Презентація "Займенник як самостійна частина мови"

Про матеріал

Презентація "Займенник як самостійна частина мови" можна використати при повторенні, узагальненні та систематизації знань з теми у шостому класі, а також у позакласній роботі. Учитель може й відредагувати цю презентацію на свій розсуд.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення, узагальнення і систематизація вивченого

Номер слайду 2

Мета: повторити вивчене про займенники, поглибити знання учнів; формувати вміння визначати особу, число і відмінок займенників, ставити займенники в початковій формі; розвивати мовлення і мислення учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати інтерес до вивчення рідної мови.

Номер слайду 3

як, з водою, риба, з тобою, Ми. (Ми з тобою — як риба з водою.) Ніхто, має, коли, усміхнутись, не знає, йому, щастя. (Ніхто не знає, коли йому щастя усміхнутись має.) правди, коли, Не шукай, в, тебе, нема, її, інших, в. (Не шукай правди в інших, коли в тебе її нема.) роботі, то, вона, Як, на, шию, не сядеш, сяде, тобі. (Як роботі на шию не сядеш, то вона тобі сяде.) від, природи, його, за, гроші, Розум, не, купиш. (Розум — від природи, його за гроші не купиш.)

Номер слайду 4

ПРЕДСТАВЛЕННЯ КОМАНД Критерії: емблема; зовнішній вигляд; зміст виступу.

Номер слайду 5

Капітани команд повинні якнайшвидше назвати зашифровані слова, записавши їх на аркушах паперу. Капітан команди, який відповів перший, отримує 3 бали, другий - 2 бали, третій - 1 бал. У такій послідовності виконується наступний конкурс “Найкмітливіший”.

Номер слайду 6

1 А Б В 2 Г Д Е 3 Є Ж З 4 И І Ї 5 Й К Л 6 М Н О 7 П Р С Т 8 У Ф Х Ц 9 Ч Ш Щ Ь 0 Ю Я 315626645 7166774561 917741 6614

Номер слайду 7

10 5 11 12 13 14 15 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером. ПИТАННЯ 5. Знайдіть вказівний займенник : а) дехто; б) який; в) воно; г) той. Правильна відповідь: Г

Номер слайду 8

10 9 11 12 13 14 15 9 8 7 6 4 3 2 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером. Питання 9. Правильна відповідь: Весь Замініть у поданому реченні виділене слово займенником. Цілий день потім Артемові батько не сходив з думки.

Номер слайду 9

10 2 11 12 13 14 15 8 7 6 4 3 2 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 2. Правильна відповідь: В Знайдіть рядок, в якому всі особові займенники: А) мій, мене, собі;  Б) хто, що, кого; В) вони, я, він ; Г) нічий, що, чим .

Номер слайду 10

14 2 11 12 13 14 15 8 7 6 4 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером Питання14. Правильна відповідь: В Вибрати рядок, в якому всі займенники означальні: а) де/кому, де/ким, кому/сь, чиїми/сь; б) чийого/сь, будь/який, який/сь, казна/чия; в) кожний, інший, всякий, весь; г) казна/яке, всякому, іншим, будь/що.

Номер слайду 11

4 14 2 11 12 13 15 8 7 6 4 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 4. Правильна відповідь: В Вибрати рядок, в якому всі займенники заперечні: а) ніякого, ні в чому, ні про кого, ніщо; б) ніхто, себе, собою, ні про яких; в) нічийого, нічим, нікому, ніякому; г) чого, нічого, нічому, ні перед чим.

Номер слайду 12

6 11 12 13 15 8 7 6 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 6. Вибрати рядок, в якому всі особові займенники першої особи однини і множини: а) до нас, собі, наш, тебе; б) у мене, з нами, про нас, нам; в) у нього, їй, йому, себе; г) моя, твій, з нею, при них; Правильна відповідь: Б

Номер слайду 13

10 4 14 2 11 12 13 15 8 7 6 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 10. Правильна відповідь: Б Знайдіть рядок, у якому всі присвійні займенники: а) хтозна-який, чий, кого ; б) їхній, мій, свій, його; в) скільки, чим, що, який; г) котрий, ми, ти, їх.

Номер слайду 14

13 11 12 13 15 8 7 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером Питання 13. У якому реченні неправильно вжито займенник: а) Як тільки буря вщухла, вони повернулися додому. б) У цьому місці річка вужча. в) Я швидко вивчу вірш. г) До мене приїхав у гості приятель. Правильна відповідь: А

Номер слайду 15

1 11 12 15 8 7 3 1 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером Питання 1. Яке продовження речення є правильним: Займеннник – це частина мови … а) означає назву ознаки предмета; б) означає назву предметів; в) вказує на предмет, ознаку, кількість, але не називає їх; г) означає дію предмета.числами. Правильна відповідь: В

Номер слайду 16

15 11 12 15 8 7 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 15. Виберіть рядок, у якому у всіх словах НІ пишеться окремо: а) ні/хто, ні/кого, ні/чим; б) ні/в/кого, ні/з/чим, ні/в/чому; в) ні/чого, ні/скільки, ні/за/ким; г) ні/яким, ні/в/чому, ні/за/ким. Правильна відповідь: Б

Номер слайду 17

11 11 12 8 7 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 11 Правильна відповідь: А Виберіть рядок, у якому всі займенники пишуться через дефіс: а) будь/який, казна/хто, який/небудь; б) де/хто, що/сь, будь/який;   в) аби/який, що/сь, будь/що; г) хтозна/хто, чий/сь, хтозна-чим.

Номер слайду 18

7 11 12 8 7 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 7. Правильна відповідь: Г У якому рядку значення фразеологізму означає думати: а) сам собі на умі; б) дати собі раду; в) показати себе; г) сушити собі голову.

Номер слайду 19

12 11 12 8 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером далі Питання 12. У якому рядку у всіх займенниках добавляється приставний Н: а) від (вона), з (він), в (ми); б) в (я), до (ти), з (воно); в) у (вона), в (він), з (вони); г) у (ви), у (вона), з (ти). Правильна відповідь: В

Номер слайду 20

8 11 8 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером Питання 8. Вкажіть рядок, у якому можна визначити у всіх займенниках рід: а) я, ми, тебе, ніхто; б) чий, яким, твій, своя; в) ніякий, чого, ніхто, чийсь; г) собі, свій, мого, ти. Правильна відповідь: Б

Номер слайду 21

3 3 Натисни кнопку, щоб випала кулька з номером. Питання 3. Правильна відповідь: А Заперечні займенники пишуться: а)завжди разом; б)завжди окремо; в)завжди через дефіс; г) разом і окремо.

Номер слайду 22

Знайшовши ключ розгадки, ви прочитаєте назви творів із особовими займенниками Конкурс “Хто швидше?”

Номер слайду 23

2 бали Я Ю Ь Щ Ш Ч Ц Х 5 Ф У Т С Р П О Н 4 М Л К Й І И З Ж 3 Є Е Д Г Г В Б А 2 9 8 7 6 5 4 3 2 1 19, 82, 24, 53; 74, 54, 43, 24, 22, 72,35, 95,74, 43, 63; 93, 43, 24, 22, 83, 34.

Номер слайду 24

2 бали Я Ю Ь Щ Ш Ч Ц Х 5 Ф У Т С Р П О Н 4 М Л К Й І И З Ж 3 Є Е Д Г Г В Б А 2 9 8 7 6 5 4 3 2 1 95, 73, 32, 43; 93, 82, 24, 53; 45, 82, 54,82, 42, 43, 73, 43.

Номер слайду 25

2 бали Я Ю Ь Щ Ш Ч Ц Х 5 Ф У Т С Р П О Н 4 М Л К Й І И З Ж 3 Є Е Д Г Г В Б А 2 9 8 7 6 5 4 3 2 1 93, 82, 24, 53; 34, 72, 24,22, 73, 34, 42, 34; 45, 43; 32, 84, 72, 84

Номер слайду 26

2 бали Я Ю Ь Щ Ш Ч Ц Х 5 Ф У Т С Р П О Н 4 М Л К Й І И З Ж 3 Є Е Д Г Г В Б А 2 9 8 7 6 5 4 3 2 1 95, 73, 32, 43; 42, 43; 33, 24, 22, 83, 43; 44, 22, 24, 43, 45, 53…

Номер слайду 27

Переставивши літери місцями, ви прочитаєте розряди займенників.

Номер слайду 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Христина
    Чудова презентація. все лаконічно, просто і цікаво. як знахідка вчителю! Рекомендую!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
277
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку