Презентація "Застосування сульфатної кислоти і сульфатів. Охорона навколишнього середовища від забруднення викидами сульфуровмісних речовин."

Про матеріал
Дана презентація є матеріалом до уроку "Застосування сульфатної кислоти і сульфатів. Охорона навколишнього середовища від забруднення викидами сульфуровмісних речовин." Кожна група пошуковців презентує свої прєкти. Група «Технологів», які вивчали питання відкриття сульфатної кислоти та її добування в промисловості; «Дослідників», які досліджували значення сульфатної кислоти і сульфатів у промисловості та сільському господарстві; «Екологів», які вели дослідження щодо впливу на природні процеси сульфуровмісних речовин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Навряд чи знайдеться інша речовина, що добувається людиною, яка настільки часто використовується в техніці, як сірчана кислота»Д.І. Менделєєв

Номер слайду 2

Застосування Сульфатної кислоти і сульфатів. Охорона навколишнього середовища.

Номер слайду 3

І варіант1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11- + - - + + + + - - -ІІ варіант 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 - + + - + - - - - + +

Номер слайду 4

Технологи

Номер слайду 5

Історична довідка. Сірчану кислоту отримують вже більше 1000 років. Спочатку її отримували алхіміки з «зеленого каменю» (залізний купорос) або квасців шляхом сильного нагрівання (прожарювання). Так, наприклад, із залізного купоросу отримували важку маслянисту рідину - купоросне масло:2 [Fe. SO4 • 7 Н2 O] = Fe2 O3 + Н2 SO4 + SO2 + 13 Н2 O.

Номер слайду 6

Перша згадка про кислі гази, що отримуються при прожарюванні квасців або залізного купоросу «зеленого каменя», зустрічається у записах арабського алхіміка Джабір ібн Хайяна. Пізніше, в IX столітті персидський алхімік Аль-Разі, прожарюючи суміш залізного і мідного купоросу (Fe. SO4•7 H2 O і Cu. SO4•5 H2 O), також отримав розчин сірчаної кислоти.

Номер слайду 7

Але перші детальні описи добування сірчаної кислоти («Купорового масла») дали італійський вчений В. Берінгучо та німецький алхімік , чиї праці були опубліковані під іменем Василя Валентина в кінці ХVІ століття.

Номер слайду 8

Сульфатна кислота являє собою безбарвну маслянисту рідину, що перетворюється при 10, 4 ° С в тверду кристалічну масу. За звичайних умов концентрована сірчана кислота — важка масляниста рідина без кольору і запаху.

Номер слайду 9

Одержання сульфатної кислоти. Найбільше значення має контактний спосіб одержання сульфатної кислоти. Процес складається з трьох стадій.1) Одержання сульфур(IV) оксиду. Сировиною є сульфурвмісні руди, сірка, сірководень: 4 Fе. S2 + 11 O2 = 2 Fе2 О3 + 8 SO2­ ; ΔH = -13 476 к. Дж2) Окиснення сульфур(IV) оксиду в сульфур(VI) оксид: 2 SO2 + O2 → 2 SO3, ΔH = -197,9 к. Дж.(реакція йде під тиском, при підвищеній температурі й у присутності каталізаторів V2 O5).3) Одержання сульфатної кислоти. При цьому сульфур(VI) оксид поглинають розведеною сульфатною кислотою, одержуючи олеум, який потім розбавляють до потрібної концентрації: SO3 + Н2 О = Н2 SO4; ΔH = -130,6 к. Джn. SO3 + H2 SO4 H2 SO4·n. SO3

Номер слайду 10

      При розчиненні сірчаної кислоти у воді виділяється велика кількість тепла (19 ккал на моль кислоти) унаслідок утворення гідратів.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

При попаданні сірчаної кислоти на шкіру її необхідно швидко змити сильним струменем води та обробити 5%-им розчином соди.

Номер слайду 13

Дослідники

Номер слайду 14

Світове виробництво Азія 35% Північна Америка 24% Африка 11% Західна Європа 10% Східна Європа і Росія 10% Австралія 7% Південна Америка 7%

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Mg. SO4 · 7 H2 O) – гірка сіль, безбарвні кристали, Інші назви - англійська сіль, гірка сіль, магнезія (медичний жаргон). Застосовують як жовчогонний засіб, ліки проти правця, кору,разі гіпертонії ,судом різного походження Вперше в 1695 році була виділена англійським ботаніком Неємія Грю (англ. Nehemiah Grew) з води мінерального джерела в Епсом, звідси назва мінералу того ж складу - епсоміт

Номер слайду 17

Глауберова соль  (мірабіліт, сибірська сіль, гуджир, сірчанокислий натр) - Na2 SO4•10 H2 O Вперше виявлена хіміком І. Р. Глаубером у складі мінеральних вод, а згодом синтезована дією сірчаної кислоти на хлорид натрію.

Номер слайду 18

Поклади більше 100 млн тонн мірабиліту виявлено біля провінції Саскачеван в центральній частині Канади.

Номер слайду 19

Карловарська сіль, що отримується з мінеральних вод Карлових Вар на 44 % складається з сульфату натрію (глауберової солі).

Номер слайду 20

Сірчанокислий натрій Na2 SO4· 10 H2 O у вигляді безводої солі використовують для виготовлення скла і солі.

Номер слайду 21

Гіпс - один з самих давніх будівельних матеріалів. Його білий колір, здатність тверднути при з'єднанні з водою, можливість надання тверднучому складу будь-якої форми давно використовують скульптори і архітектори. (Сa. SO4 · 2 Н2 О)

Номер слайду 22

Гіпс - назва відноситься як до мінералу, так і до породи, що складається з нього. Сульфат кальцію, що містить воду. Блиск скляний до перламутрового. Злам нерівний, гнучкий, але не еластичний. Вироби з гіпсу мають високий ступінь стійкості до вогню. А сам матеріал створює комфортне місце існування завдяки здатності вбирати зайву вологу з повітря і в міру зниження вологості віддавати її назад, що зберігається у вже готових виробах. Він як би дихає разом з вами

Номер слайду 23

В Італії добре відомий гіпс Павезе, болонських Апеннін і Сицілії. Звідси поступають гігантські кристали.  Алебастр - щільна білий або мармуроподібний різновид гіпсу. Найвідоміше родовище в Тоскані, Італія. «Троянди пустелі» - це зрощення гіпсу у вигляді розетки; забарвлення рожево-жовте. Вони походить з пустинних областей Марокко і Тунісу і штатів Арізона і Нью-Мексіко (США). Родовища таких «троянд» зустрічаються також в Тюрінгенському Лісі, Гарц (Німеччина), Карінтії (Австрія), Швейцарії, Італії, Франції, Чилі.

Номер слайду 24

Завдяки здатності швидко набувати міцності і потрібної форми і винятковій екологічній чистоті велика роль гіпсу і в медицині для отримання твердих пов'язок, які накладаються при переломах.

Номер слайду 25

Купрум (II) сульфат - (Cu. SO4) блакитні кристали, добре розчинні у воді. Проте з водних розчинів, а також на повітрі хоч би з незначним вмістом вологи кристалізується блакитний пентагідрат Cu. SO4· 5 H2 O — мідний купорос.

Номер слайду 26

У будівництві водний розчин сульфату міді застосовується для нейтралізації наслідків протікань, ліквідації плям іржі, а також для видалення виділень солей («висолів») з цегельних, бетонних і обштукатурених поверхонь; а також як засіб для запобігання гниттю деревини.

Номер слайду 27

Галуни́ приро́дні (рос. квасцы естественные, англ. alunites, alum; нім. Alaun m, Naturalaun m) — мінерали, кристалогідрати подвійних солей. Застосовується переважно алюмо-калієвий та хромовий галун. Загальна формула Mе. Al(SO4)2х12 Н2 О, де Mе — Na+, К+, NH4+. Розрізняють натрієві, калієві, амонієві галуни та ін. Зустрічаються у вигляді нальотів, вицвітів, плівок, рідше кристалів. Колір білий, рідше рожевий. Хромовий галун

Номер слайду 28

K2 SO4· Al2(SO4)3· 24 H2 O - калія-алюмінію сульфат. Безбарвні октаедричні прозорі кристали або білий кристалічний порошок. Розчинний у воді (1:10), легко розчинний в гарячій воді, нерозчинний в спирті. Як підсушуючий, антисептичний і прискорюючий загоєння ран засіб призначають при мокнучих ранах, дерматитах і екземі шкіри у вигляді 1 -2 % водних розчинів. Призначають також у вигляді олівців для припікань при трахомі і як кровоспинний засіб при порізах.

Номер слайду 29

Основні галузі застосування квасців:у шкіряній промисловості як дубильна речовина;у текстильній промисловості при фарбуванні і друкуванні тканин;у целюлозно-паперовій промисловості у виробництві паперу;у водопідготовці питної і промислової води, очищенні стічної води;у гальванічних виробництвах для обробки металевих поверхонь.

Номер слайду 30

Квасці застосовують тваринам як протизапальний, антисептичний і кровоспинний засіб у водних розчинах 0,5-2 % концентрації для промивання, спринцювання, примочок при стоматитах, ринітах, фарингітах, кон'юнктивітах.

Номер слайду 31

Для очищення води алюміній сульфат (сірчанокислий алюміній), названий в даному випадку алюмінієвим коагулянтом, вливають у воду, що очищається.

Номер слайду 32

Екологи

Номер слайду 33

К и с л о т н і д о щ іЦе усі види метеорологічних опадів: дощ, сніг, град, туман, дощ зі снігом, — кислотність яких вища від нормальної

Номер слайду 34

Оксиди сульфуру та нітрогену розчиняючись у краплинах атмосферних опадів і перетворюючись на сульфатну та нітратну кислоти, що випадають у вигляді кислотних опадів- та змінюють кислотний склад грунтів та води

Номер слайду 35

Загибель лісів у Центральній і Східній Європі

Номер слайду 36

Велика кількість мертвих озер у Скандинаії та Альпах

Номер слайду 37

Мертве озеро

Номер слайду 38

Руйнування архітектурних пам’ятників

Номер слайду 39

Смог(Лондон 5 грудня 1952р -9 грудня) загинуло 12000 людейсмог містив кілька тонн диму з сульфур(ІV) оксидом

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Попередження забруднення атмосфери. Своєчасний ремонт апаратури Встановлення фільтрів, поглиначів, вентиляціїСуворе дотримання технологічного режиму. Удосконалення і автоматизація виробничих процесів. Герметизація устаткування. Впровадження принципу безвідходностіЕфективні методи очищення вихідних газів

Номер слайду 42

Експертна група

Номер слайду 43

Восьме чудо світу - так називають індонезійці озера на острові Флорес. Для того що б побачити ці водоймища, потрібно піднятися на гориу Келиму-ту, з якої відкривається незабутнє видовище: з одного боку - озеро криваво-червоного кольору, з іншого боку -голубувато-зеленого , а з третього видніється озеро з водою білою, як молоко... Різне забарвлення їх водам додають розчинені солі мінералів. У червоний колір воду забарвлюють сполуки заліза, в білий і голубувато-зелений - різні сполуки сірки.

Номер слайду 44

Озеро смерті, що знаходиться на острові Сицілія, — саме "мертве" на Землі. Береги озера позбавлені рослинності, а в його водах немає нічого живого. Будь – яка істота, що потрапила в його води, миттєво гине. Коли був зроблений аналіз води, то виявилось, що в ній у великій кількості міститься сірчана кислота.

Номер слайду 45

Найбільшим родовищем сульфату натрію є затока Кара-Богаз-гол. Вона розташований на східному березі Каспійського моря.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Запишіть домашнє завдання.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
5 січня 2023
Переглядів
741
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку