Презентація "Завжди поруч. Гостра реакція на стрес. Перша психологічна допомога. Частина 2

Про матеріал
Дана презентація створена для проведння зустрічі в рамках реалізації проєкту "Завжди поруч" і має на меті розглянути природні реакції, симптоми станів агресія, рухове збудження, істерика, плач при ГРС та основи надання першої психологічної допомоги (ППД). А також запропонувати загальні рекомендації в ситуації стресу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гостра реакція на стрес. ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ПСИХОЛОГІЧНУ ДОПОМОГУЧастина ІІ. Підготувала практичний психолог Басівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Юнаківської с/р Данилевська Н. М. ЗАВЖДИ ПОРУЧ. Зустріч 8.

Номер слайду 2

Мета зустрічіРозглянути природні реакції, симптоми станів при ГРС та основи надання першої психологічної допомогу (ППД). Запропонувати загальні рекомендації в ситуації стресу.

Номер слайду 3

1 етап. «Потурбуйся про себе». Техніки заземлення. «ВИКОРИСТОВУЄМО ТІЛО»Сядьте зручно. Зробіть глибокий вдих. Видих…➢ Відчуйте! Відчуйте, як ваші стопи стоятьна підлозі. Ви можете міцно «врости» стопами в підлогу. Зніміть взуття і наступайте кожною ногою на підлогу. Відчуйте, ніби ваші ноги – це фундамент добротного будинку, міцно пов’язаного із землею. Відчуйте в прямому сенсі ґрунт під ногами і силу земного тяжіння. Зробіть глибокий вдих. Видих…

Номер слайду 4

Продовження«ВИКОРИСТОВУЄМО ТІЛО»➢Рухайтеся! Покачайте ногами. Зверніть увагу на відчуття. Спробуйте зробити рухи кожною ногою окремо. Всі інші частини тіла залишаються нерухомими. Рухайте пальцями ніг, наче ви підгрібаєте пісок під стопи. Відчуйте силу в м’язах, їх напругу і розслаблення під час виконання руху.➢Створіть ритм. Постукайте ногою по підлозі, знайдіть об’єкт, що видає м’який звук. Постукайте пальцями по столу або будь-якій іншій поверхні. Знайдіть приємний звук. Тепер створіть ритм і повторюйте його. Фокусуйте увагу на початку і в кінці створеного вами звукового рядка, на відчуттях в кінчиках пальців.(Можна зробити вправу «Тупоти, тупоти, видихай»Тупніть лівою ногою, тупніть правою ногою, а потім глибоко видихніть. Продовжуйте цю зв'язку 2-3 хвилини)

Номер слайду 5

Закінчення«ВИКОРИСТОВУЄМО ТІЛО»➢Напруж і відпусти. Опустіть руки вниз. Стисніть та розслабте кулаки. Зробіть це декілька разів. («Вичавіть лимон»)Напружте все тіло. Зосередьтеся на тому, щоби повільно відпускати його, від чола, щелепи, плечей — аж до пальців ніг. Зробіть глибокий вдих. Видих…

Номер слайду 6

2 етап. Інформування та оволодіння техніками Згадаємо!Техніки заземлення - прекрасний інструмент; їх можна використовувати де б ви не знаходилися. ?Коли можна використовувати методи заземлення?Техніки заземлення можна виконувати будь-де і в будь-який час. Ви можете використовувати їх, коли:•почуваєтеся перевантаженими;•відчуваєте тригер;•відчуваєте паніку або тривогу;•маєте тривожні емоції;•маєте флешбеки або нав’язливі спогади;•почуваєтеся відокремленим від світу;•маєте бажання заподіяти собі шкоду.

Номер слайду 7

Можливі реакції на ПТПАгресія. Рухове збудженняІстерика. Тремтіння. Ступор. Плач. Апатія. Страх. Тривога. Паніка

Номер слайду 8

Тому сильна потреба в…СТАБІЛІЗАЦІЇІНФОРМАЦІЇЗАДОВОЛЕННІ ФІЗІОЛОГІЧНИХ ПОТРЕБКОНТРОЛІ ТА ПЛАНУВАННІОРІЄНТАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКАХБЕЗПЕЦІПІДТРИМЦІ

Номер слайду 9

Як і чим ми можеми зарадити?ВІДНОВИТИ ПОЧУТТЯ БЕЗПЕКИ. СТВОРИТИ СТРУКТУРОВАНІ РАМКОВІ УМОВИ ВИЗНАЧИТИ РЕАКЦІЇ, ПОТРЕБИ ТА ДІЇДОПОМОГТИ СТАБІЛІЗУВАТИ СТАНВИСЛУХАТИНАДАТИ ІНФОРМАЦІЮАКТИВНО ЗАЛУЧАТИ ПОСТРАЖДАЛИХ ДО ХОДУ ДІЙСПРИЯТИ СОЦІАЛЬНІЙ ПІДТРИМЦІНАВЧИТИ ЗДОРОВИХ СТРАТЕГІЙ ПОДОЛАННЯЗАЛИШАТИСЯ У КОНТАКТІСПРИЯТИ ЗДАТНОСТІ ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ТА ДІЯТИ

Номер слайду 10

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИРУХОВЕ ЗБУДЖЕННЯ(Енерговитратний)Тварина в клітці ; може змінитися агресивною поведінкою. Різкі рухи. Хаос. Безцільні чи безглузді дії. Занадто гучна мова. Відсутня реакція на оточення. Наражається на небезпеку. Не помічає шляхів до порятунку. ЗУПИНИТИ! (Не намагатися зупинити одному.) Притиснути до землі, фіксувати сустави, розвернути. Встановити контакт: «Ти мене чуєш?», «Слухай мене!» «Зараз все скінчиться!». Контрольоване дихання. Потрясти (якщо тремтіння) і знову контрольоване дихання. Не залишати одного. Використати вправи для напруження та розслаблення м’язів («Вичавити лимон» )Грубі прийоми, щоб зупинити людину використання прийому «захоплення», якщо потерпілий більший і сильніший фізично. Залишити постраждалого одного після того, як його зупинено; недооцінка ситуації. Вживати слово «НІ»

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИАгресія. Енерговитратний стан. Емоційно заразна. Лють. Плач. Істерика. Роздратування. Гнів. Невдоволення. Словесні образи, лайки. М’язова напруга. Нанесення ударів. Збільшення кров’яного тиску. Бути поруч, не демонструвати своїх емоційних реакцій. Дивитися в одному напрямку. Залишити без глядачів. Не вступати в суперечки. Вербальна – дати відбутися. Дати випустити лють(«Бий землю!»). Перевести в гумор («Ти вбив землю?»)Встановити контакт («Я тебе розумію») Нормалізація. Попросити зробити щось, що «включає мислення та дію»(Наприклад, перевірити та зібрати власні речі, документи)Стояти «віч на віч»Спроби сперечатися або переконати;конфронтація (протиставлення своєї позиції та своїх вимог);спроби соромити чи заспокоювати;погрози, залякування;ігнорування прояву реакції.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИІСТЕРИКАЕнерговитратна. Циклічна реакція. Емоційно заразна. Надмірне збудження. Метання, безліч рухів. Театральні пози, інтонації. Емоційність мови. Крики, ридання. Убрати глядачів. Зосередити увагу на собі(стати спиною до стіни, повернути людину до себе). Короткі фрази, директивність в голосі(«Слухай мене», «Дихай», «Пий»). Умити холодною водою. Контрольоване вживання води(15-20 ковтків чергувати з диханням)Переключити увагу (техніки розумового заземлення: 5-4-3-2-1; «Абетка»)Не залишати одного. Спроба купірувати реакції такими способами: облити водою, дати ляпас, зробити різкі, несподівані дії. Не вступати в активний діалог, не сперечатися. Не говорити шаблонних фраз: "заспокойся", "візьми себе в руки", так “не можна».

Номер слайду 13

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ГСРОЗНАКИДОПОМОГАПОМИЛКИПЛАЧ Пам’ятайте, ваше завдання – вислухати. Не намагайтеся людину заспокоїти. Течуть сльози. Людина вже плаче або готова розплакатися. У людини спостерігаються тремтіння губ і відчуття пригніченості. На відміну від істерики порушення у поведінці відсутнє. Не залишайте людину наодинці. Встановіть з нею фізичний контакт (візьміть за руку, покладіть свою руку їй на плече(права рука на ліве плече) або спину, погладьте її по голові). Дайте відчути, що Ви поруч. Застосовуйте прийоми «активного слухання». Періодично вимовляйте «так», кивайте головою, тобто підтверджуйте, щослухаєте й співчуваєте. Повторюйте за людиною уривки фраз, у яких вона висловлює почуття. Дайте людині можливість виплакатися й виговоритися, «виплеснути із себе горе, страх, образу». Без глядачів. Не відбувається емоційної розрядки, полегшення, якщо людина стримуєсльози. Коли ситуація триває дуже довго, внутрішнє напруження може завдати шкоди фізичному й психічному здоров'ю людини. Про такий стан говорять: «Збожеволів від горя». Не задавайте питань, не давайте порад .

Номер слайду 14

Я надаю першу психологічну допомогу

Номер слайду 15

Вправа «Співчуття до інших»1. М’яко зверніть увагу на Ваш подих, на відчуття вдиху та видиху.2. Зробіть кілька вдихів, просто спостерігайте за диханням, нічого не змінюйте.3. Згадайте людину або тварину, з якою вам легко і з якою у Вас гарні стосунки. Уявіть, як вони посміхаються чи радіють. Зверніть увагу на почуття, що виникають усередині (тепло, легка посмішка, розслаблення). Скажіть їм подумки те, що Вам більш підходить:* Нехай ти будеш у безпеці.* Нехай ти будеш щасливим.* Нехай ти будеш здоровим.* Нехай ти будеш вільним від страждань.* Нехай ти будеш вільним від горя.* Нехай твоє серце буде сповнене любов’ю та добротою.* Нехай тобі буде спокійно.* Нехай ти відчуваєш любов.*Нехай тебе сповнюють сили. Зверніть увагу на почуття доброти всередині та відчуття у тілі.

Номер слайду 16

Вправа «Співчуття до інших»Продоавження4. Тепер, якщо хочете, подумайте про людей у цьому світі. Можливо, про тих, хто переніс щось складне чи тяжке. Скажіть їм подумки, посилаючи їм доброту, щось із наступного:* Нехай ти будеш у безпеці.* Нехай ти будеш щасливим.* Нехай ти будеш здоровим.* Нехай ти будеш вільним від страждань.* Нехай ти будеш вільним від горя.* Нехай твоє серце буде сповнене любов’ю та добротою.* Нехай тобі буде спокійно.* Нехай ти відчуваєш любов. * Нехай тебе сповнюють сили

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Коновалова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лубенець Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ткаченко Надежда
    Дякую! Дуже сподобалось. Інформативно, структурно та оригінально.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лященко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. COLA SMART
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
22 січня 2023
Переглядів
1187
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку