дає можливість кожному учневі навчатися у відповідному для нього темпі і на тому рівні, який відповідає його здібностям. В своїй роботі застосовую наступні сучасні інноваційні технології або їх елементи:- інформаційно-комунікаційні технології;- компетентісний підхід;- технології рівневої диференціації та індивідуалізації;- інтерактівні технології (проектний метод, що (включає  проблемне навчання та дослідницьку діяльність);- особистісно-орієнтовані технології навчання;- тестове технології;- здоров’язберегаючи технології.

Номер слайду 4

Інформаційно-комунікаційні технологіїГГоловною перевагою цих технологій є наочність, оскільки велика частка інформації засвоюється за допомогою зорової пам'яті, і вплив на неї дуже важливо в навчанні. Використання ІКТ на уроках математики дозволяє: зробити процес навчання більш цікавим, яскравим, захоплюючим за рахунок багатства мультимедійних можливостей; ефективно вирішувати проблему наочності навчання; розширити можливості візуалізації навчального матеріалу, роблячи його більш зрозумілим і доступним для учнів. Помічено, що учні виявляють великий інтерес до теми, коли при поясненні нового матеріалу застосовуються презентації. Навіть пасивні учні з величезним бажанням включаються в роботу. Використовую ІКТ на різних етапах уроку: усний рахунок, при поясненні нового матеріалу; при закріпленні, повторенні, на етапі контролю. Уроки із застосуванням комп'ютерних технологій не тільки пожвавлюють навчальний процес, але і підвищують мотивацію навчання.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Игра: «Лучший счётчик» 1. 0,3 + 0,52. 3,2 + 4,53. 7,8 – 5,34. 3,5 + 1,55. 0,83 + 0,17(0,8)(7,7)(2,5)(5)(1)6. 3,72 – 1,727. 5,6 – 28. 7,4 + 2,89. х – 3,8 = 6,210. х + 7,6=12(2)(3,6)(10,2)(10)(4,4)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Компетентнісний підхід. Застосування компетентнісного підходу у вивченні математики дозволяє підвищувати математичну грамотність і розвивати продуктивне математичне мислення: вміння читати та інтерпретувати кількісну інформацію, подану в різній формі, характерну для засобів масової інформації; уміння працювати з формулами обчислень з раціональними числами, виконувати дії з відсотками; дії з різними одиницями вимірювання та інше. У складі математичної грамотності виділені два основних аспекти:

Номер слайду 10

И смекалка нужна и закалка важна (решение задач)«И смекалка нужна,и закалка важна» (решение задач)

Номер слайду 11

Виділено три рівні математичної компетентності, які є опорою при відборі змісту перевірки. Перший рівень включає - відтворення математичних фактів, методів і виконання обчислень; другий рівень - встановлення зв'язків та інтеграцію матеріалу з різних математичних тем, необхідних для вирішення поставленого завдання; третій рівень - математичні роздуми, що вимагають узагальнення та інтуїції.            На уроках математики можна використовувати завдання для перевірки кожного з рівнів математичної компетентності. Я наведу приклад завдання комплексної перевірки всіх рівнів. Задача: Корпус машини СО-165 складається з обичайки у вигляді циліндра і двох днищ. Обичайка виготовляється з листової сталі 20 товщиною 5мм. Розміри обичайки: діаметр 800мм, довжина 900мм.1. Визначити довжину зварювальних швів, розміри картки.2. Розрахувати вартість витратних зварювальних матеріалів при ручного дугового зварювання та автоматичному зварюванні під шаром флюсу.3. Який вид зварювальних робіт ефективніше в розглянутому випадку?

Номер слайду 12

           Задача: Корпус машини СО-165 складається з обичайки у вигляді циліндра і двох днищ. Обичайка виготовляється з листової сталі 20 товщиною 5мм. Розміри обичайки: діаметр 800мм, довжина 900мм.1. Визначити довжину зварювальних швів, розміри картки.2. Розрахувати вартість витратних зварювальних матеріалів при ручного дугового зварювання та автоматичному зварюванні під шаром флюсу.3. Який вид зварювальних робіт ефективніше в розглянутому випадку?            Зверніть увагу, що першому завданню відповідає першій рівень математичної компетентності - учні використовують безпосередньо формули для знаходження довжини кола і виконують арифметичні дії (складають висоту циліндра і дві довжини кола його заснування). Другому рівню відповідають наступні дії - учням необхідно задіяти знання з спецтехнології і матеріалознавства, щоб виконати розрахунок витратних матеріалів. Відповідаючи на останнє запитання - вони здійснюють порівняння, аналізують отримані результати, міркують і приймають рішення. Таким чином перевіряється третій рівень математичної компетенції.

Номер слайду 13

Технологія рівневої диференціації та індивідуалізаціїДиференціація сприяє більш міцному і глибокому засвоєнню знань, розвитку індивідуальних здібностей, розвитку самостійного творчого мислення. Різнорівневі завдання полегшують організацію заняття, створюють умови для просування учнів у навчанні відповідно до їх можливостями. При використанні технології рівневої диференціації та індивідуалізації необхідний особливий педагогічний такт викладача, щоб ні в якому разі не принизити учня перед його ровесниками, даючи йому полегшене завдання, а дати йому можливість разом з усіма переживати радість від правильно виконаного завдання, тим самим «окрилити» його для подальшої роботи над більш складним завданням. При складанні завдань контрольних та самостійних робіт беру завдання трьох видів: тестові,завдання з короткою відповіддю та завдання відкритої форми.

Номер слайду 14

Інтерактивні технологіїОстаннім часом в групі активних технологій навчання, де учень поряд з учителем займає активну позицію (якщо учень працює самостійно - лабораторний метод, робота з книгою, документами) у процесі добування знань, стали виділяти інтерактивні технології. Інтерактивність (inter - взаємний, act - діяти) на увазі взаємодію, знаходження в режимі бесіди, діалогу з чим-небудь (наприклад, комп'ютером) або ким-небудь (людиною). Самореалізація учнів у навчальній діяльності можлива при наявності групової роботи, взаємодії учнів між собою, з учителем, з навчальною інформацією, з комп'ютером. Цим умовам відповідає використання у навчальній діяльності інтерактивних технологій, що представляють систему правил організації продуктивної взаємодії учнів між собою, з учителем, з комп'ютером, з навчальною літературою, при якому відбувається освоєння нового досвіду, отримання нових знань і надається можливість для самореалізації особистості учнів, виявлення та розкриття їх здібностей.Іншими словами, інтерактивні технології орієнтовані на більш широку взаємодію учнів не лише з учителем, а й один з одним і на домінування активності учнів у процесі навчання. Отже, використання у навчальній діяльності інтерактивних технологій сприяє самореалізації особистості учня, підвищує його мотивацію до навчання та адаптацію в освітньому середовищі, розвиває його комунікативні здібності і веде до підвищення внутрішньої самооцінки.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«Каждому по силам»(Работа в группах)

Номер слайду 17

Работа в парах.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Станція «Інтелектуальна» 1. Третій степінь числа. (Куб) 2. Вираз . (Дискримінант) 3. Значення змінної, яке перетворює рівняння в правильну рівність. (Корінь) 4. Рівняння, які мають однакові корні. (Рівносильні) 5. Другий степінь числа. (Квадрат) 6. Квадратне рівняння, у якого старший коефіцієнт дорівнює одиниці. (Зведене) 7. Многочлен в правій частині рівняння. (Тричлен) 8. Рівність, яка містить числа і змінні. (Формула) 9. Французький математик. (Вієт) 10. Числовий множник. (Коефіцієнт) 11. Один з видів квадратного рівняння. (Неповне) {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}         10к  2д       о  и     8ф е  с     о ф  к     р і  р   6з м9 Вц 1ки 4р5кв уіі ум іве7тлєє11нбі3квадратне нондеи  тп арорнч   о нісаел   в тнит е   н  ьл  н   е   ь          н          і       

Номер слайду 20

Продолжите предложения: ─ Сегодня я узнал …─ Сегодня на уроке мне было …─ Я понял,что …─ Теперь я могу …─ Я научился …─ У меня получилось …Рефлексия ( Смалики ). Покажите своё настроение с помощью рожиц. Итог урокаоткрытый микрофон

Номер слайду 21

Проектний метод дозволяє відійти від авторитарності в навчанні, завжди орієнтований на самостійну роботу учнів. За допомогою цього методу учні не тільки отримують суму тих чи інших знань, а й вчаться здобувати ці знання самостійно, користуватися ними для вирішення пізнавальних і практичних завдань. Метод проектів - активне залучення учнів у процес пошуку необхідної інформації, її критичного і творчого осмислення, актуалізації знань через їх застосування на практиці. Проектний метод навчання завжди орієнтований на самостійну діяльність учнів: індивідуальну, парну, групову, яку учні виконують протягом певного відрізка часу. Він передбачає вирішення як-то проблеми, що передбачає, з одного боку, використання різноманітних методів, з іншого - інтегрування знань, умінь з різних галузей науки, техніки, технології, творчих областей.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Карточка №3 (Шалфей) 35,85 + 4,971 =40,821 (Ш)125,19 – 78,5 =46,69 (А)Решите уравнение х – 0,07 = 1,5 х =1,5+0,07 х = 1,57 (Л)Решите уравнение 9 - y = 1,5 у = 9-1,5 у = 7,5 (Ф)Ученики пятого класса собрали 215,7 кг металлолома, а пятого класса на 5,8 кг больше. Сколько металлолома собрал 5 класс?215,7 + 5,8 = 221,5 (кг) – собрал 5 класс (Е) Выберите из данных чисел самое большое: 0,0082; 0,037; 0,0044; 0,08; 0,0091; 0,072.0,08 (Й)Лекарственные растения.

Номер слайду 24

Геометрия и природа. Бермудский треуголник.

Номер слайду 25

Сложение и вычитание десятичных дробей. Урок математики 5 класс. Девиз урока: «Делай быстро, но не спеши. Знания имей отличные по теме: «Дроби десятичные»

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Особистісно-орієнтовані технології навчання. Фактично всі розвинені країни усвідомили необхідність особистісно-орієнтованого навчання, де учень стає центральною фігурою, враховуючи його задатки, здібності, можливості, використовуючи передові педагогічні та інформаційні технології. Подібне навчання сприяє не тільки оволодінню певною сумою знань, умінь, а й, що значно важливіше, - особистісному розвитку. Диференціація та індивідуалізація освітнього процесу, а також використання інтерактивних методів (метод проектів, ігрові методи) є методичною основою особистісно-орієнтованого підходу в процесі навчання. Особистісно-орієнтована технологія навчання допомагає у створенні творчої атмосфери на уроці, а так само створює необхідні умови для розвитку індивідуальних здібностей учнів.

Номер слайду 28

Цікавізадачі для класуІнтелектуальний марафон«Чи знаєш ти математику»

Номер слайду 29

Математичний квест: «Як досягти успіху в житті» Учасники:учні 7-А класу. Вчитель: Тарасенко Г. М.

Номер слайду 30

Квест: «Як досягти успіху в житті»

Номер слайду 31

Використання тестових технологій у навчально-виховному процесі“Вимірювання - права рука навчання. Без вимірювання не може бути оцінювання. Без оцінювання не може виникнути зворотний зв’язок з навчанням. Без зворотнього зв’язку не має інформації про досягнуті результати. Без інформації про досягнуті результати не може виникнути систематичного навчання”. 1973, Парнелл

Номер слайду 32

Тестові технологіїЗавдання на тестовій основі отримали широке поширення в практиці викладання. Їх використовують на різних етапах уроку, при проведенні занять різних типів, в ході індивідуальної, групової та фронтальної роботи, в поєднанні з іншими засобами і прийомами навчання. Сьогодні існують різноманітні варіанти тестів. На наш погляд, тести, створені самим викладачем, дозволяють найбільш ефективно виявляти якість знань, індивідуалізувати завдання, враховуючи особливості кожного учня. Тестові завдання складаються з урахуванням завдань уроку, специфіки досліджуваного матеріалу, пізнавальних можливостей, рівня готовності учнів. Тестова технологія допомагає при контролі знань учнів. Тест забезпечує суб'єктивний фактор при перевірці результатів, а так само розвиває у учнів логічне мислення і уважність. Використання тестових завдань дозволяє здійснити диференціацію та індивідуалізацію навчання учнів з урахуванням їх рівня пізнавальних здібностей. Використовую готові тести в режимі онлайн «На Урок»,особливо при дистанційному навчанні.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Аналіз тестових завдань, запропонованих на зовнішньому незалежному оцінюванні, показує, що деякі з них мають незрозуміле для учнів формулювання. Заміна звичних формулювань умов задач призводять до втрати бажаних балів. Тому під час підготовки учнів до тестування необхідно приділяти увагу вмінню формулювати умови та вимоги до завдань.

Номер слайду 35

Поняття «здоров'язберігаючі» відноситься до якісної характеристики будь-якої освітньої технології, яка б показала, наскільки при реалізації даної технології вирішується завдання збереження здоров'я основних суб’єктов освітнього процесу - учнів і педагогів. Використання даних технологій дозволяють рівномірно під час уроку розподіляти різні види завдань, чергувати розумову діяльність, визначати час подачі складного навчального матеріалу, виділяти час на проведення самостійних і контрольних робіт, нормативно застосовувати технічні засоби навчання, що дає позитивні результати в навчанні. При підготовці та проведенні уроку необхідно враховувати: дозування навчального навантаження; етапи уроку з урахуванням динамічності учнів, їх працездатності; дотримання гігієнічних вимог (свіже повітря, гарна освітленість, чистота); сприятливий емоційний настрій; профілактика стресів (робота в парах, групах, стимулювання учнів); оздоровчі моменти і зміна видів діяльності на уроці, що допомагають подолати втому, зневіру, незадовільність. Методи і форми, які передбачають диференціацію процесу навчання, передбачають здоров'язберігаючий потенціал. Диференціація дозволяє побудувати індивідуальну траєкторію успіху, підбір учню адекватних його індивідуальним здібностям і можливостям методів і засобів навчання. Використання диференціації на основі інтересів учнів та рівня їх навченості, надання їм свободи вибору виконання навчальних завдань підвищує самостійність учнів, позитивно впливає на емоційно-вольову сферу особистості, і таким чином зміцнює здоров'я.

Номер слайду 36

«Предмет математики настільки серйозний, що корисно не упускати випадків робити його більш цікавим»  Блез Паскаль

pptx
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
30 січня 2021
Переглядів
616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку