Презентація "Завжди поруч". Психологічна підтримка учасників освітнього процесу"

Про матеріал

Війна є значним стресом для усіх, проте найбільш уразливою категорією є діти. Виживання дитини за цих умов, стабілізація її психоемоційного стану значною мірою залежить від дорослих.

Чим меншою є дитина, то більшої допомоги від дорослих вона потребує в «опрацюванні» стресових ситуацій.

Важливо, щоб педагоги були обізнані щодо того, якою має бути підтримка дитини у стресовій ситуації.

Це потребує, щоби педагоги володіли знаннями щодо того, що таке стрес, травма, якими можуть бути реакції дітей на травмуючі події, як надати першу психологічну допомогу дитині чи дорослому, що зазнали впливу сильних стресорів. Ця презентація створена для проведення занять з педагогами в рамках реалізації проєкту "Завжди поруч" для ознайомлення з метою, завданнями, структурою проєкту.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психологічна підтримка учасників освітнього процесу. Проєкт «Завжди поруч»Підготувала Данилевська Н. М., практичний психолог Басівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Вступ та знайомство Пропоную вам вправу «Знайомство» Щоби ми могли краще пізнати один одного, нам необхідно представити того, хто поруч, назвавши його ім’я та вказавши один-два факти про нього. Наприклад: Це….. Він має(хобі, собаку….) Він любить( рибалити, співати….)У нього гарно виходить( пекти тістечка, вирощувати квіти…)

Номер слайду 3

Як ви себе почуваєте сьогодні?Щоденна перевірка

Номер слайду 4

АКТУАЛЬНІСТЬ

Номер слайду 5

Проєкт «завжди поруч»

Номер слайду 6

Технологія реалізації

Номер слайду 7

Основний етап

Номер слайду 8

Структура зустрічіІ частина «Потурбуйся про себе» (до 5 хвилин). Мета – стабілізація психоемоційного стану педагогів. Методи роботи – вправи, афірмації, терапевтичні казки тощо.

Номер слайду 9

Структура зустрічіІІ частина – тематична бесіда (10-15 хвилин). Мета – підвищення рівня поінформованості, відпрацювання навичок володіння техніками стабілізації, активізації ресурсів, розвитку психологічної стійкості. Методи роботи – інформування, вправи, ігри.

Номер слайду 10

ПРИМІТКАЗа умови форс-мажорних обставин (відсутність інтернету, відключення світла, повітряна тривога, бомбардування/артобстріл тощо) практичний психолог готує пам’ятки, які надсилає педагогам через чат-групи

Номер слайду 11

Очікуваний результат:оволодіння дітьми та педагогами техніками та прийомами стабілізації психоемоційного стану та застосування їх на практиці;зменшення випадків порушення спілкування у дитячому середовищі внаслідок травматизації;усвідомлення дітьми та педагогами власних ресурсів та їх використання для психоемоційної стабілізації в ситуації стресу;збереження психічного здоров’я дітей та дорослих.

Номер слайду 12

Критерії ефективності:підвищення рівня психологічної компетентності педагогів щодо шляхів регуляції психоемоційного стану;збільшення кількості дітей, охоплених первинною психологічною допомогою; зниження рівня тривожності у дітей;зменшення проявів вторинної травматизації серед педагогів;підвищення почуття впевненості у власних силах;покращення фізичного та психоемоційного стану учасників освітнього процесу.

Номер слайду 13

Можливі ризики:1. Недостатня мотиваційна готовність педагогів до саморозвитку та вдосконалення.2. Складність соціально-психологічної ситуації, в якій наразі перебувають вчителі:високий рівень навантаження, пов’язаний із відповідальністю за результати роботи, значною кількістю конфліктних ситуацій, зумовлених особливостями комунікації; висока напруга розумової діяльності, інформаційне навантаження;специфіка режиму праці, дистанційне або змішане навчання; багатофункціональність педагогічної діяльності, що зумовлена необхідністю одночасного виконання принципово різних функцій за відсутності оптимальних для роботи зовнішніх умов; воєнний стан у країні. 3. Несформована культура взаємодії з психологом. Педагоги по-різному сприймають психологічну службу: із прагненням до співробітництва, цікавістю, байдужністю, недовірою й скептицизмом і навіть відкритою ворожістю.

Номер слайду 14

Правила роботи1. Включена камера 2. Активність 3. Повага до думки іншого 4. Тут і зараз 5. Правила піднятої руки 6. Пам’ятати про зворотній зв’язок 7. Конфіденційність 8. СТОП 9. Правило тренера 10. СТОП політика, СТОП релігія

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дуванов Дмитрий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2022
Переглядів
1681
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку